Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Η εντυπωσιακή σήραγγα κάτω από τους καταρράκτες (vid)

 Άνοιξε στο κοινό

Άνοιξε για το κοινό μια σήραγγα 670 μέτρων που κατασκευάστηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στην καναδική πλευρά του Νιαγάρα προκειμένου οι επισκέπτες να αποκαλύψουν την τρομερή κλίμακα αυτών των θαυμάτων της μηχανικής.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου όπου χιλιάδες ταξιδιώτες παγκοσμίως σπεύδουν να απολαύσουν το θαύμα της φύσης. Ωστόσο, όσοι τους επισκέπτονται έχουν πλέον την δυνατότητα εκτός από τους μαγευτικούς καταρράκτες να επισκεφθούν ένα ακόμα αξιοθέατο. Πρόκειται για μια σήραγγα που δημιούργησε εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να αξιοποιήσει την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια σήρραγα 670 μέτρων (2.198 ποδιών) που κατασκευάστηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στην καναδική πλευρά και από τον περασμένο Ιούλιο αποτελεί μέρος της περιήγησης του παροπλισμένου σταθμού ηλεκτρισμού του Niagara Parks, με σκοπό να ανακαλύψει ο επισκέπτης το μέγεθος του θαύματος της μηχανικής. Πρόκειται για ένα τούνελ λαξευμένο από συμπαγείς βράχους κάτω από τον Νιαγάρα το οποίο διοχέτευε κάποτε νερό από τον ποταμό με σκοπό να το μετατρέψει σε υδροηλεκτρική ενέργεια.

Χιλιάδες εργάτες εργάζονταν για τέσσερα χρόνια προκειμένου να ανοίξουν τη σήραγγα χρησιμοποιώντας αξίνες, φτυάρια και δυναμίτη.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας λειτούργησε από το 1905 έως το 2006 με σκοπό από το νερό να λειτουργήσουν γιγάντιες γεννήτριες που προσέφεραν ηλεκτρικό στην περιφερειακή βιομηχανία και συνέβαλαν στο να γίνει το κοντινό λιμάνι των Μεγάλων Λιμνών του Μπάφαλο γνωστό ως η Πόλη του Φωτός.

Η περιοχή γύρω από τους καταρράκτες, σύμφωνα με την ξεναγό του σταθμού Έλενα Ζόριτς, ήταν κάποτε κέντρο δραστηριότητας για επιχειρηματίες που ήθελαν να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε μια πλατφόρμα που τους προσφέρει μια μοναδική θέα του διάσημου καταρράκτη.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Adams ήταν ο πρώτος που λειτούργησε από την πλευρά των ΗΠΑ από το 1895 έως το 1961. Από την καναδική πλευρά, η Ontario Power Company λειτούργησε από το 1905 έως το 1999 και ο σταθμός παραγωγής ενέργειας του Τορόντο από το 1906 έως το 1974.

newsbomb.gr, φωτο αρχείου

Shares