Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Κίνα φτιάχνει λίστα με ξένες εταιρείες μετά το μπλόκο των ΗΠΑ στη Huawei…

Στην κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» με «αναξιόπιστες» ξένες εταιρείες και άτομα προχωρά η Κίνα, μετά το «μπλόκο» που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Huawei, εμποδίζοντας τις δραστηριότητές της κινεζικής φίρμας.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Φενγκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει στην κατάρτιση λίστας με τις «αναξιόπιστες» ξένες εταιρείες και άτομα.

«Οι αλλοδαπές επιχειρήσεις, οργανώσεις ή άτομα που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της αγοράς, αποκλίνουν από το πνεύμα της σύμβασης ή επιβάλλουν αποκλεισμούς ή σταματήσουν τις προμήθειες σε κινεζικές επιχειρήσεις για μη εμπορικούς σκοπούς και βλάπτουν σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, θα συμπεριληφθούν σε λίστα με “αναξιόπιστες οντότητες”», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, όπως μετέδωσε το AFP.

Ο Γκάο Φενγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα να ανακοινώνει επιπλέον λεπτομέρειες για την επίμαχη «μαύρη λίστα» στο εγγύς μέλλον.

Nωρίτερα, αυτόν τον μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε την κινεζική εταιρεία Huawei καθώς και θυγατρικές της, σε μια «μαύρη λίστα», περιορίζοντας τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και υποχρεώνοντας τις αμερικανικές εταιρείες να ζητούν άδεια για τις συναλλαγές με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό.

Η ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας κλιμακώθηκε μετά το αμερικανικό «μπλόκο» στη Huawei, το οποίο οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν με τον ισχυρισμό ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση και εγκαθιστά κερκόπορτες στον εξοπλισμό της για λογαριασμό του Πεκίνου.

Τόσο το Πεκίνο όσο και η Huawei απέρριψαν κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες ως ψευδείς. Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης για την απαγόρευση

Shares