Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Η ΕΛΛΑΔΑ ‘ΕΓΙΝΕ’ ΝΤΟΥΜΠΑΙ… Κι αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ…

Η κάποτε ραγδαίας ανάπτυξης περιοχή του Ντουμπάι με τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, τα εντυπωσιακά εμπορικά κέντρα και τις αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς και τα πανάκριβα εστιατόρια, βρίσκεται σε σοβαρή παρακμή. Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται εκεί, προβλέπουν ότι θα κλείσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ειδικότερα, μέσα στον Ιούνιο και μόνον το 75% των μονάδων με παρουσία στον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων και το 50% στην εστίαση και στα ξενοδοχεία προβλέπουν πως θα κατεβάσουν ρολά, ενώ την ίδια τύχη αναμένεται να έχει και το 30% των εταιρειών διαχείρισης προμηθευτικής αλυσίδας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.

Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC,

(70% of Dubai companies expect to go out of business within six months due to coronavirus pandemic, survey says) ενώ τα στοιχεία προκύπτουν από δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ντουμπάι στα τέλη Απριλίου. Σε αυτή συμμετείχαν 1.228 διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πιο αυστηρής περιόδου καραντίνας της πόλης του Ντουμπάι . Σχεδόν το 75% των επιχειρήσεων του Ντουμπάι, που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Επιμελητηρίου, είναι μικρές και το προσωπικό τους δεν ξεπερνά τα 20 άτομα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Ντουμπάι διαθέτει μία από τις λιγότερο εξαρτημένες από το πετρέλαιο οικονομίες στην περιφέρεια του Περσικού Κόλπου, βασιζόμενο στην φιλοξενία, στον τουρισμό, στην ψυχαγωγία, στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές και στα συστήματα διαχείρισης προμηθευτικής αλυσίδας. Αν σας θυμίζει κάτι… θα το αναλύσουμε πιο κάτω.

Τόσο τα ξενοδοχεία του όσο και τα εστιατόριά του είναι διεθνώς φημισμένα, αλλά το μέλλον τους δεν προβλέπεται ευοίωνο εξαιτίας της πανδημίας. «Τα μέτρα που επιβλήθηκαν, είτε με το πλήρες κλείσιμο της πόλης είτε το μερικό, πάγωσαν τη ζήτηση σε αγορές καίριας σημασίας», παρατηρεί εν κατακλείδι το Εμπορικό Επιμελητήριο του Ντουμπάι.

«Το σοκ που υπέστη η πόλη ήταν διπλό, αφενός με την πανδημία, αφετέρου με τη διακοπή λειτουργίας του οικονομικού μηχανισμού. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες περιορίστηκαν δραστικά, φθάνοντας σε τόσο χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν τα είχαμε συναντήσει ούτε κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008».

Ποια η ομοιότητα μεταξύ Ντουμπάι κι Ελλάδας;

Όπως εύκολα έχει γίνει αντιληπτό και το Ντουμπάι και η Ελλάδα βασίζονται (υπερβολικά μάλλον) στον τουρισμό. Στην Ελλάδα δε γίνεται λόγος για τη «βαριά βιομηχανία της χώρας»…

Δείτε τα στοιχεία…. ΕΔΩ

Shares