Τετάρτη , 10 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Η Ιαπωνία αποχαιρετά τον Σίνζο Άμπε- Θρήνος και συγκίνηση στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού(vid)

Οι Ιάπωνες αποτίουν τον ύστατο φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε που έπεσε θύμα δολοφονίας

Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν για να αποχαιρετήσουν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Η ιδιωτική κηδεία, η οποία είναι ανοιχτή μόνο σε φίλους και στενή οικογένεια, βρίσκεται σε εξέλιξη στον ναό Zojoji του Τόκιο, την ώρα που σε ολόκληρη την ιαπωνική πρωτεύουσα και όχι μόνο, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Μετά την κηδεία, η νεκροφόρα που φέρει το σώμα του Άμπε θα κάνει περιφορά στο κέντρο του Τόκιο. Ο 67χρονος δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στη Νάρα στο νότο της Ιαπωνίας.

Η νεκρική πομπή σήμερα το απόγευμα (12/7)θα περάσει από ορόσημα όπως το κτήριο του κοινοβουλίου, στο οποίο ο Άμπε εισήλθε για πρώτη φορά ως βουλευτής το 1993, και το γραφείο από το οποίο ηγήθηκε του έθνους ως πρωθυπουργός. Ήταν ο μακροβιότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ένας από τους πολιτικούς της χώρας με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Η αγρυπνία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας προσέλκυσε εκατοντάδες αξιωματούχους καθώς και χιλιάδες απλούς πολίτες που ήρθαν για να καταθέσουν λουλούδια. «Ήρθα εδώ για να προσφέρω λουλούδια γιατί νομίζω ότι έδωσε στους Ιάπωνες κάτι για το οποίο να είναι περήφανοι», είπε η Έμι Όσα.

Η αστυνομία είπε ότι ο ένοπλος τον έβαλε στο στόχαστρο λόγω της εμμονής που είχε με μια θρησκευτική ομάδα της οποίας πίστευε ότι ο Άμπε ήταν μέλος. Η επίθεση προκάλεσε σοκ σε ένα έθνος όπου τα κρούσματα βίας με όπλα είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ο Άμπε εκφωνούσε μια προεκλογική ομιλία για να υποστηρίξει έναν υποψήφιο για τις εκλογές της Άνω Βουλής της Ιαπωνίας όταν πυροβολήθηκε δύο φορές. Το βίντεο της επίθεσης δείχνει τον ένοπλο, τον 41χρονο Tετσούγια Γιαμαγκάμι, να χρησιμοποιεί ένα αυτοσχέδιο όπλο από μέταλλο και ξύλο κολλημένο με μονωτική ταινία.

Ο Άμπε υπέστη δύο τραύματα από σφαίρες στο λαιμό και βλάβη στην καρδιά του κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Λέγεται ότι είχε τις αισθήσεις του και ανταποκρινόταν λίγα λεπτά μετά την επίθεση, αλλά οι γιατροί είπαν ότι δεν εντοπίστηκαν ζωτικά σημεία μέχρι τη στιγμή που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά ποια ήταν τα κίνητρα του ένοπλου και αν έδρασε μόνος του. Ο πυροβολισμός σόκαρε την Ιαπωνία, μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη στα εγκλήματα με όπλα και την πολιτική βία. Κατά μέσο όρο, καταγράφονται λιγότεροι από 10 θάνατοι που σχετίζονται με όπλα στη χώρα κάθε χρόνο.

Τα όπλα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθούν και απαιτείται υποχρεωτική εκπαίδευση, εκτενείς έλεγχοι ιστορικού και ψυχολογική αξιολόγηση πριν από τη χορήγηση αδειών.

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares