Τετάρτη , 25 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται…; Δείτε τι γράφει η ταμπέλα: «Φόρα μάσκα ή πήγαινε φυλακή»…

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται...; Δείτε τι γράφει η ταμπέλα: «Φόρα μάσκα ή πήγαινε φυλακή»...

Και η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Η φοβερή πανδημία της ισπανικής γρίπης (1918-20) που προκάλεσε 50 εκατομμύρια και πλέον νεκρούς, έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο, τη χρήση της μάσκας ως μέτρο προστασίας έναντι του θανατηφόρου ιού.

Και τότε, όπως και σήμερα, σε περιόδους και τόπους έξαρσης, η μάσκα ήταν υποχρεωτική.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται...; Δείτε τι γράφει η ταμπέλα: «Φόρα μάσκα ή πήγαινε φυλακή»...

Σε μία σπάνια φωτογραφία από την Καλιφόρνια του 1918, αστυνομικός έχει σταματήσει ένα ζευγάρι στο δρόμο. Ο άντρας φοράει μάσκα, αλλά η γυναίκα όχι. Ο αστυνομικός φαίνεται να της λέει «Γιατί δεν φοράς μάσκα;».

Ενώ σε μια άλλη φωτογραφία, επίσης από την Καλιφόρνια του 1918, βλέπουμε άνδρες και γυναίκες με λευκές μάσκες. Μία γυναίκα στο στήθος της φέρει το προειδοποιητικό μήνυμα Wear a Mask or Go to Jail (Φόρεσε μάσκα ή πήγαινε φυλακή).

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται...; Δείτε τι γράφει η ταμπέλα: «Φόρα μάσκα ή πήγαινε φυλακή»...

Πόσο κοντά άραγε είμαστε σε αυτή την εξέλιξη;

Ήδη όσοι αρνούνται να δεχτούν τα όσα επιθυμεί να θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ ως το πλέον αποτελεσματικότερο μετο προστασίας αλλάζοντας γνώμη σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τα συμφέροντα που καλείται να εξυπηρετήσει εκείνη την χρονική περίοδο.

Ευκόλως εννοούμενο πως ΟΥΔΕΙΣ επιθυμεί μια νέα έξαρση του ιού, όπως μάλιστα απέδειξε στην περίοδο του lockdown όπου ο ελληνικός λαός αποτέλεσε υπόδειγμα πολίτη για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δυστυχώς όμως το παιχνίδι πλέον παίζεται διαφορετικά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε ένα “ρόλο” «αποφασίζουμε και διατάζουμε», γεγονός που σε συνδυασμό με την έλλειψη τεκμηριωμένων θέσεων και την απουσία αντίλογου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στην επιστημονική κοινότητα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τότε το πρόστιμο για τους παραβάτες ήταν 10 δολάρια ή 10 μέρες φυλάκιση…

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares