Η οικονομική ζημία από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα στη Λάρισα και γενικότερα στη Θεσσαλία
Η Θεσσαλία παράγει το 5% περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδας – περί τα 10,4 δις €. Το ΑΕΠ της χώρας μας όμως δεν θα μειωθεί σημαντικά από τις ζημίες – αφού τα προϊόντα της περιοχής θα αναπληρωθούν είτε από άλλες περιοχές, είτε από εισαγωγές. Αντίθετα, οι επενδύσεις σε έργα αποκατάστασης θα στηρίξουν το ΑΕΠ μας.
Αυτό που θα συμβεί βέβαια θα είναι η άνοδος του εμπορικού μας ελλείμματος από τις εισαγωγές, οπότε του εξωτερικού μας χρέους, η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από τις επιχορηγήσεις που θα απαιτηθούν (αν και θα επιμερισθούν σε μερικά χρόνια), οπότε η αύξηση του δημοσίου χρέους, καθώς επίσης η καταστροφή του υφισταμένου παγίου ιδιωτικού και δημοσίου κεφαλαίου – η οποία θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το τεράστιο επενδυτικό μας κενό.
Η καταστροφή πάντως είναι τεράστια για τον πληθυσμό της περιοχής που δυστυχώς θρηνεί πολλούς θανάτους – ενώ πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο και πρέπει να στηριχθούν άμεσα από την ανίκανη κυβέρνηση μας.
Εκτός από τα σπίτια που καταστράφηκαν, τις καλλιέργειες που χάθηκαν, τα ζώα που πνίγηκαν και τα χωράφια που πλημμύρισαν, οπότε δεν θα μπορούν να καλλιεργηθούν για αρκετά χρόνια, καταστράφηκαν αγροτικά προϊόντα στις αποθήκες, αγροτικά μηχανήματα, υποδομές κοκ. – ενώ, επειδή πολλοί αγρότες έχουν δάνεια που δεν θα μπορούν πια να εξυπηρετήσουν, οφείλει να υπάρξει ανάλογη κρατική μέριμνα. Σωστά πάντως αναγράφονται τα παρακάτω στη Ν:
«Η Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι (το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα). Επίσης είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%).
Μεγάλη είναι επί πλέον η παραγωγή καλαμποκιού, που στην πλειονότητά του δεν έχει συγκομισθεί. Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος.
Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος – καθώς επίσης η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.
Στον κλάδο τροφίμων & ποτών, ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο σημαντικός – ενώ οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών, κατέχοντας την πρώτη θέση στην Ελλάδα».
Ας ελπίσουμε ότι, τουλάχιστον όσον αφορά την καταστολή, θα λειτουργήσει σωστά ο κρατικός μηχανισμός – ο οποίος είναι ότι χειρότερο, η ντροπή της Ευρώπης, σε σχέση με την πρόληψη!