Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Η ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΞΕ! Χωρίς την Ελλάδα ο κοινός πυροσβεστικός στόλος της ΕΕ…

Παρά τα όσα έχει περάσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια με τις φωτιές ο κοινός πυροσβεστικός στόλος της ΕΕ δεν θα έχει τη συμμετοχή της Ελλάδας. Τι αποφασίστηκε.Ο πρώτος κοινός πυροσβεστικός στόλος εναέριων μέσων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι γεγονός, μόνο που σε αυτόν δεν συμμετέχει η Ελλάδα.

Τον στόλο αυτή την στιγμή αποτελούν επτά αεροσκάφη από Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και έξι ελικόπτερα από τη Σουηδία ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται νέα προσθήκη επιπλέον υλικού. Η όλη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοτικού συστήματος RescEU για την από κοινού αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. 

Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μέτρησε 102 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα παραμείνει στο σύστημα εθελοντικής προσφοράς αεροσκαφών σε περίπτωση μεγάλης φωτιάς, αλλά η βοήθεια θα κριθεί από την καλή διάθεση και τις δυνατότητες των άλλων χωρών την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι τόσο αναγκαία διότι τα νέα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν καταστροφές. Ειδικά η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το rescEUκαθώς θα τη βοηθήσει στο θέμα της πρόληψης και της προετοιμασίας»επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης.

Shares