Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ένταση υποβόσκει στα σύνορα Ινδίας και Κίνας

Η κυβέρνηση βορειοανατολικό κρατίδιο της Ινδίας, Αρουνατσάλ Πραντές ανακοίνωσε την ανέγερση μνημείου προς τιμή του πρώην λοχαγού του βρετανικού στρατού Ραλενγκνάο Κατίνγκ, τον επόμενο μήνα, στην πόλη Ταουάνγκ. Τι ώθησε όμως την κυβέρνηση του Πέμα Καντού να κάνει τώρα την ανακοίνωση αυτή; Το Αρουνατσάλ Πραντές συνορεύει με το Μπουτάν και την Κίνα.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα διεκδικήσει την στρατηγικής σημασίας πόλη, η οποία βρίσκεται σχεδόν τριάντα χιλιόμετρα από τη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου, (Line of Actual Control – LAC), ως μέρος της επικράτειάς της. Στην πραγματικότητα η Κίνα διεκδικεί ολόκληρο το κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές, το οποίο αποκαλεί νότιο Θιβέτ. (σ.σ. H Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου είναι μία νοητή σήμανση που χωρίζει τις ελεγχόμενες από την Ινδία περιοχές από εκείνες που ελέγχονται από την Κίνα, στη διαφωνία που υφίσταται μεταξύ Νέου Δελχί και Πεκίνου για τη μεθόριο στην περιοχή.

india: Arunachal Pradesh, Land of rising sun

Χάρτης του Αρουνατσάλ Πραντές – Το διοικητικό διαμέρισμα της Ταουάνγκ βρίσκεται στο αριστερό μέρος του χάρτη μεταξύ Μπουτάν και Θιβέτ με σκούρο κίτρινο χρώμα 

Ο Ντάι Βινγκούο, πρώην διαπραγματευτής για τα σύνορα με την Ινδία, είχε κάνει, το 2017, μία δήλωση, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο γειτόνων μπορεί να λυθεί αν το Νέο Δελχί αποδεχθεί την κινεζική διεκδίκηση για την Ταουάνγκ, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Φυσικά, η Ινδία απέρριψε ως αστεία τη δήλωση.

Στη παρούσα συγκυρία η Ινδία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Κίνα για τα σύνορα στην περιοχή του Ανατολικού Λαντάκ. Το τεταμένο κλίμα δεν αναμένεται να λήξει σύντομα. Η κυβέρνηση του Πέμα Καντού ίσως να πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση για να επιβεβαιώσει την ινδική κυριαρχία επί της Ταουάνγκ, το μικρότερο διαμέρισμα του Αρουνατσάλ Πραντές. Το κρατίδιο έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκων και είναι το πιο αραιοκατοικημένο στην Ινδία.

Arunachal Odyssey: Day 3

Το Μοναστήρι της Ταουάνγκ

Η Ταουάνγκ έχει ιστορικούς δεσμούς με το Θιβέτ. Το ηλικίας τριακοσίων ετών μοναστήρι του Γκάντεν Ναμγκιάλ Λάτσε, (το Μοναστήρι της Ταουάνγκ) βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κίνα και το Μπουτάν. Πιστεύεται ότι ο 5ος Δαλάι Λάμα Νγκαουάνγκ Λομπσάνγκ Γκιάτσο επιθυμούσε την ίδρυση ενός μοναστηριού στην Ταουάνγκ, πράγμα το οποίο έγινε. Η φυλή Μόνπα αποτελεί την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης. Εξήντα χιλιάδες Μόνπα ζουν στο Αρουνατσάλ Πραντές ενώ ένας μικρός αριθμός τους κατοικεί στην Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ, στην Κίνα.

Πηγή: The Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

Shares