Σάββατο , 29 Ιανουαρίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Ινδία παίζει τελικά τo “χαρτί” του Θιβέτ; Χρησιμοποιεί τον Δαλάι Λάμα ως “στρατηγικό όπλο” εναντίον της Κίνας;

Ο Ναρέντρα Μόντι είναι ίσως ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας που εξέφρασε δημόσια και με έμφαση ευχές γενεθλίων προς τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, την “Αυτού Αγιότητα” τον 14ο Δαλάι Λάμα. Αυτό έγινε στα 86α γενέθλια του τελευταίου στις 6 Ιουλίου. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδεινούμενες σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κίνας και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση στο Λαντάκ για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, το σενάριο δεν φαίνεται καθόλου απίθανο. Αν ο Μόντι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον Δαλάι Λάμα ως “στρατηγικό πλεονέκτημα” ενάντια στο Πεκίνο, τότε πρόκειται για την πραγματοποίηση μίας πολιτικής που απαιτούσαν πολλοί εδώ και χρόνια.

Ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει στην εξορία στην Ινδία από το 1959, θεωρείται “αυτονομιστής” για την Κίνα, αλλά “τιμημένος επισκέπτης” της Ινδίας, η οποία του παρείχε άσυλο για να συνεχίσει τις “πνευματικές” δραστηριότητές του στη χώρα. Αν και επιτρέπεται η ύπαρξη “εξόριστης κυβέρνησης” στη Νταραμσάλα, στο ινδικό κρατίδιο Χιματσάλ Πραντές, δεν επιτρέπεται στον ίδιο και στους οπαδούς του να επιδίδονται σε πολιτικές δραστηριότητες.

Φωτογραφία από το 2010: Ο Ναρέντρα Μόντι, τότε πρώτος τη τάξει υπουργός στην κυβέρνηση του κρατιδίου Γκουτζαράτ μαζί με τον Δαλάι Λάμα

Στην Κίνα δεν άρεσε ποτέ η παρουσία του Δαλάι Λάμα στην Ινδία και πάντα κατηγορούσε το Νέο Δελχί ότι τού επέτρεψε να προωθήσει την “αυτονομιστική” ατζέντα του. Το Πεκίνο εφαρμόζει πάντα τακτικές εκφοβισμού κάθε φορά που ο Δαλάι Λάμα ή οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης στην εξορία επισκέπτεται τις “αμφισβητούμενες περιοχές”, ιδιαίτερα το Τάουανγκ στο ινδικό κρατίδιο Αρανατσάλ Πραντές που έχει βαθιές θρησκευτικές, πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις με το Θιβέτ. Στην πραγματικότητα, ο έκτος Δαλάι Λάμα γεννήθηκε στο Τάουανγκ τον 17ο αιώνα ενώ ο σημερινός Δαλάι Λάμα είχε εισέλθει, μέσω αυτής της πόλης στην Ινδία, το 1959, μετά την στρατιωτική κατάληψη του Θιβέτ από την Κίνα. 

Tours Maps of Lhasa, Shigatse, Ngari, Nyingchi, Gyantse, Lhorka

H περιοχή του Θιβέτ

Χωρίς να μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό, η Ινδία υπέκυψε στις τακτικές εκφοβισμού, επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στην αλληλεπίδραση των αξιωματούχων της εξόριστης κυβέρνησης ή στις διαδηλώσεις των Θιβετιανών που ζούσαν στην Ινδία (περίπου 200.000 σε διάφορα μέρη της χώρας).

Αν και η κυβέρνηση Μόντι αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μανμονάχ Σίνγκ επέτρεψαν ελευθερίες στον Δαλάι Λάμα σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνήθης πρακτική είναι τα κινήματα των ηγετών του Θιβέτ να περιορίζονται στην Ινδία κάθε φορά που υπάρχουν σημαντικές διμερείς επισκέψεις Ινδών και Κινέζων ηγετών, του ενός στη χώρα του άλλου. Ωστόσο, οι  παραδοσιακές φιλο-θιβετιανές θέσεις του κυβερνώντος κόμματος BJP, άφηναν να εννοηθεί ότι ο Μόντι θα άλλαζε αυτή την “αδιαφανή” πολιτική έναντι των Θιβετιανών που ζουν στην Ινδία.  Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν όταν προσκάλεσε τον τότε “Σικυόνγκ” ή ηγέτη της “εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ”, Λομπσάνγκ Σανγκάυ, να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του (σ.σ. του Μόντι) στις 26 Μαΐου 2014.

From Jerusalem, leader in exile says 'Next year in Tibet' - The Jerusalem Post

Ο Λομπσάνγκ Σανγκάυ

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι συνεχίζοντας να προστατεύει τον Δαλάι Λάμα και τους οπαδούς του, η Ινδία κερδίζει περισσότερα. Πρώτον, η παρουσία του αυξάνει το κύρος του Νέου Δελχί στην παγκόσμια κοινότητα. Η Ινδία εμφανίζεται ως δημοκρατική χώρα, δεδομένης της πολύ μεγάλης υποστήριξης προς τον Δαλάι Λάμα σε όλο τον κόσμο. Ενισχύει επίσης τα διαπιστευτήρια της Ινδίας ως προς την παροχή πολιτικού ασύλου σε δημοκρατικούς ηγέτες που δραπετεύουν και αγωνίζονται εναντίον καταπιεστικών αυταρχικών καθεστώτων. 

Image

Το μοναστήρι Ουργκελίνγκ στην Τάουανγκ όπου γεννήθηκε ο 6ος Δαλάι Λάμα Τσανγκγιάνγκ Γκιάτσο, την 01 Μαρτίου 1683

Δεύτερον, η Ινδία δεν μπορεί να διακόψει έτσι απλά τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της με το Θιβέτ για να ευχαριστήσει τους Κινέζους. Η Ινδία συνδέεται με το Θιβέτ, καθώς δύο από τα πιο ιερά ιερά σημεία, το όρος Καϊλάς και η λίμνη Μανασαροβάρ, βρίσκονται εκεί. Επιπλέον, στο Θιβέτ εντοπίζονται οι πηγές τεσσάρων μεγάλων ποταμών που ρέουν στην Ινδία.

Τρίτον, είτε ήταν η Βρετανία έως το 1947 είτε η πρώην Σοβιετική Ένωση έως το 1990, η πρόσφατη ιστορία των διεθνών σχέσεων υποδηλώνει ότι άλλες χώρες θεωρούσαν ανέκαθεν το Θιβέτ ως “σφαίρα επιρροής της Ινδίας”. Τέλος, το πιο σημαντικό, η παρουσία του Δαλάι Λάμα και οι αναρίθμητες λεκτικές τοποθετήσεις του προς υποστήριξη της Ινδίας σε ό,τι αφορά στις συνοριακές διαφορές ενισχύουν τους ισχυρισμούς εδαφικών δικαιωμάτων της Ινδίας κατά τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα. Όλοι λένε, ιστορικά, ότι η Κίνα δεν υπήρξε ποτέ γείτονας της Ινδίας… γείτονάς της ήταν πάντα το Θιβέτ.

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares