Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Ελλάδα έχει αμυντικές δαπάνες σε ποσοστό ίσο με τις ΗΠΑ

Πέρυσι το έκαναν μόνο τέσσερεις χώρες, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Εσθονία και η Ελλάδα!


Το ΝΑΤΟ, μετά από έρευνα που διενήργησε με σκοπό να διεκπεραιώσει πόσες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ξόδεψαν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες κατέληξε στα εξής αποτελέσματα.

 

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του ΝΑΤΟ, η οποία δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό Bloomberg, μόνο επτά χώρες της συμμαχίας δαπανούν το επιθυμητό 2% του ΑΕΠ τους στον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους.

 

Το έγγραφο αναγράφει πως μόνο η Ελλάδα (3,5 τις εκατό), η Εσθονία (2,12 τις εκατό), η Λετονία (2,07 τις εκατό), η Λιθουανία (2,47 τις εκατό), η Πολωνία (2,42 τις εκατό), η Μεγάλη Βρετανία (2,16 τις εκατό) και οι ΗΠΑ (3,46 τις εκατό) πληρούν αυτήν την απαίτηση, με την Ισπανία (1,09 τις εκατό), το Βέλγιο (1,18 τις εκατό), την Σλοβενία (1,26 τις εκατό) και τον Καναδά (1,29 τις εκατό) να επιδεικνύουν το μικρότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, φαίνεται να δήλωσε πως οι σύμμαχοι θεωρούν το 2% του ΑΕΠ για αμυντικά έξοδα ως το “ελάχιστο ποσοστό, όχι το ανώτερο”, ειδικά δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλά όπως δείχνει η έρευνα, περισσότερες από δύο δεκάδες νατοϊκών χωρών δεν περνούν αυτό το “ελάχιστο”. Η Γερμανία για παράδειγμα εικάζεται πως δεν θα είναι σε θέση να ξοδέψει το 2 τις εκατό του ΑΕΠ της στην άμυνά της για τα επόμενα πέντε έτη.

Πάρα αυτά, το ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκινήσει να συζητά την αλλαγή των επιθυμητών αμυντικών εξόδων και την αύξηση του κατώτατου ορίου.

Το 2014, οι νατοϊκές χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τον στρατιωτικό τους προϋπολογισμό έτσι ώστε να δεσμεύει το 2% του ΑΕΠ τους και όχι να τον μειώσουν. Ένα χρόνο νωρίτερα, μόνο τέσσερεις χώρες της συμμαχίας ξόδεψαν περισσότερο από αυτό το ποσοστό στην άμυνά τους: οι ΗΠΑ (4,4 τις εκατό), η Μεγάλη Βρετανία (2,4 τις εκατό), η Ελλάδα (2,3 τις εκατό) και η Εσθονία (2 τις εκατό).

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares