Τετάρτη , 28 Σεπτεμβρίου 2022

Η Καμπέρα λέει: “Πεκίνο στοπ!”

Η κινεζική οικονομική διείσδυση στην Αυστραλία έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση

O πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρρισον διαθέτει νέες εξουσίες που του δίνουν τη δυνατότητα να προβάλλει βέτο ή να απορρίπτει ως επιζήμιες συμφωνίες που συνάπτουν οι πολιτειακές κυβερνήσεις της Αυστραλίας με ξένες χώρες. Το γεγονός ενδέχεται να θέσει σοβαρά εμπόδια στο πρόγραμμα Belt and Road Initiative – BRI (Πρωτοβουλία Ζωνών και Δρόμων), κύριος χρηματοδότης του οποίου είναι η Κίνα, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων.

Η νομοθεσία, που ψηφίστηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο την Τρίτη, θα δίνει επίσης τη δυνατότητα στον υπουργό Εξωτερικών το δικαίωμα να ακυρώνει καινούργιες και ήδη υπογεγραμμένες συμφωνίες που έχουν συναφθεί από κυβερνήσεις ξένων κρατών με τις κυβερνήσεις των οκτώ αυστραλιανών Πολιτειών και των προσαρτημάτων τους. Το μέτρο επεκτείνεται και στις συμφωνίες που «κλείνονται» με τοπικές αρχές και πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση Μόρρισον θα μπορεί έτσι να περιορίζει την ξένη ανάμειξη σε ένα ευρύ φάσμα τομέων οικονομικής δραστηριότητας όπως οι υποδομές, η εμπορική συνεργασία, ο τουρισμός, οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η επιστήμη, η υγεία και η εκπαίδευση, αναμεσά τους και οι πανεπιστημιακές ερευνητικές συνεργασίες.

Ο πρώτος στόχος της νέας πολιτικής αναμένεται να είναι η συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Πολιτείας της Βικτώρια το 2018, η οποία συνοδεύτηκε από την υπογραφή του Κινέζου προέδρου Ξι Γινπίνγκ για την κατασκευή των υποδομών του προγράμματος BRI.

Πηγή: Al Jazeera

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares