Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Η ΕΡΤ δεν βλέπει τα αποκαΐδια μιας ολόκληρης ζωής

Σαν ένα θηρίο με τρία κεφάλια, η πύρινη λαίλαπα που εξακολουθεί να μαίνεται σε Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Μάνδρα έχει μετατρέψει σε αποκαΐδια αμέτρητα στρέμματα γης. Ανθρώπινες περιουσίες έγιναν στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά. Απελπισμένοι και συνάμα ανήμποροι, οι κάτοικοι έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται στις πύρινες γλώσσες και τον αποπνικτικό καπνό.

 

Τα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης από την περιοχή Τσακάλι της Μάνδρας είναι γροθιά στο στομάχι, αφού καταδεικνύουν το σκληρό πρόσωπο της φωτιάς. Η εικόνα που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, στην οποία φαίνεται ένας ηλικιωμένος να κοιμάται πάνω στην ταράτσα του καμένου του σπιτιού στη Μάνδρα, κάνει ακόμη και τους πιο δυνατούς να λυγίσουν.

Η περιοχή κυριεύτηκε από τις φλόγες την περασμένη Δευτέρα, αφήνοντας πίσω της μόνο «μαυρίλα». Οι κάτοικοι της περιοχής Τσακάλι είχαν προλάβει να απομακρυνθούν εγκαίρως, όμως δύο οικογένειες επέστρεψαν και βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον απόλυτο εφιάλτηΤα πάντα είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, αφού οι πύρινες γλώσσες δεν άφησαν κανένα δείγμα ζωής. Ο παππούς από τη μία οικογένεια, αρνούμενος να εγκαταλείψει το σπίτι που μόχθησε να χτίσει, έστρωσε στην ταράτσα ένα σεντόνι και κοιμήθηκε εκεί, με θέα την καμμένη γη…

Ούτε λέξη

Εντούτοις, όση λύπη προκαλεί η εικόνα του χαροκαμένου άνδρα, άλλη τόση οργή προκαλεί η αντίδραση του παρουσιαστή Κώστα Παπαχλιμίντζου, ο οποίος προσπέρασε το γεγονός χωρίς να σχολιάσει το παραμικρόΗ εκπομπή «Συνδέσεις» την οποία παρουσιάζει ήταν εκείνη που έδειξε το πλάνο από την περιοχή Τσακάλι, ωστόσο, όταν η κάμερα εστίασε για αρκετά δευτερόλεπτα στον άνδρα που κοιμόταν στην ταράτσα, ο δημοσιογράφος δεν άρθρωσε λέξη, σε μια προσπάθεια να… αποδομήσει τις τραγικές συνέπειες της φωτιάς.

Αλλωστε ακόμη μία φορά όλοι μας είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμοι ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον, την ώρα που τα κανάλια, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, καταλήγουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα περί ηθικής.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν τις τελευταίες μέρες άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα, αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συντονίσει τις συναρμόδιες υπηρεσίες και κράτησε υποστελεχωμένη την Πυροσβεστική, χωρίς τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα. Κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους με κλαδιά, κουβάδες και λάστιχα με νερό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η νέα εθνική τραγωδία οδήγησε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, καθώς φαίνεται πως είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στο να… πέσουν οι άνεμοι για να περιοριστούν τα μέτωπα των πυρκαγιών που προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά. Ως αποτέλεσμα, η χώρα εκτέθηκε ακόμη μία χρονιά στα κράτη της Ευρώπης, αφού κρίθηκε ακατάλληλη να διαχειριστεί την κατάσταση από τις πρώτες κιόλας ώρες.

Αλλη μία φορά οι κάτοικοι αναζητούν τις αιτίες που χάνονται σπίτια, ζώα και περιουσίες. Πρωταγωνιστής και πάλι ο πολίτης, που περιμένει εναγωνίως να γίνει η καταγραφή για να… αποζημιωθεί. Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Αρκέστηκε σε αόριστες δηλώσεις, χωρίς να ξεκαθαρίσει πότε θα αρχίσει η διαδικασία. Δεν ζήτησε καν συγγνώμη από τον παππού που το βιος του καταστράφηκε από τη μια στιγμή στην άλλη και πλέον κοιμάται στην ταράτσα, εν έτει 2023 στην Ελλάδα.

Αυτή τη συγγνώμη που κανείς δεν τολμά να ξεστομίσει τη ζητάμε εμείς, παππού. Ολοι οι Ελληνες που πλέον δεν μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς για τίποτα…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares