Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Ευρώπη εγκρίνει και προωθεί τα σκουλήκια ως ασφαλή και υγιεινή τροφή για τον άνθρωπο – ΒΙΝΤΕΟ που ΣΟΚΑΡΕΙ

 

13 Ιανουαρίου 2021 Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των προϊόντων διατροφής για πρώτη φορά στην ιστορία των εγκεκριμένων φαγητών εγκρίνει τα σκουλήκια ως ασφαλή και υγιεινή τροφή για τον άνθρωπο. Αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια, αυτά τα έντομα θα είναι ήδη προς πώληση σε ευρωπαϊκά καταστήματα.

Τα γεύματα είναι προνύμφες σκαθαριών αλευριού, φτάνουν σε μήκος περίπου 2,5 cm και τρέφονται με κόκκους, αλεύριου, πίτουρο και το ίδιο το ψημένο ψωμί.

Νωρίτερα στην Ευρώπη είχε ήδη επιτραπεί η χρήση σκουληκιών για τη διατροφή, αλλά μόνο ως πρόσθετα για γάτες και σκύλους, στο μέλλον στην Ευρώπη που ούτως η άλλως δεν θα έχουν μείνει πολλοί ευρωπαϊκού γένους,θα τρώνε σκουλήκια τύπου Κίνα Αφρική κτλ, τηγανητά, βραστά, αποξηραμένα ή σε σκόνη.

 

Τα έντομα προωθούνται ως «τροφή του μέλλοντος» και πιστεύεται ότι μια τέτοια βιομηχανία θα αναπτυχθεί γρήγορα και οι επενδύσεις σε αυτήν θα τριπλασιαστούν έως το 2024. Σε σύγκριση με τη συμβατική εκτροφή κρέατος, τα έντομα έχουν υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης προς λίπος, μεγαλώνουν και αναπαράγονται γρηγορότερα, απαιτούν λιγότερους πόρους και αφήνουν λιγότερη ρύπανση χα χα! .

Υπό την επίβλεψή τους, οι ιχθυοσκώληκες έγιναν το πρώτο είδος εντόμου που αξιολογήθηκε από τον οργανισμό βάσει ενός νέου κανονισμού για τα τρόφιμα που τέθηκε σε ισχύ το 2018 .Και άλλοι τύποι βρώσιμων εντόμων εξετάζονται τώρα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα των τροφίμων εντόμων από την επιστημονική κοινότητα, καθώς και από τη βιομηχανία τροφίμων».

Η αίτηση έγκρισης των σκουληκιών υποβλήθηκε από τη γαλλική εταιρεία Micronutris, η οποία ειδικεύεται στην αναπαραγωγή εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση. Σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τα έντομα τρώγονται ήδη μόνα τους η σε μορφή μπαρ, χάμπουργκερ κρίκετ και άλλων προϊόντων με βάση τα έντομα.

Ορισμένοι κοινωνιολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι τα ψυχολογικά εμπόδια στην κατανάλωση εντόμων είναι ιδιαίτερα ισχυρά στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος πριν αρχίσουν να απογειώνονται τα σκουλήκια από τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, τα έντομα περιέχουν διπλάσια πρωτεΐνη ανά 100 γραμμάρια από το κρέας και τα ψάρια. Οι γρύλοι είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο τέσσερα γρύλοι περιέχουν τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα και τα σκαθάρια κοπριάς περιέχουν περισσότερο σίδηρο κατά βάρος από το βόειο κρέας.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares