Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και μητέρες υποδίκων ανηλίκων ζητούν αποφυλακίσεις λόγω κορωνοϊού…

Την λήψη έκτακτων μέτρων υπό όρων απόλυσης κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, την αναστολή εκτέλεσης των ποινών κ.λπ. λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προτείνει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων…

Παράλληλα, μητέρες υπόδικων ανηλίκων και μετεφήβων των φυλακών νέων Αυλώνα με επιστολή τους την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και τους συναρμόδιους υπουργούς ζητούν την νομοθετική ρύθμιση για υφ’ όρων απόλυση των παιδιών τους.

Αναλυτικότερα, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων (ΕΕΠ) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Πολιτεία έχει λάβει σειρά αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία όσων ευρίσκονται στην επικράτεια από τον κορονοϊό, αλλά την προστασία αυτή τη δικαιούνται και όσοι κρατούνται στις φυλακές.

Ειδικότερα, η Ένωση για τη μείωση των αυξημένων κινδύνων που απειλούν τους κρατουμένους, επισημαίνει ότι ενδείκνυται η λήψη έκτακτων μέτρων, όπως είναι:

1) Υφ’ όρον απόλυση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης ανεξαρτήτως του τμήματος της ποινής που έχουν ήδη εκτίσει.

2) Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης έως δέκα έτη που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ’ ανηλίκων), με υποχρέωση των κατηγορουμένων να εμφανίζονται στο ΑΤ της κατοικίας τους δύο φορές τον μήνα.

3) Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης ανεξαρτήτως ύψους που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων σε κατηγορουμένους που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και αντικατάστασή τους με την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ’ ανηλίκων).

4) Άμεση εξέταση των αιτήσεων προσωρινώς κρατουμένων για την αντικατάσταση της κράτησής τους και διατήρηση της κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

5) Παράταση του εξαμήνου ή δωδεκαμήνου της προσωρινής κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

Τα προτεινόμενα μέτρα από την ΕΕΠ, όπως αναφέρει, «θα αποσυμφορήσουν τις φυλακές και θα προστατεύσουν από την πανδημία αυτούς που θα αποφυλακιστούν αλλά και όσους παραμείνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να εκθέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη».

Παράλληλα, μητέρες ανηλίκων και μετεφήβων υποδίκων των φυλακών νέων Αυλώνα απέστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (την κοινοποιούν και στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα) και αφού αναφέρονται στον ασφυκτικό αριθμό των κρατουμένων στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα αλλά και γενικότερα στις συνθήκες διαβίωσης στο επίμαχο σωφρονιστικό καταστήματα, ζητούν υφ’ όρων αποφυλακίσεις.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι το μέτρο της αποφυλάκισης είναι περισσότερο αναγκαίο, όταν τα παιδιά τους υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες, καθώς είναι τοξικοεξαρτημένα άτομα ή πάσχουν από άλλες παθήσεις, όπως είναι άσθμα, επιληψία, κ.λπ.

Αναλυτικότερα, ζητούν ως προς τους υποδίκους ανηλίκους-μετέφηβους, τη μέριμνά της Πολιτείας για «να υπάρξει νομοθετική διάταξη που θα καθορίσει εφάπαξ προϋποθέσεις απόλυσης με όρο, ώστε να τεθούν στο οικογενειακό τους ή άλλο συμβουλευτικό περιβάλλον εκτός της φυλακής, όπου και θα επιτηρούνται αρμοδίως».

Πηγή: iefimerida.gr

Shares