Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Η έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος στην αγορά πλήττει ανεπανόρθωτα το μεταποιητικό κλάδο και τις εξαγωγές της χώρας»


Σύμφωνα με ενημέρωση από φορείς της αιγοπροβατοτροφίας απανταχού την επικράτεια, επικρατεί τεράστιος προβληματισμός στα όρια της απόγνωσης στους περισσοτέρους παραγωγούς λόγω της επικρατούσας κατάστασης στο χώρο τους.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα ετών και κρατικές πρακτικές έφεραν στην επιφάνεια τις δομικές αδυναμίες του συστήματος, οδηγώντας τα πράγματα σε μια αδιέξοδη κατάσταση. Η απουσία κινήτρων στις κτηνοτροφικές μονάδες για επέκταση των κοπαδιών τους, η μείωση πόρων εξαιτίας περικοπών επιδοτήσεων, οι εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, η αυστηροποίηση των ελέγχων, η εκτόξευση των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας δημιούργησαν ένα ζοφερό τοπίο, το οποίο οδήγησε σε δραματική μείωση των κοπαδιών και εν τέλει της παραγωγής αλλά και σε έξοδο αρκετών κτηνοτρόφων από το χώρο.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κρούει στην Πολιτεία καμπανάκι κινδύνου έχοντας εδώ και μήνες κάνει προτάσεις αλλά και προειδοποιήσει για σοβαρές επιπτώσεις στα γαλακτοκομικά μας προϊόντα και στις εξαγωγές μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη αιγοπρόβειου γάλακτος αφού οι αποδόσεις γάλακτος αρκετών μονάδων έχουν πέσει στα τάρταρα από τη μια λόγω του ακραίου καιρού, αλλά και από την άλλη λόγω υποσιτισμού των ζώων εξαιτίας της ακρίβειας των ζωοτροφών. Η έλλειψη αυτή λειτουργώντας αλυσιδωτά επηρεάζει τους κλάδους της μεταποίησης και ειδικότερα τον τυροκομικό κλάδο. Οι τυροκόμοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης πρώτης ύλης. Αδυνατούν ακόμη και για εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό σε μια εποχή που η τιμή γάλακτος έχει ανέβει διεθνώς. Την ίδια στιγμή οι συμφωνίες που έχουν για εξαγωγή «τρέχουν», δε μπορούν να αθετηθούν αλλά και δεν υπάρχει περιθώριο στην εξαγωγή για μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.

Το κόστος παραγωγής δεν έχει ανεβεί τρομακτικά μόνο για τον κτηνοτρόφο, αλλά και για το μεταποιητικό κλάδο που παράγει το τελικό προϊόν. Όπως καταγγέλλουν τυροκόμοι, λόγω του τσουχτερού κόστους σε ενέργεια, καύσιμα, υλικά συσκευασίας κλπ., δαπανούν 40% περισσότερα χρήματα για να κάνουν τυρί. Σε λίγο ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή τυριών.

Η Πολιτεία εν όψει αυτής της δυσμενούς κατάστασης στοχευμένα και με σχέδιο οφείλει να λάβει έγκαιρα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης. Ο κίνδυνος εξόδου από το επάγγελμα ολοένα και περισσοτέρων εύλογα θα επιφέρει εκτός από τη μείωση των κοπαδιών και τη διατροφική μας ανεπάρκεια. Τα 45 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Πολιτεία ως ενίσχυση των κτηνοτρόφων είναι πολύ λίγα και δεν πρόκειται να βοηθήσουν ουσιαστικά.

Οι όποιες υποδείξεις, ανησυχίες και προτάσεις των κτηνοτρόφων πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για εγωισμούς και αγκυλώσεις. Οι εκ των έσω γνωρίζουν περισσότερα κι από πρώτο χέρι. Ας εισακουστούν κι ας δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Αβλεψίες και αστοχίες του παρελθόντος ας τεθούν στην άκρη και με νηφαλιότητα και στόχευση να παρθούν περαιτέρω μέτρα και ρυθμίσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα προτού η χώρα οδηγηθεί σε εθνικό αρμαγεδώνα με συνέπειες απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες.

 

Εν Εγρηγόρσει Παρατηρητής

 

Shares