Κυριακή , 27 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400»…

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400»...

Δεν μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο των ΗΠΑ λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Ο λόγος είναι ότι η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας έκλεισε πριν από την ψήφιση του νόμου, σύμφωνα με έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, όπως ανέφερε η Wall Street Journal την Παρασκευή.

Η Ουάσινγκτον, η οποία ανησυχεί ότι οι S-400 θα μπορούσαν να συλλέξουν στοιχεία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε προθεσμία στην Τουρκία μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου να ακυρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος. Διαφορετικά, η Άγκυρα θα υποστεί την απομάκρυνση από το πρόγραμμα F-35, τις κυρώσεις των ΗΠΑ και πιθανή ανατροπή από το ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που ζητά την αποπομπή της Τουρκίας από το αμερικανικό πρόγραμμα αεροσκαφών F-35, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην παραλαβή των S-400.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Τραμπ ότι η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αποτελεί απειλή για τη διατλαντική συμμαχία, ανέφερε η WSJ.

Ο αξιωματούχος αμφισβήτησε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τιμωρηθεί σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζει η CAATSA, επειδή «η αγορά S-400 αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης πριν από την ψήφιση του νόμου» και «προοριζόταν για αντιπάλους των ΗΠΑ τη στιγμή που η Τουρκία είναι στρατηγικός τους σύμμαχος «.

Υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τρίτη ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται για την πιθανή εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA.

Η CAATSA θα βλάψει τα τουρκικά συμφέροντα, αλλά θα περιορίσει επίσης τον Τραμπ, σύμφωνα με τον Aaron Stein, διευθυντή του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα τις ΗΠΑ.

«Θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην CAATSA, αλλά το περιεχόμενο της νομοθεσίας δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Επομένως το θέμα δεν είναι εάν η Τουρκία θα τιμωρηθεί αλλά το πως θα τιμωρηθεί και κυρίως ποια από τις 12 κυρώσεις της CATSAA θα υποστεί.

 

onalert 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares