Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023

Η Ισπανία άνοιξε έρευνα στις πετρελαϊκές για καρτέλ-Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη;

Οι Repsol, BP και Cepsa επιβεβαίωσαν σήμερα, Τετάρτη, ότι βρίσκονται μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών που ερευνώνται από τις ισπανικές αντιμονοπωλιακές αρχές (CNMC) για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού στον ενεργειακό κλάδο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Repsol και Cepsa δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τη CNMC και ότι έχουν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς περί ανταγωνισμού.

Παρομοίως, η BP δήλωσε ότι “η CNMC πραγματοποίησε επιθεώρηση στα γραφεία μας στη Μαδρίτη. Η BP συνεργάστηκε με την CNMC σε όλη τη διαδικασία”.

Νωρίτερα σήμερα, η CNMC είχε δήλωσε ότι διεξάγει έρευνες σε αρκετούς φορείς της ισπανικής ενεργειακής βιομηχανίας και ότι πραγματοποίησε εφόδους στα κεντρικά γραφεία τους την περίοδο μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου, χωρίς να προσδιορίσει τις εταιρείες που βρίσκονται στο “στόχαστρο”.

Πηγή με γνώση της έρευνας είπε στο Reuters ότι όλοι οι βασικοί παίκτες στη βιομηχανία πετρελαίου της Ισπανίας ήταν ερευνώμενοι.

Η CNMC είπε ότι οι έρευνες συνιστούν προκαταρκτικό βήμα μόνο στη διαδικασία αναζήτησης ενδεχόμενων αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών και ότι δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα της έρευνας.

Σε περίπτωση που προκύψουν από τις έρευνες “αποδείξεις πρακτικών που απαγορεύονται από τον ισπανικό νόμο περί ανταγωνισμού και από τις συνθήκες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κινηθεί επίσημα πειθαρχική διαδικασία”, ανέφερε η CNMC.

Οι αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα έως και 10% του όγκου των συνολικών δραστηριοτήτων των εταιρειών το αμέσως προηγούμενο έτος, προστίθεται στη δήλωσή της εποπτικής Αρχής.

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares