Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Η γερμανική Die Linke στα πρόθυρα διχασμού λόγω κυρώσεων στη Ρωσία

Sahra Wagenknecht: Let's negotiate the resumption of gas supplies with  Russia

Το μέλλον του αριστερού κόμματος σε ισορροπία μετά από μια σειρά παραιτήσεων, καθώς ο πρώην συναρχηγός αποκαλεί τον συνασπισμό «την πιο ηλίθια κυβέρνηση στην Ευρώπη»

Το γερμανικό Die Linke θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο κόμματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η αναποφάσιστη στάση του αριστερού κόμματος σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσε μια σειρά από παραιτήσεις υψηλού προφίλ αυτή την εβδομάδα.

Το μέλλον του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς κρέμεται σε μια επισφαλή ισορροπία από τότε που μπήκε κρυφά στο εθνικό κοινοβούλιο το περασμένο φθινόπωρο βάσει ειδικής διάταξης για τα κόμματα που κερδίζουν τρεις ή περισσότερες εκλογικές έδρες. Σε περίπτωση που τρεις από τους 39 αντιπροσώπους του παραιτηθούν από το κόμμα, το Die Linke θα έχανε την ιδιότητά του ως κοινοβουλευτικής ομάδας και θα προσέθετε προνόμια για τους χρόνους ομιλίας και τη συμμετοχή σε επιτροπές.

Οι γνώστες του κόμματος λένε ότι τέτοιες παραιτήσεις είναι θέμα πότε, όχι αν, μετά από μια εβδομάδα φαύλους δημόσιας διαμάχης για μια ομιλία στην οποία η πρώην συναρχηγός Sahra Wagenknecht κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι «ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο εναντίον των πιο σημαντικών μας. προμηθευτής ενέργειας».

Οι υποστηρικτές του Wagenknecht, ενός αμφιλεγόμενου αλλά εξέχοντος στελέχους, εκκολάπτουν ήδη σχέδια για ένα αποσχισμένο κόμμα που θα διαγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η γερμανική εφημερίδα Taz.

Μια τέτοια διάσπαση θα σήμαινε πιθανότατα το τέλος του Die Linke, 15 χρόνια μετά την ίδρυσή του σε μια συγχώνευση μεταξύ του διαδόχου του κόμματος Σοσιαλιστική Ενότητα της Ανατολικής Γερμανίας και πρώην Σοσιαλδημοκρατών, απογοητευμένων από την κατεύθυνση του κόμματός τους υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και λίγο λιγότερο από μια δεκαετία. αφού σχημάτισε τη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη στη θητεία 2013-17 της Bundestag.

Στην ομιλία της την περασμένη Πέμπτη, η Βάγκενκνεχτ είχε αποκαλέσει τον αριστερό κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς «την πιο ηλίθια κυβέρνηση στην Ευρώπη», επειδή επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία , η οποία προμήθευε πάνω από τις μισές ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο πριν από την έναρξη του πολέμου την άνοιξη.

«Ναι, φυσικά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι έγκλημα», είπε ο Wagenknecht. «Αλλά πόσο χαζή είναι η ιδέα ότι μπορούμε να τιμωρήσουμε τον Πούτιν σπρώχνοντας εκατομμύρια γερμανικές οικογένειες στη φτώχεια και να καταστρέψουμε την οικονομία μας ενώ η Gazprom κάνει κέρδη ρεκόρ;» Η ομιλία χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα όχι μόνο από την ηγεσία του Linke αλλά και από εκπροσώπους του ακροδεξιού Alternative für Deutschland (AfD).

Η Wagenknecht δεν κατέχει πλέον καμία επίσημη θέση στο Die Linke, αλλά ορίστηκε ως ο μοναδικός ομιλητής της στην πρόσφατη κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τον εθνικό προϋπολογισμό για το κλίμα.

 

Πριν από την ομιλία, ο κοινοβουλευτικός συμπρόεδρος της Die Linke Dietmar Bartsch φέρεται να προέτρεψε τον Wagenknecht να αποφύγει να ζητήσει το άνοιγμα του Nord Stream 2, του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που σταμάτησε λίγο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ενώ η 53χρονη δεν ανέφερε το Nord Stream 2, τα σχόλιά της για τον «οικονομικό πόλεμο» αποδείχθηκαν εμπρηστικά. Παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια γλώσσα για να περιγράψει την αντιπαράθεσή της με το Κρεμλίνο σχετικά με τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ο Wagenknecht πρότεινε ότι η επιθετική ενέργεια σε αυτή τη σύγκρουση είχε ξεκινήσει από τη Δύση.

«Η θέση ότι η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας ηγείται ενός οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας αντιστρέφει την αιτία και το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Bodo Ramelow, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του κόμματος της Αριστεράς για τη Θουριγγία. «Η φράση «ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας» είναι προπαγάνδα του Κρεμλίνου», είπε η Martina Renner, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του αριστερού κόμματος.

Ενώ η Die Linke έχει αντιταχθεί ευρέως στην παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, ψήφισε υπέρ των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Μάιο και ένα συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο καταδίκασε τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία ως «ιμπεριαλιστικό».

Οι διασπάσεις στο αριστερό κόμμα, που υπάρχουν από την ίδρυση της Die Linke, έχουν εδραιωθεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Η μεγαλύτερη και πιο πικρή διαίρεση είναι μεταξύ των μεταρρυθμιστών που βλέπουν το μέλλον του κόμματος σε έναν χώρο όπου επικαλύπτονται διαφορετικά κινήματα συνδικαλιστικών και κοινωνικής δικαιοσύνης και εκείνων των πιο παραδοσιακών, εθνικιστών αριστερών που συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Βάγκενκνεχτ, που κατηγορούν αυτό που αποκαλούν την «αριστερά του τρόπου ζωής» ότι προδίδει. την παραδοσιακή εργατική βάση του κόμματος.

Ενώ το προσανατολισμένο στο κίνημα Bewegungslinke κυριαρχεί στην ηγεσία του Die Linke, η παράταξη Wagenknecht συνεχίζει να είναι πρωτοσέλιδο, πιο πρόσφατα καλώντας για αναβίωση των «διαδηλώσεων της Δευτέρας» της εποχής του ψυχρού πολέμου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Με το κοινοβουλευτικό καθεστώς του κόμματος σε καλή ισορροπία, μέχρι τώρα έχουν γίνει λίγες απόπειρες να ταρακουνήσουν το σκάφος επιδιώκοντας μια ανοιχτή σύγκρουση.

 

Η Βάγκενκνεχτ ολοκλήρωσε την ομιλία της ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ. Αντίθετα, η συνεισφορά της προκάλεσε τις παραιτήσεις δύο υψηλού προφίλ μελών.

Ο Ούλριχ Σνάιντερ, ο επικεφαλής του γερμανικού σωματείου κοινωνικής πρόνοιας Der Paritätische, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέσω Twitter ότι παρέδωσε τα μέλη του στο κόμμα που επέτρεψε στον Βάγκενκνεχτ να ανέβει στο βήμα. «Ήταν πάρα πολύ», είπε ο Schneider, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης γερμανικής οργάνωσης-ομπρέλα πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής εργασίας.

Ο Φάμπιο ντι Μάσι, πρώην βουλευτής του Linke, ο οποίος παρέμεινε ο πιο παραγωγικός οικονομικός εμπειρογνώμονάς του ακόμη και μετά την αποχώρησή του από βουλευτής πέρυσι, δήλωσε μια μέρα αργότερα ότι θα παραδώσει επίσης την ιδιότητα μέλους του, καθώς δεν ήθελε πλέον να φέρει την ευθύνη για το «κατάφωρο αποτυχία βασικών παραγόντων σε αυτό το κόμμα».

Η αποστράγγιση της υποστήριξης αντανακλάται σε επίπεδο βάσης. Σύμφωνα με εσωκομματικά στοιχεία που είδε ο Guardian, η Die Linke έχασε περισσότερα από 3.000 μέλη – ή το 5,5% του συνόλου των μελών της – το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αφού κέρδισε το 4,9% των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αριστερό κόμμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εκλογικό όριο σε πέντε διαδοχικές πολιτειακές εκλογές.

Πηγή: theguardian.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares