Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΣ ‘ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ’ ξανά – Το 1/3 των γερμανικών εξαγωγών όπλων πάει στην Τουρκία …

Έχουμε γράψει και στο παρελθόν για τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας. Σχέσεις οικονομικές, σχέσεις στενές, διαχρονικές που σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξουν στο άμεσο μέλλον.

Διαβαθμισμένο έγγραφο που αποκάλυψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) την Τρίτη 23 Ιουνίου αποδεικνύει πως η Τουρκία είναι ο υπ’ αριθμόν 1 αγοραστής των γερμανικών εξαγωγών όπλων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Τουρκία έλαβε πέρυσι όπλα αξίας 344,6 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών όπλων της Γερμανίας, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο.

Πρέπει να θυμίσουμε πως μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία (Οκτώβριος του 2019) , η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προχώρησε σε μερική απαγόρευση της πώλησης όπλων προς τον Ερντογάν. Μερική καθώς αφορούσε μόνο τα όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, τα όπλα που παραδόθηκαν πέρυσι ήταν αποκλειστικά για “ναυτικούς” σκοπούς. Ο Dietmar Bartsch, πρόεδρος της αριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας Die Linke στη Γερμανική Βουλή, ζήτησε απαγόρευση εξαγωγής όπλων κατά της Τουρκίας. «Προφανώς, όποιος κάνει περισσότερο πόλεμο λαμβάνει τα περισσότερα όπλα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

H Die Welt σημειώνει ότι παρόλο που το Βερολίνο είναι δημόσια επικριτικό για τις ενέργειες της Τουρκίας σε περιφερειακές συγκρούσεις όπως η Συρία ή η Λιβύη, συνεχίζει να εξάγει μεγάλες ποσότητες όπλων στην Άγκυρα.

Shares