Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ερευνήτρια των κορωνοπάρτι του Τζόνσον αναλαμβάνει προσωπάρχης του ηγέτη των Εργατικών

boris_johnson

H Σου Γκρέι είχε τη φήμη της αμερόληπτης δημόσιας υπαλλήλου, η κίνησή της όμως σχολιάστηκε δηκτικά από τους Συντηρητικούς

Η υψηλόβαθμη δημόσια υπάλληλος που ερεύνησε τα «κορονοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παραιτήθηκε για να αναλάβει προσωπάρχης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, μια εξέλιξη που προκάλεσε πολλά σχόλια και επικρίσεις για την αμεροληψία του έργου της, το οποίο συνέβαλε στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον.

Η Σου Γκρέι, μέχρι τότε «ανώνυμη» δημόσια υπάλληλος αλλά φημισμένη για την ακεραιότητά της, έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεσή της για τα partygate, το σκάνδαλο των πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω της καραντίνας για την Covid-19. Το σκάνδαλο αυτό ακολουθούσε τον Τζόνσον μέχρι και την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, τον περασμένο Ιούλιο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί άμεσα από τη θέση της στο «Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου», την υπηρεσία που συντονίζει τη δράση της κυβέρνησης. Η υπηρεσία ανέφερε ότι «εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκε».

Το Εργατικό Κόμμα επιβεβαίωσε αμέσως μετά ότι της προτάθηκε να αναλάβει προσωπάρχης στο γραφείο του Στάρμερ.

Σύμφωνα με τους Εργατικούς, η Γκρέι «ελπίζει ότι θα αποδεχθεί» την πρόταση, ωστόσο αυτό θα γίνει μόνο εφόσον εγκριθεί από την επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, από τους Συντηρητικούς, θα μπορούσε επίσης να ασκήσει βέτο.

Η 60χρονη Σου Γκρέι είχε τη φήμη της αμερόληπτης. Η προσχώρησή της στους Εργατικούς σχολιάστηκε δηκτικά από στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον: «Η έκθεση Γκρέι φαίνεται τώρα σαν ένα μαγείρεμα της Αριστεράς εναντίον ενός συντηρητικού πρωθυπουργού», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Είχε εργαστεί ως επικεφαλής του τμήματος δεοντολογίας στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου μεταξύ των ετών 2012 και 2018. Το BBC ανέφερε ότι τη δεκαετία του ’80 έκανε ένα διάλειμμα στη μακρά καριέρα της στο δημόσιο για να διευθύνει… μια παμπ στη Βόρεια Ιρλανδία. Άρθρο του 2015 την περιέγραφε σαν «το ισχυρότερο πρόσωπο για το οποίο δεν έχετε ακούσει ποτέ τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares