Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Gazprom μειώνει τη ροή φυσικού αερίου του Nord Stream 1 από τις 27 Ιουλίου στο 20%

183441102

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταματά για συντήρηση μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ροών φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η Gazprom είπε ότι λόγω της διακοπής της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα από τις 04:00 GMT στις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά μέρα.

Η ανακοίνωση της Gazprom έρχεται λίγο αφότου ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη συντήρηση του αγωγού, υποστηρίζοντας ότι ήταν ελλιπή τα έγγραφα που της απέστειλε η Siemens για την τουρμπίνα που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά και είχε μπλοκαριστεί για μέρες εκεί λόγω κυρώσεων.

Στην παρούσα φάση και αφότου διευθετήθηκε το ζήτημα ώστε να επιστρέψει από τον Καναδά η τουρμπίνα του Nord Stream, η Gazprom ουσιαστικά αρνείται να την παραλάβει.

“Η Gazprom μελέτησε (…) τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν εξαλείφουν τους κινδύνους που είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως και εγείρουν πρόσθετα ερωτήματα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

“Υπό τις συνθήκες αυτές, η Gazprom ζήτησε και πάλι από τη Siemens να παράσχει άμεση υποστήριξη για την απόκτηση των απαιτούμενων εγγράφων και διευκρινίσεων, ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα”, προσθέτει.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση η τιμή του φυσικού αερίου πραγματοποιεί ράλι 10% και έχει φτάσει στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πηγή: capital.gr

Shares