Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ιστορία του CANADAIR και της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς η Ελλάδα κρατά υπό έλεγχο αυτές τις τεράστιες πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι; Μπορείτε να ευχαριστήσετε μια καναδική εταιρεία γι’ αυτό. Για πάνω από 40 χρόνια, αεροσκάφη της CANADAIR καταπολεμούν πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, σώζοντας ζωές και περιουσίες από την καταστροφή.

 

Τα αμφίβια υδροβόλα βομβαρδιστικά τους είναι ένα οικείο θέαμα στον ελληνικό ουρανό κάθε περίοδο πυρκαγιάς. Αλλά αυτή η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της CANADAIR και του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάστηκαν χρόνια αγώνων, καινοτομίας και επιμονής ενάντια σε όλες τις πιθανότητες για να δημιουργηθεί μια ικανότητα εναέριας πυρόσβεσης σε μια χώρα με λίγους πόρους, αλλά πληθώρα πυρκαγιών. Αυτή είναι η ιστορία του πώς ένα καναδικό βομβαρδιστικό νερού έγινε ελληνικός εθνικός ήρωας.

Οι Πρώτες Μέρες: Πώς Δημιουργήθηκε Ο CANADAIR

Το πρώτο αεροσκάφος της CANADAIR κατασκευάστηκε το 1946 για να βοηθήσει στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών στο Κεμπέκ. Ο πιλότος Romeo Vachon είχε την ιδέα να προσαρμόσει τα στρατιωτικά αεροσκάφη για τη ρίψη νερού και χημικών στις πυρκαγιές. Η κυβέρνηση του Κεμπέκ παρείχε χρηματοδότηση και ένα δικινητήριο Curtiss C-46 τροποποιήθηκε, αποτελώντας το πρώτο ειδικά κατασκευασμένο αεροσκάφος πυρόσβεσης.

Το πρόγραμμα ήταν επιτυχές και τις επόμενες δεκαετίες προστέθηκαν περισσότερα μετασκευασμένα αεροσκάφη. Το 1969, η κυβέρνηση του Κεμπέκ ίδρυσε την CANADAIR για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξειδικευμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το πρώτο τους μοντέλο ήταν το CL-215, το οποίο μπορούσε να αντλεί νερό από λίμνες και να το ρίχνει στις πυρκαγιές. Πάνω από 150 CL-215 και τα βελτιωμένα CL-415 πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας στον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία και αλλού.

Το 1977, η Ελλάδα αγόρασε τα πρώτα τρία CL-215 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ιδίως στα πολλά νησιά της. Τα αεροπλάνα ήταν ιδανικά για το έδαφος της Ελλάδας, ικανά να προσγειώνονται σε μικρούς διαδρόμους προσγείωσης και να αντλούν νερό από τη θάλασσα ή τις λίμνες. Με την πάροδο των ετών, ο στόλος της Ελλάδας αυξήθηκε σε πάνω από 20 αεροπλάνα, βοηθώντας στην καταπολέμηση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, που συχνά προκαλούνταν από τον ξηρό και ζεστό καιρό. Τα CL-215 και αργότερα τα CL-415 έγιναν οικείο θέαμα, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς έπαιρναν νερό και έκαναν βουτιά για να ρίξουν το φορτίο τους.

Τα αεροπλάνα CL έφεραν επανάσταση στην πυρόσβεση παγκοσμίως. Ήταν γρήγορα, ευέλικτα και μπορούσαν να ρίχνουν τεράστιες ποσότητες νερού με ακρίβεια ακριβείας, επιτιθέμενα άμεσα στις πυρκαγιές. Παρόλο που υπάρχουν πλέον νεότερα μοντέλα πυροσβεστικών αεροπλάνων, τα CL-215 και CL-415, και η εταιρεία που τα κατασκεύασε, συνέβαλαν στη χάραξη ενός δρόμου προς την πιο προηγμένη τεχνολογία κατάσβεσης πυρκαγιών και έσωσαν αμέτρητες ζωές, περιουσίες και φυσικούς πόρους σε όλο τον κόσμο. Ο σημαντικός ρόλος τους στη βοήθεια για τη μάχη με τις πυρκαγιές, ειδικά στην Ελλάδα, δεν θα ξεχαστεί.

Το Πρώτο Πυροσβεστικό Αεροσκάφος Της CANADAIR: CL-215 “Scooper”

Το CL-215 “Scooper” ήταν το πρώτο αεροσκάφος αεροπυρόσβεσης της CANADAIR που κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό. Παρουσιάστηκε το 1969, αυτό το στροβιλοπροωθούμενο αεροπλάνο σχεδιάστηκε ειδικά για την ανάσυρση νερού από λίμνες και τη ρίψη του σε δασικές πυρκαγιές.

Το CL-215 μπορούσε να μαζέψει έως και 1.300 γαλόνια νερού σε μόλις 12 δευτερόλεπτα, ενώ πετούσε πάνω από μια λίμνη με ταχύτητα 60 κόμβων. Στη συνέχεια ανέβαινε και πετούσε πάνω από τη φωτιά, ρίχνοντας το νερό για να βοηθήσει στον περιορισμό των φλογών. Αυτή η διαδικασία “σύρσιμο και ρίψη” μπορούσε να επαναληφθεί αμέτρητες φορές, επιτρέποντας σε ένα μόνο αεροπλάνο να πραγματοποιεί πολλαπλές ρίψεις σε γρήγορη διαδοχή.

Το CL-215 έγινε σύντομα δημοφιλές στις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα αγόρασε τα πρώτα της CL-215 το 1977, αποκτώντας τελικά έναν στόλο 12 αεροσκαφών για να βοηθήσει στη μάχη με τις συχνές δασικές πυρκαγιές της χώρας κατά τη διάρκεια των ζεστών, ξηρών καλοκαιριών. Τα αεροσκάφη ήταν σταθμευμένα στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, έτοιμα να ανταποκριθούν ανά πάσα στιγμή.

Για πάνω από 40 χρόνια, τα αεροσκάφη CANADAIR CL-215 και τα μεταγενέστερα CL-415 αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για τους Έλληνες πυροσβέστες. Συχνά μπορούν να φτάσουν σε απομακρυσμένες πυρκαγιές πολύ πιο γρήγορα από τα επίγεια πληρώματα, βοηθώντας να καταστρέψουν τις φλόγες και να περιορίσουν τη φωτιά μέχρι να φτάσουν πρόσθετα μέσα. Τα αεροπλάνα έχουν πιστωθεί ότι βοήθησαν να σωθούν πολλές ζωές και να περιοριστούν οι ζημιές από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Αν και νεότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν από τότε τεθεί σε υπηρεσία, το CL-215 καθιέρωσε την CANADAIR ως ηγέτη στην τεχνολογία εναέριας κατάσβεσης πυρκαγιών. Για τον ελληνικό λαό, αυτά τα ερυθρόλευκα “σούπερ σκουπίδια” έχουν γίνει ένα εικονικό σύμβολο βοήθειας και ελπίδας κατά τη διάρκεια κάθε μακράς, επικίνδυνης περιόδου πυρκαγιών.

Καταπολέμηση Πυρκαγιών Στην Ελλάδα: Μια Μακροχρόνια Εταιρική Σχέση

Για πάνω από 40 χρόνια, τα αεροσκάφη CANADAIR αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πυροσβεστικού οπλοστασίου της Ελλάδας. Αυτή η μακροχρόνια συνεργασία επέτρεψε στην Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές σε όλη αυτή την πυρόπληκτη χώρα.

\n\n### Δυνατότητες εναέριας πυρόσβεσης

Το 1977, η Ελλάδα απέκτησε τον πρώτο της στόλο αεροσκαφών CANADAIR CL-215, τα οποία σαρώνουν και ρίχνουν νερό στις πυρκαγιές. Αυτά τα αμφίβια αεροσκάφη ήταν ιδανικά για το ορεινό έδαφος της Ελλάδας και την αφθονία λιμνών και θαλασσών. Τα CL-215 είχαν τεράστιο αντίκτυπο, επιτρέποντας γρήγορους χρόνους απόκρισης και πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Με την πάροδο των ετών, ο στόλος CL-215 της Ελλάδας αυξήθηκε σε πάνω από 20 αεροπλάνα. Στη συνέχεια, το 2004, η Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία άρχισε να αναβαθμίζει τα νεότερα CL-415 SuperScoopers, τα οποία μεταφέρουν περισσότερο νερό και πετούν ταχύτερα. Επί του παρόντος, η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους εναέριας πυρόσβεσης στην Ευρώπη με πάνω από 25 CL-415.

\n\n### Συντονισμένη επίγεια και εναέρια ανταπόκριση

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ελλάδας ακολουθεί συντονισμένη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τόσο επίγεια πληρώματα όσο και εναέρια υποστήριξη. Τα CL-415 πραγματοποιούν συχνά “επιτόπιες ρίψεις” για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς έως ότου τα επίγεια πληρώματα μπορέσουν να προσεγγίσουν την περιοχή. Τα αεροπλάνα πραγματοποιούν επίσης “ρίψεις γραμμής” για να βοηθήσουν στον περιορισμό των πυρκαγιών, εκτός από τη ρίψη επιβραδυντικού πριν από τις φλόγες ως προληπτικό μέτρο.

Η εναέρια πυρόσβεση ήταν ζωτικής σημασίας για την καταστολή των πυρκαγιών στην Ελλάδα, ιδίως σε δύσβατες, δυσπρόσιτες περιοχές. Ο στόλος CANADAIR έχει συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των ζημιών από τις πυρκαγιές όλα αυτά τα χρόνια. Η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται γρήγορα και να ρίχνουν μεγάλες ποσότητες νερού έχει συμβάλει στο να καταστεί η Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία ηγέτης στη μεσογειακή πυρόσβεση. Αυτή η μακροχρόνια συνεργασία έχει ωφελήσει τόσο το τοπίο της Ελλάδας όσο και τους πολίτες της. Συνολικά, τα CL-415 SuperScoopers έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Μεγάλες Πυρκαγιές Στην Ελλάδα Και Ο Ρόλος Της CANADAIR

Οι μεγάλες πυρκαγιές μαστίζουν την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες λόγω των ζεστών, ξηρών καλοκαιριών και του δύσβατου, δασώδους εδάφους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε υδροβομβαρδιστικά Canadair CL-215 για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και τον περιορισμό των ζημιών. Αυτά τα αμφίβια αεροσκάφη, τώρα CL-415, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Οι φονικές πυρκαγιές του 2007 αποτέλεσαν σημείο καμπής. Σχεδόν 3.000 μεμονωμένες πυρκαγιές μαίνονταν σε όλη την Ελλάδα, καταστρέφοντας 270.000 εκτάρια δασών και γεωργικών εκτάσεων και στοιχίζοντας τη ζωή σε 84 ανθρώπους. Η κυβέρνηση επικρίθηκε για την ανεπαρκή αντίδρασή της και την έλλειψη πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στη συνέχεια, η Ελλάδα απέκτησε επιπλέον CL-415 και βελτίωσε τις στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Ορισμένες από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές που καταπολεμήθηκαν με τη βοήθεια αεροσκαφών της CANADAIR περιλαμβάνουν:

  • Οι πυρκαγιές της Αττικής το 2018, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και κατέστρεψαν πάνω από 1.000 σπίτια και επιχειρήσεις. Οι έντονοι άνεμοι και οι ξηρές συνθήκες τροφοδότησαν τις πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν γρήγορα. Τα αεροπλάνα της CANADAIR πραγματοποίησαν επανειλημμένες ρίψεις για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

-Η πυρκαγιά στη Χίο το 2012, η οποία έκαψε πάνω από 55.000 εκτάρια, απειλώντας χωριά και αναγκάζοντας σε εκκενώσεις. Αεροπλάνα και ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και CL-415, έδωσαν μάχη με τη φωτιά για πάνω από μία εβδομάδα πριν αυτή περιοριστεί.

-Η πυρκαγιά στο Γραμματικό το 2009, η οποία κατέστρεψε σχεδόν 20.000 εκτάρια δάσους και ελαιώνων, πλησιάζοντας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το χωριό Γραμματικό. Πάνω από 500 πυροσβέστες, στρατιώτες και πιλότοι με CL-415 έδωσαν μάχη με τη φωτιά για 5 ημέρες πριν την κατασβέσουν.

-Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που περιγράφονται παραπάνω και οι οποίες προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα καταπολεμά και προλαμβάνει τις πυρκαγιές.

Ο στόλος των 12 υδροβομβαρδιστικών CL-415 της Ελλάδας έχει συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των πυρκαγιών και στον περιορισμό των ζημιών από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ενώ οι πυρκαγιές εξακολουθούν να απειλούν συχνά τις κοινότητες, η βελτιωμένη πρόληψη και η γρήγορη ανταπόκριση των πληρωμάτων εδάφους και των πιλότων που χειρίζονται τα CL-415 της CANADAIR έχουν σώσει ζωές, σπίτια και τοπία σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και τα αεροσκάφη που συμβάλλουν στην καταπολέμησή τους αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη πρόκληση του μετριασμού των φυσικών καταστροφών εν όψει της κλιματικής αλλαγής.

Πώς Τα Αεροσκάφη Της CANADAIR Εργάζονται Για Την Καταπολέμηση Των Πυρκαγιών

Όταν οι πυρκαγιές μαίνονται στην Ελλάδα, τα αεροσκάφη της CANADAIR καλούνται σε δράση για να βοηθήσουν στον περιορισμό και την κατάσβεση των φλογών. Αυτά τα αμφίβια αεροσκάφη είναι ειδικά σχεδιασμένα για εναέρια πυρόσβεση και βομβαρδισμό με νερό. Μαζεύουν νερό από λίμνες και ωκεανούς και στη συνέχεια το ρίχνουν πάνω από τη φωτιά.

\n\n

Πώς δουλεύει η συλλογή και η ρίψη νερού

Το αεροσκάφος CANADAIR CL-415 είναι σε θέση να ανασύρει 1.400 γαλόνια νερού σε μόλις 12 δευτερόλεπτα, ενώ περνάει πάνω από μια υδάτινη μάζα με ταχύτητα 90 μιλίων/ώρα. Το νερό αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές εντός του αεροσκάφους. Στη συνέχεια, οι πιλότοι πετούν πάνω από τη φωτιά και με το πάτημα ενός κουμπιού απελευθερώνουν το νερό από την ανοιχτή πόρτα φορτίου στην κοιλιά του αεροπλάνου. Το νερό βγαίνει και πέφτει στο έδαφος, σβήνοντας τις φλόγες από κάτω.

\n

Αυτά τα αεροσκάφη είναι σε θέση να ρίχνουν νερό με απόλυτη ακρίβεια, ακόμη και μέσα σε πυκνό καπνό. Οι ικανότητές τους για βομβαρδισμό νερού, σε συνδυασμό με την ταχύτητα με την οποία μπορούν να ανασύρουν και να απελευθερώσουν νερό, τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν πολλαπλές ρίψεις νερού σε γρήγορη διαδοχή σε μεγάλες περιοχές. Ορισμένα μοντέλα μπορούν να ρίξουν μια γραμμή νερού που εκτείνεται σε μήκος έως και 500 πόδια.

Οι σταγόνες νερού είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στον έλεγχο της εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Η ξαφνική ορμή του νερού στερεί από τη φωτιά το οξυγόνο, σβήνοντας τις φλόγες και εμποδίζοντας την προέλασή τους. Το νερό συμβάλλει επίσης στην ψύξη της περιοχής για να αποτραπεί η αναζωπύρωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αεροπλάνα ρίχνουν μαζί με το νερό και χημικές ουσίες επιβράδυνσης της πυρκαγιάς για να δημιουργήσουν ένα φράγμα που οι φλόγες δεν μπορούν να διασχίσουν.

Αυτά τα απίστευτα πυροσβεστικά αεροπλάνα χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες για τον περιορισμό και την καταστολή των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια των ζεστών, ξηρών καλοκαιριών. Έχουν αποδειχθεί καθοριστικά στη μάχη με τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν σώσει πολλές ζωές, σπίτια και εκτάρια γης. Κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, ο στόλος του CANADAIR αναλαμβάνει δράση, σαρώνοντας, ρίχνοντας και βοηθώντας στην κατάσβεση των φλογών. Οι μοναδικές τους ικανότητες τα καθιστούν ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι.

canadair1 710x401 1

Βασικά Ορόσημα: CANADAIR Και Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Της Ελλάδας

Η ιστορία των αεροσκαφών CANADAIR και η χρήση τους από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα καλύπτει αρκετές δεκαετίες και πολλά ορόσημα. Αυτά τα υψηλής απόδοσης υδροβόλα βομβαρδιστικά έχουν συμβάλει καθοριστικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

\n\n###1982: CANADAIR CL-215 εντάσσεται στο στόλο

Το 1982, η Ελλάδα αγόρασε το πρώτο της αμφίβιο αεροσκάφος CANADAIR CL-215 για να ενισχύσει τις δυνατότητες πυρόσβεσης της χώρας. Αυτή η αρχική απόκτηση απέδειξε την αξία των εξειδικευμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στο ορεινό έδαφος της Ελλάδας και εν μέσω κατοικημένων περιοχών.

\n\n##1993-1997: Σημαντική επέκταση του στόλου

Τα επόμενα 15 χρόνια, η Ελλάδα τετραπλασίασε τον στόλο της CANADAIR για να ενισχύσει την πυροσβεστική της υπηρεσία. Οι προσθήκες έξι CL-215 και δύο νεότερων CL-415 ενίσχυσαν τα μέσα πυρόσβεσης της χώρας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης συχνότητας πυρκαγιών. Αυτά τα αμφίβια αεροσκάφη επέτρεπαν τη σύλληψη και ρίψη έως και 6.000 λίτρων νερού κάθε φορά στις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

\n\n###2007: Τραγική συντριβή ωθεί τον εκσυγχρονισμό του στόλου

Μια θανατηφόρα συντριβή ενός CANADAIR CL-215 το 2007 είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του πληρώματός του κατά τη διάρκεια μιας αποστολής πυρόσβεσης. Ως απάντηση, η Ελλάδα άρχισε να αποσύρει σταδιακά τα CL-215 πρώτης γενιάς υπέρ του νεότερου μοντέλου CL-415. Το CL-415 διαθέτει βελτιωμένα συστήματα ασφάλειας, πλοήγησης και πυρόσβεσης που παρέχουν ενισχυμένη υποστήριξη για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ιδίως σε δύσβατα εδάφη.

\n\n###2020: CANADAIR: Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο CANADAIR

Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών CANADAIR εκτός Καναδά. Η τρέχουσα πυροσβεστική της δύναμη περιλαμβάνει 12 CL-415 και 3 CL-215 που είναι έτοιμα να κατασβέσουν πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια κατά τους ζεστούς, ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, το CL-415 έχει γίνει οικείο θέαμα, καθώς ανασύρει νερό από λίμνες και κόλπους σε όλη την Ελλάδα και συμβάλλει στον περιορισμό ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που απειλούν κοινότητες. Τα αεροσκάφη αυτά παραμένουν ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών σε όλα τα απαιτητικά τοπία της Ελλάδας.

cl 515 canadair

Ο Στόλος Σήμερα: CL-415 Της CANADAIR Στην Ελλάδα

Σήμερα, το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους αεροσκαφών CL-415 στον κόσμο. Αυτά τα αμφίβια αεροσκάφη, που αρχικά σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την CANADAIR, έχουν γίνει κρίσιμα εργαλεία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια της Ελλάδας.

\n\n###Το CL-415 “Superscooper”

Το CL-415 είναι ένα αμφίβιο αεροσκάφος με στροβιλοκινητήρα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Με το παρατσούκλι “Superscooper”, μπορεί να ανασύρει έως και 1.620 γαλόνια νερού από λίμνες και ωκεανούς σε μόλις 12 δευτερόλεπτα, ενώ κινείται στην επιφάνεια με ταχύτητα περίπου 60 χλμ/ώρα. Στη συνέχεια, τα αεροπλάνα ρίχνουν το νερό απευθείας πάνω από τις πυρκαγιές, σβήνοντας τις φλόγες και τα καυτά σημεία. Ο αμφίβιος σχεδιασμός τους τους επιτρέπει να προσγειώνονται στο νερό για να γεμίζουν τις δεξαμενές τους, επιτρέποντας γρήγορους χρόνους μετακίνησης κατά τη διάρκεια των αποστολών κατάσβεσης πυρκαγιών.

Η Ελλάδα απέκτησε τα πρώτα CL-415 το 2000 και τώρα διαθέτει έναν στόλο 12 αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Είναι σταθμευμένα στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Ρόδου και των Χανίων, προκειμένου να παρέχουν ταχεία ανταπόκριση οπουδήποτε στη χώρα. Τα CL-415 έχουν συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό ορισμένων από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων πυρκαγιών στα νησιά της Θάσου το 2012 και της Ζακύνθου το 2019.

Παρόλο που η λειτουργία και η συντήρησή τους είναι δαπανηρή, τα αεροσκάφη CL-415 “Superscooper” έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία πυρόσβεσης, ιδίως σε περιοχές που δεν διαθέτουν πηγές γλυκού νερού. Μπορούν να περιορίσουν γρήγορα τις πυρκαγιές προτού αυτές ξεφύγουν από τον έλεγχο, συμβάλλοντας στον περιορισμό των ζημιών στα δάση, την άγρια ζωή, τις περιουσίες και την ανθρώπινη ζωή. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια καταπολέμησης των πυρκαγιών στην Ελλάδα, τα CL-415 έχουν δικαίως κερδίσει τη θέση τους ως ήρωες του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος.

Πιλοτάροντας Το CL-415: -4-415: Μια Απαιτητική Και Ανταποδοτική Εργασία

Η διακυβέρνηση του CL-415 δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ως πιλότος, είστε υπεύθυνος για την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία αυτού του μεγάλου αμφίβιου αεροσκάφους για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Η εργασία απαιτεί γρήγορη σκέψη, δεξιότητα, εμπειρία και σωματική αντοχή.

Για να γίνετε πιλότος CL-415, χρειάζεστε άδεια επαγγελματία πιλότου και ικανότητα πτήσης με όργανα, με τουλάχιστον 1.500 ώρες πτήσης. Η αρχική εκπαίδευση για την πιστοποίηση στο ίδιο το CL-415 διαρκεί περίπου 6-8 εβδομάδες. Πρέπει να εξοικειωθείτε εξαιρετικά με κάθε σύστημα και χειριστήριο στο πιλοτήριο, να μάθετε πώς να απογειώνεστε και να προσγειώνεστε στο νερό και να εξασκηθείτε σε διάφορες τεχνικές πυρόσβεσης, όπως το σκάψιμο και η ρίψη νερού με ακρίβεια ακριβείας.

Μόλις μπείτε στη δουλειά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, οι ώρες εργασίας μπορεί να είναι πολλές και εξαντλητικές. Μπορεί να ξεκινάτε νωρίς για να κάνετε εναέρια αναγνώριση την αυγή και μπορεί να πετάτε μέχρι αργά το βράδυ. Το πιλοτήριο μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 38°C και ο εξοπλισμός που φοράτε προσθέτει επιπλέον θερμότητα. Πρέπει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι ενώ πετάτε χαμηλά πάνω από τις κορυφές των δέντρων, μαζεύοντας νερό από λίμνες κάθε 6-10 λεπτά. Ο συντονισμός με τα πληρώματα εδάφους και η ρίψη νερού ακριβώς εκεί που χρειάζεται απαιτεί δεξιότητα και ομαδική εργασία.

Η δουλειά ενέχει κινδύνους, όπως κάθε θέση στην αεροπορία. Ωστόσο, για πολλούς πιλότους, η ανταμοιβή της βοήθειας για τον περιορισμό των επικίνδυνων πυρκαγιών, την προστασία των ανθρώπων και τη διάσωση ζωών υπερτερεί των προκλήσεων. Το τοπίο από το πιλοτήριο είναι εκπληκτικό και η συντροφικότητα με τα πληρώματα εδάφους και τους συναδέλφους πιλότους δημιουργεί μια αίσθηση σκοπού. Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, το να μπορείς να επιστρέψεις στη βάση γνωρίζοντας ότι έκανες τη διαφορά καταπολεμώντας τις πυρκαγιές από τον ουρανό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό.

Παρόλο που η διακυβέρνηση του CL-415 είναι απαιτητική εργασία, για τον κατάλληλο υποψήφιο μπορεί να είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική καριέρα. Η δυνατότητα να πετάς ένα τόσο εμβληματικό αεροσκάφος και να παρέχεις μια ουσιαστική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης σε κοινότητες που έχουν ανάγκη, δίνει σε αυτή τη δουλειά ένα επίπεδο επαγγελματικής ικανοποίησης που δύσκολα ξεπερνιέται. Εάν έχετε τις δεξιότητες, την αντοχή και την αφοσίωση που απαιτεί αυτός ο ρόλος, θα είναι μια απαιτητική αλλά αξιόλογη εργασία.

Συχνές Ερωτήσεις Της CANADAIR Και Της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Της Ελλάδας: Απαντώντας Στις Ερωτήσεις Σας

Πιθανόν να έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το CANADAIR και τον τρόπο με τον οποίο η πυροσβεστική υπηρεσία της Ελλάδας χρησιμοποιεί αυτά τα αεροπλάνα για τη μάχη με τις πυρκαγιές. Ακολουθούν μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους:

Πόσα αεροπλάνα CANADAIR διαθέτει η Ελλάδα;

Η Ελλάδα διαθέτει επί του παρόντος στόλο 12 αεροσκαφών CANADAIR CL-415, τα οποία είναι αφιερωμένα στην εναέρια πυρόσβεση. Αυτά τα αμφίβια αεροπλάνα είναι σε θέση να ανασύρουν νερό από λίμνες και ωκεανούς για να το ρίξουν στις πυρκαγιές. Τα αεροπλάνα σταθμεύουν σε αεροδρόμια σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ξηρών καλοκαιρινών μηνών, ώστε να είναι δυνατή η γρήγορη ανταπόκριση.

Πόσο νερό μπορεί να κρατήσει και να ρίξει ένα αεροπλάνο CANADAIR;

Ένα μόνο αεροπλάνο CL-415 CANADAIR μπορεί να κρατήσει έως και 6.137 λίτρα ή 1.621 γαλόνια νερού. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το αεροπλάνο μπορεί να αντλήσει νερό στην κοιλιά του μέσω δύο βαλβίδων του κύτους, ενώ πλέει μόλις λίγα μέτρα πάνω από μια υδάτινη μάζα. Στη συνέχεια, πετάει στο σημείο της πυρκαγιάς και απελευθερώνει το νερό μέσω ενός ανοιχτού κόλπου στην κοιλιά του αεροπλάνου. Κάθε ρίψη νερού καλύπτει μια περιοχή περίπου 200 επί 50 μέτρα για να βοηθήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών ή να βοηθήσει τα πληρώματα εδάφους.

Πόσο γρήγορα μπορεί να πετάξει ένα αεροπλάνο της CANADAIR και πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει;

Τα αεροπλάνα CANADAIR CL-415 έχουν μέγιστη ταχύτητα 333 km/h ή 207 mph και εμβέλεια 2.037 km ή 1.265 μίλια. Αυτό επιτρέπει στα αεροπλάνα να φτάνουν στις πυρκαγιές οπουδήποτε στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες για να παρέχουν βοήθεια όταν τους ζητηθεί. Τα αεροπλάνα είναι επίσης σε θέση να προσγειώνονται σε μικρούς, μη ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την πρόσβαση σε απομακρυσμένες τοποθεσίες πυρκαγιών.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αεροπλάνα της CANADAIR στην καταπολέμηση των πυρκαγιών;

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα CANADAIR έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο και την καταστολή των πυρκαγιών, ιδίως όταν αναπτύσσονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς. Η ικανότητά τους να παραδίδουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες νερού στις περιοχές των πυρκαγιών συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των φλογών και καθιστά ασφαλέστερη την πρόσβαση των επίγειων συνεργείων στις περιοχές. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αεροπυρόσβεση με αεροπλάνα όπως το CL-415 μπορεί να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για τον περιορισμό των πυρκαγιών κατά 50-90% σε σύγκριση με τα επίγεια πληρώματα μόνο.

Ελπίζω αυτό να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε μερικές από τις ερωτήσεις σας σχετικά με τα αεροπλάνα της CANADAIR και την εναέρια καταπολέμηση πυρκαγιών στην Ελλάδα! Ενημερώστε με αν έχετε άλλες ερωτήσεις.

Κατακλείδα

Ορίστε λοιπόν, μια σύντομη ιστορία του πώς τα αεροσκάφη της CANADAIR έγιναν ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Τα αεροπλάνα αυτά έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ανταποκρίνεται και περιορίζει τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές, σώζοντας ζωές, περιουσίες και το φυσικό τοπίο. Αν και η λειτουργία και η συντήρηση είναι δαπανηρή, τα οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον της Ελλάδας ήταν τεράστια. Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε το εκπληκτικό τοπίο στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για παραλίες, βουνά ή ελαιώνες, θα ξέρετε ότι η CANADAIR και η εναέρια τεχνολογία πυρόσβεσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προστασία του. Αυτοί οι αφανείς ήρωες του ουρανού, και οι εξειδικευμένοι πιλότοι που τους πετούν, αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.

Shares