Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι φυλές της Λιβύης εκπαιδεύονται από την Αίγυπτο- Ετοιμάζονται για πόλεμο με την Τουρκία – Ο ρόλος της Ρωσίας…

Ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χαλίκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου των Λιβύων σεΐχηδων και πρεσβύτερων, είπε σε συνέντευξή του ότι μεγάλος αριθμός νέων από τις φυλές της χώρας είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μάχες εάν η Τουρκία

 καταλάβει πετρελαιοπηγές που ελέγχονται από τις φυλές.“Έχουμε έναν τεράστιο αριθμό νεαρών ανδρών που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην περίπτωση τουρκικής κατοχής των εδαφών μας. Εάν πάνε για τις πετρελαιοπηγές, σας διαβεβαιώ ότι θα κατευθυνθούν σε στρατόπεδα κατάρτισης και θα διεξαγάγουμε πόλεμο στις πετρελαιοπηγές Αυτό δεν είναι ένα [επιθυμητό σενάριο] επειδή δεν θέλω τα πεδία να εμπλέκονται σε πολιτικές διαιρέσεις ή να παρασύρουν τον τομέα του πετρελαίου στον πόλεμο, διότι αυτό θα είναι επιβλαβές για τους Λιβύους και για εκείνους που είναι σύμμαχοί μας μεταξύ των Ευρωπαίων και Αμερικανών”, είπε ο Αλ-Χαλίκ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία Sputnik και RIA Novosti.

Ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χαλίκ επιβεβαίωσε ότι η Λιβύη βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο σχετικά με τη δυνατότητα του Καΐρου να εκπαιδεύει και να οπλίζει τις φυλές της Λιβύης, ώστε να  να αποκρούσουν τις επιθέσεις της Τουρκίας.

“Ναι, είναι αλήθεια αυτό που είπε ο εκπρόσωπος, αλλά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Ταυτόχρονα, ευχαριστούμε την Αίγυπτο για τη θέση της και την ιστορία της μαζί μας”, δήλωσε ο αλ-Χαλίκ. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία, αλλά εάν πραγματοποιηθεί κάποια εκπαίδευση, αυτό θα συμβεί σίγουρα στη Λιβύη, δήλωσε.

“Ναι, υπάρχει συντονισμός από την πλευρά της κινητοποίησης, ο οποίος συνεχίζεται προς το παρόν, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουμε καθορίσει την ώρα ή τον τόπο για την εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την παγίδα εξάπλωσης χάους στις πετρελαιοπηγές. Η ειδική δύναμη κρούσης έχει κινηθεί για να αυξήσει την ασφάλεια των πετρελαιοπηγών και των λιμένων, και μαζί τους ένα μεγάλο αριθμό πολιτοφυλακών από τις φυλές”, πρόσθεσε ο αλ-Χαλίκ, όταν ρωτήθηκε για τον συντονισμό Αιγύπτου-Λιβύης στην εκπαίδευση.

Ο Αχμέντ Χούμα, ο δεύτερος αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα συνέλθει για να συζητήσει την πιθανή παρέμβαση της Αιγύπτου. Ο Χούμα έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι το κοινοβούλιο δεν θα επιτρέψει την παρέμβαση της Τουρκίας.

Οι φυλές της Λιβύης επιθυμούν επανέναρξη συνομιλιών για το πετρελαϊκό πεδίο υπό την αιγίδα της Ρωσίας

Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να συνεχιστεί η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, δήλωσε ο Σεΐχης Σενούσι αλ-Χαλίκ, προσθέτοντας ότι θα καλωσορίσει τη χορηγία της Ρωσίας στη διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), ο οποίος υποστηρίζει τις φυλές της Λιβύης, άρχισε να περιπολεί τα αποθέματα πετρελαίου και τα λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να προστατεύσει τη περιοχή από τυχόν επιθέσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από ένοπλες ομάδες που λειτουργούν στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

“Ναι, [οι πετρελαιοπηγές και τα λιμάνια] είναι ακόμα κλειστά και το επιβεβαιώνουμε, αλλά αναμφίβολα δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό το κλείσιμο. Ελπίζουμε ότι ο διακανονισμός θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξουν αυτά τα πεδία και λιμάνια και να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής, και ελπίζω ότι θα είναι υπό την αιγίδα της Ρωσίας. Ελπίζω ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό”, δήλωσε ο Χούμα.

Το άνοιγμα των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας είναι η προτεραιότητα, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σημείωσε ο αλ-Χαλίκ. … η συνέχεια ΕΔΩ

Shares