Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Η Gazprom έκλεισε τις στρόφιγγες στην Ιταλία

Συνεχίζεται ο ενεργειακός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας

Η ρωσική Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ιταλική Eni, επικαλούμενη «πρόβλημα μεταφορών» στην Αυστρία, ανακοίνωσε χθες (1/10° ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός.

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία αργά το Σάββατο (1/10) ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει την ποσότητα φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει από την ρωσική Gazprom στις 2 Οκτωβρίου και ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη και την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Αυστρία είχε ανασταλεί λόγω της άρνησης του αυστριακού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών να επιβεβαιώσει τις προτεινόμενες ποσότητες. «Ο λόγος σχετίζεται με τις ρυθμιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία στο τέλος Σεπτεμβρίου», δήλωσε η Gazprom, η οποία τόνισε οτι εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος μαζί με τους Ιταλούς.

Ο κολοσσός Eni ενημερώθηκε από την Gazprom ότι η ρωσική εταιρεία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους όγκους φυσικού αερίου που ζητήθηκαν για την 1η Οκτωβρίου, καθώς «δεν ήταν δυνατή» η παροχή φυσικού αερίου μέσω της Αυστρίας. «Ως εκ τούτου, οι σημερινές ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Eni μέσω του σημείου εισόδου του Tarvisio θα είναι στο μηδέν», ανέφερε η ιταλική εταιρεία. «Η Eni θα παρέχει ενημερώσεις σε περίπτωση που αποκατασταθούν οι προμήθειες» πρόσθεσε.

Το «μπλόκο» στις παραδόσεις είναι η τελευταία διακοπή στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αφού οι προμήθειες είχαν ήδη σταματήσει μέσω των αγωγών Yamal-Europe και Nord Stream νωρίτερα φέτος και οι παραδόσεις μέσω Ουκρανίας περιορίστηκαν δραστικά. Η Eni εισήγαγε όλο της το ρωσικό αέριο μέσω της Αυστρίας και του σημείου εισόδου Tarvisio στα αυστρo-ιταλικά σύνορα από τότε που οι ροές του Nord Stream σταμάτησαν εντελώς στα τέλη Αυγούστου.

Ασταθείς τους τελευταίους μήνες, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν κατά μέσο όρο περίπου 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights. Το ρωσικό αέριο στην Ιταλία παραδίδεται μέσω του σημείου διασύνδεσης Velke Kapusany στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας πριν εισέλθει στην Αυστρία στο Baumgarten από όπου μεταφέρεται στον αγωγό TAG στο Tarvisio.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου παρά τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες σχετικά με την υποτιθέμενη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2 και τις ανησυχίες ότι η Gazprom θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει όλες τις υπόλοιπες παραδόσεις.

Η Eni, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου της ΕΕ είχε ήδη δει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου να περιορίζονται λόγω της πτώσης των ροών μέσω του Nord Stream το καλοκαίρι. Η Ιταλία ήταν επίσης μία από τις μεγαλύτερες αγορές εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας, με προμήθειες συνολικά 29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου το 2021.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares