Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Η έκλειψη ηλίου από το διάστημα: Δορυφορικά βίντεο με την μαγεία του φαινομένου

Η πανέμορφη θέα είναι διαθέσιμη από απόσταση 22.000 μιλίων

Ένα απίστευτο βίντεο κατέγραψαν δορυφόροι, των ώρα που η σκιά του φεγγαριού περνά πάνω από την επιφάνεια της Γης κατά τη χθεσινή μερική έκλειψη ηλίου.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του δεύτερου. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Η πανέμορφη θέα είναι διαθέσιμη από απόσταση 22.000 μιλίων (36.000 km) πάνω από τον πλανήτη μας, χάρη στους τρεις δορυφόρους Meteosat.

Αυτοί οι δορυφόροι βρίσκονται σε «γεωστατική τροχιά», όπου οι περίοδοι τροχιάς τους είναι ίσες με την περίοδο περιστροφής της Γης, επομένως παραμένουν ουσιαστικά στην ίδια θέση σε σχέση με εμάς.

Είναι εξοπλισμένα με κάμερες που παρέχουν δεδομένα για πρόγνωση καιρού στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (Eumetsat).

«Μπορείτε να δείτε τη σκιά του φεγγαριού να κινείται από αριστερά προς τα δεξιά και εν τέλει συγχωνεύεται με το σκοτάδι του ηλιοβασιλέματος», έγραψε στο Twitter ο Simon Proud, διαστημικός επιστήμονας στο RAL Space και στο Εθνικό Κέντρο Παρατήρησης της Γης NERC στο Ηνωμένο Βασίλειο.

pronews.gr
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares