Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Γαλλία στέλνει ναυτικές δυνάμεις: Στην Α. Μεσόγειο υποβρύχιο κλάσης Barracuda – Εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ & Exocet…..

Ηχηρή γαλλική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο


Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στράφηκε προς την ανατολική Μεσόγειο για μια νέα φάση ναυτικών δοκιμών, αλλά και για επίδειξη ισχύος σε μια όλο και πιο επιθετική Τουρκία, τη στιγμή που η Άγκυρα στοχοποιεί με κινήσεις της τα γαλλικά συμφέροντα σε κυπριακή ΑΟΖ, Λιβύη και γενικώς σε αφρικανικά κράτη που παραδοσιακά ανήκουν στη γαλλική σφαίρα επιρροής.

Το FS Suffren (Q 284), αποτελεί την πρώτη πλατφόρμα που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής υποβρυχίων κλάσης Barracuda και ξεκίνησε δοκιμές στη θάλασσα στον Ατλαντικό Ωκεανό τον Μάιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα διαθέτει και ελληνική διάσταση αφού η εταιρεία Systems Sunlight S.A έχει αναλάβει την σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή των συστοιχιών συσσωρευτών των γαλλικών υποβρυχίων της κλάσης αυτής.

Το υποβρύχιο, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών πριν τεθεί σε λειτουργία το 2020, έφτασε στη Ναυτική Βάση του Τουλόν σήμερα και θα ξεκινήσει ένα νέο στάδιο δοκιμών στην περιοχή της Μεσογείου, σύμφωνα με το C4defense. Τα 65 μέλη του πληρώματος του Suffren επιχειρούν στον προσομοιωτή για σχεδόν τρία χρόνια.

Η ακριβής τοποθεσία που θα πραγματοποιήσει δοκιμές το νέο γαλλικό υποβρύχιο παραμένει άγνωστη, ωστόσο εκτιμάται πως οι περιοχές ανοικτά της Λιβύης αποτελούν τον πιο πιθανό στόχο, καθώς και η Ελλάδα στέλνει δύο φρεγάτες για την ενεργή συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση “ΕΙΡΗΝΗ”, όπως αναφέραμε και νωρίτερα.

Εκτιμάται επίσης, ότι λόγω της αυξανόμενης ελληνογαλλικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο και την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή, τα επιτελεία Γαλλίας και Ελλάδας διατηρούν στενές επαφές και κάθε κίνηση αμφότερων γίνεται σε πλήρη συντονισμό μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, λόγω των κοινών συμφερόντων και της κοινής απειλής που δεν είναι άλλη από την Τουρκία.

Το πρόγραμμα κατασκευής των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Barracuda περιλαμβάνει την ναυπήγηση συνολικά 6 υποβρυχίων που θα παραδοθούν στο Γαλλικό Ναυτικό το 2020, τρία υποβρύχια το 2025 και τα τελευταία δύο το 2030. Τα υποβρύχια κλάσης Barracuda έχουν μήκος 99,5 μέτρα διάμετρο κήτους 8,8 μέτρα, εκτόπισμα στην επιφάνεια 4.765 τόνους και σε κατάδυση 5.300 τόνους.

Το προωστικό σκεύος του υποβρυχίου είναι ένα υβριδικό σύστημα που συνδυάζει ατμό και ηλεκτρική πρόωση και περιλαμβάνει ένα βελτιωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα τύπου K15, ισχύος 150 MW που αποδίδει 200,000 ίππους δύο υπερτροφοδοτούμενες γεννήτριες των 10MW απόδοσης 13.000 ίππων που τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες και σύστημα pump-jet. Επιπλέον το υποβρύχιο διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες εκτάκτου ανάγκης.

Το υποβρύχιο μπορεί να επιχειρεί για 270 ημέρες το έτος αν και ο εφοδιασμός του σε τρόφιμα για το 65μελές του πλήρωμα του επιτρέπει να επιχειρεί για 70 ημέρες.

Το υποβρύχιο έχει απεριόριστη εμβέλεια και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα σε κατάδυση 25 κόμβους και στην επιφάνεια 14 κόμβους. Τα υποβρύχια κλάσης Barracuda είναι εξοπλισμένα με 4 τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ και διαθέτουν συνολικά 20 όπλα και πιο συγκεκριμένα πυραύλους cruise MdCN, αντιπλοικούς πυραύλους Exocet SM39, τορπίλες βαρέως τύπου F21 Artemis και νάρκες τύπου FG29.

Συνεπώς, η ανάπτυξη μιας γαλλικής δύναμης αυτής της ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο, σίγουρα δεν αφορά μόνο δοκιμές, αλλά και την αποστολή των κατάλληλων μηνυμάτων στις εχθρικές δυνάμεις που σταδιακά προωθούν την αποσταθεροποίηση των μεσογειακών και ευρωπαϊκών κρατών.

Η ελληνογαλλική συμμαχία μόνο να ενισχυθεί μπορεί από εδώ και μπρος, και αυτό περιλαμβάνει τις συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικών δυνάμεων, την παρουσία ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων σε στρατηγικούς στόχους και τη συνεχή υλοποίηση τακτικών αποτροπής για τη διατήρηση των ισορροπιών στην περιοχή.

 

ΠΗΓΗ

 

Shares