Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ελπίδα δίνει ζωή: Πόσα χρόνια λιγότερο ζουν οι απαισιόδοξοι…

Οι άνθρωποι που βλέπουν με απαισιοδοξία το μέλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα συγκριτικά με τους μη απαισιόδοξους, σύμφωνα με έρευνα του QIMR .

Αυτό ωστόσο δεν συνεπάγεται ότι το να είναι κάποιος αισιόδοξος, παρατείνει το προσδόκιμο ζωής του.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης Δρα John Whitfield, οι συμμετέχοντες με υψηλότερο σκορ σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την απαισιοδοξία, ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν 2 χρόνια νωρίτερα, κατά μέσον όρο, σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλά σκορ.

Η έρευνα έδειξε ότι οι απαισιόδοξοι για το μέλλον ήταν περισσότερο πιθανό να πεθάνουν νωρίτερα από καρδιαγγειακές νόσους και άλλα αίτια αλλά όχι από καρκίνο.

Για όσους πάντως σημείωσαν υψηλό σκορ αισιοδοξίας, δεν φάνηκε να επηρεάζεται το προσδόκιμο ζωής, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Λιγότερο από 9% των συμμετεχόντων ήταν πολύ απαισιόδοξοι, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ως προς τον βαθμό αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε γενικές γραμμές, ο βαθμός αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας ενός ανθρώπου αύξανε με την ηλικία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η κατάθλιψη δεν φάνηκε να ευθύνεται για τη σχέση απαισιοδοξίας και θνησιμότητας.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 3.000 Αυστραλών άνω των 50 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Life Orientation Test ως μέρος ερωτηματολογίου για την υγεία τους μεταξύ 1993 και 1995.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με εκφράσεις όπως «είμαι πάντα αισιόδοξος για το μέλλον μου» ή «αν κάτι μπορεί να πάει άσχημα για μένα θα πάει».

onmed.gr

Shares