Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Η επικείμενη παραίτηση της Υπουργού Άμυνας πιέζει τον Σολτς

Ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς ζητά να ξεκαθαρίσει γρήγορα η διαδοχή στο Υπουργείο Άμυνας. Οι εκπρόσωποι του SPD και των Πρασίνων δεν επιμένουν πλέον απαραίτητα στην ισοτιμία στο υπουργικό συμβούλιο. Ο καγκελάριος, ωστόσο, παραμένει σταθερά σιωπηλός επί του θέματος, σχολιάζει η Welt


Η επικείμενη παραίτηση της υπουργού Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ (SPD) εντάσσεται αρμονικά στις πολυάριθμες επικοινωνιακές βλάβες της θητείας της. Μετά από μόλις έναν χρόνο στο τιμόνι της Bundeswehr, η οποία σημαδεύτηκε από τις προκλήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνεχείς ελλείψεις εξοπλισμού των στρατευμάτων και τις αμφιλεγόμενες προσωπικές εμφανίσεις της Λάμπρεχτ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) και ο κυβερνητικός συνασπισμός του δέχονται πιέσεις λόγω της πρόωρης ανακοίνωσης των σχεδίων αποχώρησης.

Η εφημερίδα “Bild” είχε ανακοινώσει την πρόθεση του Λάμπρεχτ το βράδυ της Παρασκευής. Αρχικά δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση. Το Σάββατο, στα επίσημα εγκαίνια του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Λούμπμιν, στους πρόποδες της Πομερανίας, ο Σολτς δεν σχολίασε το θέμα, αγνοώντας τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, του υπουργείου Άμυνας, της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και του κόμματος “δεν θέλησαν επίσης να σχολιάσουν” την απόσυρση, αλλά ούτε και την διέψευσαν. Ανεπίσημα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν στη Welt am Sonntag την προσδοκία ότι η Λάμπρεχτ θα διαθέσει πράγματι το γραφείο της την ερχόμενη εβδομάδα.

Το CDU, εν τω μεταξύ, απαιτεί από τoν καγκελάριο να ξεκαθαρίσει γρήγορα την κατάσταση. “Αυτή η αμφιταλάντευση, αυτή η αναμονή και αυτός ο δισταγμός βλάπτει και την Bundeswehr”, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Φρίντριχ Μερτς. Η Λάμπρεχτ ήταν “συγκλονισμένη με αυτό το έργο από την αρχή. Προφανώς είχε επίσης μικρή εσωτερική στάση απέναντι στην Bundeswehr”. Ο Γενικός Γραμματέας Μάριο Κάτζα πρόσθεσε: “Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι γύρω από την παραίτησή της είναι ανάξιο αυτού του αξιώματος”.

Ο εκπρόσωπος αμυντικής πολιτικής της CDU/CSU, Φλόριαν Χαν (CSU), δήλωσε στη Welt am Sonntag: “Περιμένω από μια διάδοχο να φέρει μια πραγματικά θετική συγγένεια με την Bundeswehr, να είναι πρόθυμη να εργαστεί περισσότερο από το “9 προς 5″ και να μην είναι εντελώς άσχετη με το αντικείμενο”.

Στο SPD, ακόμη και ανώτερα στελέχη αντέδρασαν με έκπληξη στην είδηση. Είπαν ότι η υπουργός συμμετείχε στην ετήσια εναρκτήρια συνεδρίαση του κόμματος χωρίς την παραμικρή ένδειξη παραίτησης. Το περίμεναν, αλλά όχι σε αυτό το σημείο.

 

“Ασταμάτητη μακροπρόθεσμα”

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν εικασίες για πιθανό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ διαπραγματεύεται ως η κορυφαία υποψήφια του SPD της Έσσης για τις εκλογές του κρατιδίου το φθινόπωρο. Είναι πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης στο προαναφερθέν κρατίδιο, η οποία σχεδιάζει να αποφασίσει για την προσωπική πορεία της στις αρχές Φεβρουαρίου.

“Αναμέναμε ότι, εάν ήταν απαραίτητο, αυτά τα θέματα προσωπικού θα ξεκαθαρίζονταν εκ νέου με μία κίνηση. Τώρα δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα μιας μεγάλης αναδιοργάνωσης του υπουργικού συμβουλίου”, λέει ένα μέλος της ηγεσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Από άποψη περιεχομένου, ωστόσο, η κίνηση είναι κατανοητή. “Ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να παραμείνει υπουργός Άμυνας μακροπρόθεσμα”, λέει ένα μέλος της ηγεσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θεωρείται ότι η υπουργός είχε ενημερώσει την καγκελάριο για τα σχέδιά της πριν από λίγο καιρό.

Δύο συγκεκριμένα ονόματα αναφέρονται στο SPD σχετικά με τον διάδοχο: Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και η επίτροπος Άμυνας Εύα Χεγκλ. Ο Χάιλ λέγεται ότι είναι ένας έμπειρος πολιτικός και ομοσπονδιακός υπουργός, τον οποίο εμπιστεύονται για να αναλάβει την ιδιαίτερα απαιτητική θέση του επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας.

Η Χεγκλ διαθέτει εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της Bundeswehr. Αναφέρεται επίσης ο ηγέτης του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ. Ο πρώην επίτροπος Άμυνας Χανς-Πέτερ Μπάρτελς (SPD) έφερε πρόσφατα στο παιχνίδι τον υπουργό Καγκελαρίας Βόλφγκανγκ Σμιτ. Ο Σμιτ είναι ο “κουμπάρος” του Σολτς και έχει ήδη καθοδηγήσει τη στροφή στην πολιτική ασφαλείας. Στην κοινοβουλευτική ομάδα λέγεται ότι, αν χρειαστεί, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η ισότητα των φύλων στο υπουργικό συμβούλιο, που ήταν ο στόχος μέχρι τώρα.

Η εκπρόσωπος άμυνας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Σάρα Νάνι, εξέφρασε επίσης τη γνώμη της. Είπε ότι είναι διαφορετικό να υλοποιείται αυτός ο στόχος κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης από το να αποκλείονται εξαρχής ορισμένες επιλογές στην παρούσα κατάσταση ενός πολέμου: “Εμπιστεύομαι το SPD να λάβει μια καλή απόφαση σε αυτό το θέμα”. Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι των Πρασίνων και του FDP ήταν επιφυλακτικοί. Είπαν ότι δεν ήθελαν να σχολιάσουν και να προσθέσουν στην αναταραχή.

Μια εξαίρεση είναι ο αναπληρωτής ηγέτης του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι. “Μετά από τέσσερις αδύναμους υπουργούς, η Bundeswehr αξίζει επιτέλους κάποιον που καταλαβαίνει κάτι από το θέμα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Bundestag στην Bild am Sonntag.

Πηγή: pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares