Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Οι ΗΠΑ στέλνουν την Τουρκία στην «αγκαλιά» των Ρώσων – Πιθανό «deal» για SU-35…

Ρωσία και Τουρκία διεξάγουν συνομιλίες σε προχωρημένο επίπεδο για την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35…

Μετά το «άκυρο» των ΗΠΑ για αγορά μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, η Τουρκία δεν μένει άπραγη και στρέφεται προς τη Ρωσία για να εξοπλίσει την πολεμική της Αεροπορία.

Πηγές από το TASS αναφέρουν πως οι «θεωρητικές συζητήσεις» των προηγούμενων μηνών πλέον μπαίνουν σε διαφορετική βάση καθώς και οι δύο πλευρές περίμεναν την απόφαση των ΗΠΑ. Με τα F-35 εκτός κάδρου Ρωσία και Τουρκία είναι «ελεύθερες» να αναπτύξουν περαιτέρω εξοπλιστικές σχέσεις.

Θυμίζουμε πως πριν από μερικούς μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει, στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS-2019, πως συζητά με τον Ενρτογάν την πιθανή συμπαραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών.

«Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοϊας».

«Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

36 μαχητικά SU-35

Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής εταιρείας Rostec, είχε αναφέρει : «Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας προς την Τουρκία και προσφέρουμε 36 Su-35. Μέχρι στιγμής, σκέφτονται την πρόταση αυτή και όταν αποφασίσουν, θα είμαστε έτοιμοι για την πώληση τους, ενώ η βιομηχανία μας είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραγωγή τόσο των Su-57 όσο και των Su-35 μαχητικών αεροσκαφών» απαντώντας στην αντίστοιχη ερώτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δήλωση έρχεται μετά την δήλωση του Ντμίτρι Σουγκάεφ, που ηγείται της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Στρατιωτική-Τεχνική Συνεργασία, ο οποίος είπε πως «η Ρωσία έχει πολλά να προσφέρει στους Τούρκους συνεργάτες της σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη διαφορετικών συστημάτων. Αυτοί επίσης, έχουν μεγάλη εμπειρία. Μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες από: TASS

Shares