Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Γαλλία στρέφεται στα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων καθώς συνεχίζεται η απεργία στα διυλιστήρια

Η Γαλλία χρησιμοποίησε μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων της σε καύσιμα προκειμένου να ανεφοδιάσει πρατήρια όπου εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, ως απόρροια της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων, δήλωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν ανέφερε ότι παρατηρούνται “εντάσεις”, ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων καυσίμων σε εθνικό επίπεδο, ενώ προέτρεψε τους καταναλωτές να μην πανικοβληθούν.

Στην περιοχή Ω-ντε-Φρανς που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, οι αρχές απαγόρευσαν την πώληση βενζίνης και ντίζελ σε μπιτόνια.

“Προφανώς παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά την κατάσταση μαζί με τους διαχειριστές και όταν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούμε τα στρατηγικά μας αποθέματα για να επιτρέψουμε τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων”, δήλωσε ο Βέραν στους δημοσιογράφους.

Η απεργία μελών του σκληρού αριστερού συνδικάτου CGT στην TotalEnergies έχει διαταράξει τη λειτουργία δύο διυλιστηρίων και δύο εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων, ενώ παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και δύο διυλιστήρια της Exxon Mobil από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Το συνδικάτο CGT ζητά από την TotalEnergies αυξήσεις μισθών κατά 10% προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο κόστος λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και προσλήψεις έκτακτου προσωπικού.

Η απεργία των εργαζομένων του κλάδου έχει θέσει εκτός λειτουργίας το 60% της διυλιστικής ικανότητας της χώρας.

Ο Βεράν ανέφερε ότι περίπου ένα στα 10 πρατήρια καυσίμων αντιμετωπίζει ελλείψεις σε εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας ωστόσο ότι πιο έντονα είναι τα προβλήματα στη βόρεια Γαλλία όπου ελλείψεις παρουσιάζει ένα στα τρία πρατήρια.

capital.gr

Shares