Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Η κακοκαιρία ανάγκασε τους λαθρομετανάστες να φύγουν από το αλιευτικό

metanastes_kriti_xr

Πολλοί από τους μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν ζητώντας να επισκευαστεί η βλάβη στο πλοίο για να μεταβούν στον αρχικό προορισμό τους που ήταν η Ιταλία

Το πρωί της Τετάρτης συνεχίστηκε στην Παλαιόχωρα η επιχείρηση μεταφοράς των εκατοντάδων μεταναστών από το αλιευτικό με το οποίο έφυγαν από την Λιβύη, στο ΕΓ/ΟΓ «Σαμαριά».

https://youtu.be/knW_VAAdTbs

Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει το βράδυ της Τρίτης αλλά ενώ είχαν μεταφερθεί περίπου οι μισοί, η διαδικασία σταμάτησε καθώς οι υπόλοιποι που ευρίσκοντο στο «δουλεμπορικό» αλιευτικό, αρνούνταν την αποβίβαση ζητώντας την επισκευή της βλάβης στο πηδάλιο του σκάφους προκειμένου να αποπλεύσουν για την Ιταλία που ήταν ο αρχικός προορισμός τους.

Όμως σήμερα το πρωί η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή με βροχές και ισχυρούς ανέμους, τους οδήγησε στην απόφαση να αποβιβαστούν από το σκάφος και να αναζητήσουν την ασφαλή φιλοξενία στο επιβατηγό πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους προκειμένου να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τον ακριβή αριθμό και την προέλευσή τους και πιθανόν να εντοπιστούν και οι «δουλέμποροι» οι οποίοι συνήθως κρύβονται ανάμεσα στους άλλους μετανάστες.

Προς το παρόν είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνουν στο ΕΓ/ΟΓ «Σαμαριά», ενώ σε επιφυλακή παραμένουν λιμενικό, εθελοντές και ιατρικό προσωπικό από το ΤΟΜΥ Χανίων και το Κέντρο Υγείας Καντάνου.

Μετά την χορήγηση τροφίμων από τον δήμο Καντάνου Σελίνου, την διατροφή τους ανέλαβε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες , ενώ το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης κάνοντας λόγο για 400 άτομα, με κατεπείγουσα επιστολή στην Κομισόν ζήτησε την άμεση μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Πηγή: flashnews.gr

Shares