Σάββατο , 24 Αύγουστος 2019
Τελευταία Νέα

«Οι Έλληνες παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας – Θα τους σταματήσουμε με τους S-400»! Πώς θα ελέγχουν Αιγαίο και Κύπρο και πού θα τοποθετηθούν…

Παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ προς την Άγκυρα να μην αναπτύξει το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400, η Τουρκία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ήδη εξετάζει πού θα τοποθετήσει τις συστοιχίες που θα αρχίσει να παραλαμβάνει τον Ιούλιο, ώστε να αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα και στο Αιγαίο, όπου –σύμφωνα με τη ‘Μιλιέτ’- η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς το εναέριο χώρο, αλλά και να ενισχύσει την κυριαρχία της στην ανατολική Μεσόγειο.

4 πυροβολαρχίες με 256 πυραύλους ‘προίκα’

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, στην Τουρκία θα παραδοθούν 2 συστοιχίες S-400, οι οποίες αποτελούνται από 4 πυροβολαρχίες. Σε πρώτη φάση δηλαδή, η Τουρκία θα αποκτήσει 4 πυροβολαρχίες, καθεμία εκ των οποίων θα αναπτυχθεί σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Μαζί θα παραδοθούν συνολικά 128 βλήματα/πύραυλοι διαφορετικού βεληνεκούς, καθώς και επιπλέον βλήματα/πύραυλοι, που θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αν υπολογιστεί ότι για κάθε βλήμα/πύραυλο θα πρέπει να υπάρχει κι ένα δεύτερο βλήμα αναμένεται να παραδοθούν τουλάχιστον 256 πύραυλοι στην Τουρκία.

Οι πύραυλοι που θα παραδοθούν θα είναι τέσσερις διαφορετικού βεληνεκούς. Πύραυλοι με βεληνεκές, 40, 120 και 250 χλμ., ενώ ακόμη εξετάζεται από την Ρωσία αν θα παραδώσει στην Τουρκία και πύραυλο βεληνεκούς 400 χλμ.

Πού θα τοποθετηθούν;

Το πού θα τοποθετούν οι S-400 είναι ένα θέμα που ακόμη εξετάζεται από το Γενικό Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας μαζί με την πολιτική ηγεσία. Αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί καμία απόφαση, μία από τις πυροβολαρχίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί στην αεροπορική βάση Ακιντζί στην Άγκυρα.

Όσον αφορά στις άλλες πυροβολαρχίες, ως πιθανές περιοχές εξετάζονται ο Μαρμαράς (περιοχή Κωνσταντινούπολης), το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η νοτιο-ανατολική Τουρκία (σύνορα Συρίας).

Η δεύτερη πυροβολαρχία είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί στην ευρεία περιοχή της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στη Ραιδεστό (ανατολική Θράκη, σύνορα με Ελλάδα).

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ή/και στα παράλια του Αιγαίου, δηλ. στα Δαρδανέλια, τη Σμύρνη ή τη Μούγλα, όπου –σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Μιλιέτ’- η Ελλάδα προβαίνει πολύ συχνά σε παραβιάσεις εναέριου χώρου.

Απόκρουση απειλών στην ανατολική Μεσόγειο

Εξετάζεται παράλληλα η τοποθέτηση ενός συστήματος S-400 στη Μερσίνα, τα Άδανα ή την Αντιόχεια, προκειμένου να αυξηθεί η υπεροχή καθώς και να ενισχυθεί η ενεργειακή πολιτική της Άγκυρας γύρω από την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ‘Μιλιέτ’.

Ψυχολογική και τακτική υπεροχή

Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση των S-400 στα σύνορα της Τουρκίας θα της εξασφαλίσει μία τακτική υπεροχή απέναντι στις γείτονες χώρες, εκτιμά η τουρκική εφημερίδα, καθώς θα μπορεί να ελέγχει τον εναέριο χώρο μέχρι και 400 χλμ. γύρω της. Θα αυξηθεί η αερο-αμυντική ικανότητα της Τουρκίας, αλλά κυρίως θα της εξασφαλίσει μία ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι των γειτόνων της.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μπορεί το αντι-βαλλιστικό σύστημα των S-400 να είναι περιορισμένο, ωστόσο θα αποφέρει στην Τουρκία σημαντικά οφέλη στην αντι-αεροπορική της άμυνα σε μεγάλο υψόμετρο. Διότι, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του συστήματος, το βεληνεκές του ραντάρ των S-400 φτάνει μέχρι και τα 570-600 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι το σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αεροσκάφη στον αέρα και να παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους.

Για παράδειγμα, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη που πετούν σε απόσταση 570 χλμ. και μαχητικά F-16 σε απόσταση περίπου 400 χλμ. Κι επίσης, το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύσει βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 230-250 χλμ.

Στο χάρτη που δημοσιεύεται μαζί με το άρθρο, αναφέρονται τα εξής στοιχεία:

Μέσος όρος βεληνεκούς ραντάρ S-400: 400 χλμ.

Μέγιστο βεληνεκές ραντάρ S-400: 600 χλμ.

Μέγιστος ύψος: 30 χλμ.

Μέγιστη ταχύτητα: 4.8 χλμ./δευτερόλεπτο

Πηγή: sigmalive.com 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares