Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Δύση ενισχύει την επιθετικότητα του Ερντογάν

[adrotate group="4"]
Turkey’s President Tayyip Erdogan makes his speech during a rally against recent Kurdish militant attacks on Turkish security forces in Istanbul, Turkey, September 20, 2015. REUTERS/Murad Sezer

 

Ο Ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan απειλεί στρατιωτικά την, σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μια αυξανόμενα απειλητική ρητορική.

του Burak Bekdil

 

Επίσης, περήφανα ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Putin τού υποσχέθηκε ότι θα καταστήσει την Τουρκία διεθνή κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου για την διάθεση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις. Η απάντηση των Αμερικανών και άλλων Δυτικών είναι ‘φιλικά κτυπήματα στην πλάτη’, αναφέρει εισαγωγικά ο αρθρογράφος.

Όπως ανέφερε και ο Steven Cook από το Council on Foreign Relations στην εφημερίδα «Καθημερινή», η πλέον επικίνδυνη περίοδος για την Ελλάδα είναι αυτή μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, που ο Erdogan θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει για να είναι Πρόεδρος κατά την 100η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023.

O Erdogan είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για αυτό το στόχο και η Ελλάδα προκύπτει με φυσικό τρόπο στον σχεδιασμό του. Όμως, το Αιγαίο είναι κοντά στην Τουρκία και τα πολεμικά αεροσκάφη των δύο χωρών πετούν σε τόσο πολύ κοντινή απόσταση, που δεν μπορεί να αποκλειστεί περίπτωση ατυχήματος, λάθους ή παρεξήγησης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε το Καστελλόριζο, στο ανατολικό Αιγαίο, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τη νότια ακτή της Τουρκίας. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί ΑΚάρ (Hulusi Akar) θεώρησε αυτήν την επίσκεψη ‘πρόκληση’ και τόνισε:

«Διαπιστώνοντας την προκλητική τους συμπεριφορά (των Ελλήνων) το τελευταίο διάστημα, ξεχνάμε ότι γνωρίζουν κολύμπι. Αν επιμείνουν σε αυτήν την νοοτροπία, το να ξέρουν κολύμπι θα τους φανεί χρήσιμο». Η λογική αυτή χρήζει εξήγησης, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Για ποιο λόγο μια επίσκεψη σε ένα σημείο ενός κυρίαρχου κράτους συνιστά πρόκληση για την γειτονική χώρα; Ειδικά εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ;

Επίσης, στις 6 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του. Προσέφυγε πάλι στην απειλητική ρητορική των τελευταίων μηνών, την ίδια ρητορική που είχε ωθήσει τις ΗΠΑ να προτρέψουν τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να διαπραγματευτούν.

Ένα μήνα νωρίτερα, ο Erdogan ανέβασε πάλι την ένταση στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», υπονοώντας μια στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα.

Στην συνέχεια, εκνευρίζοντας ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, η Τουρκία προέβη την 18η Οκτωβρίου σε δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Tayfun, εγχώριας κατασκευής, στην Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος διάνυσε 561 χιλιόμετρα πριν συντριβεί στην θάλασσα ανοικτά της Σινώπης.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα, ο Erdogan δήλωσε την 21η Οκτωβρίου «τώρα έχουμε τον Tayfun…και αυτό συνιστά μήνυμα προς κάποιες χώρες». Ο Erdogan δεν κατονόμασε τις χώρες, ωστόσο η κρατική τηλεόραση έδειξε ένα χάρτη που απεικόνιζε την Ελλάδα εντός του βεληνεκούς του πυραύλου Tayfun.

Ο ελληνικός Τύπος, όπως η «Καθημερινή», «Τα ΝΕΑ», «Το ΒΗΜΑ» και η τηλεόραση του Skai κάλυψαν εκτενώς την εκτόξευση του Tayfun.

Ενώ ο Erdogan απειλεί ρητά μία σύμμαχο του ΝΑΤΟ, παράλληλα έχει σχέδιο υπονόμευσης των Δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε την 19η Οκτωβρίου, ο ίδιος συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Putin για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ώστε να καταστεί δυνατή η αποθήκευση ρωσικού αερίου στην περιοχή της Θράκης στην Τουρκία και στην συνέχεια η πώλησή του σε δυτικούς πελάτες.

Αυτό ουσιαστικά θα καταργούσε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η Τουρκία θα κερδίζει τέλη διαμετακόμισης από κάθε κυβικό μέτρο ρωσικού φυσικού αερίου που πωλείται σε ευρωπαίους αγοραστές. Πρόκειται για ένα σχέδιο αμοιβαία επικερδές (win-win ) για τους δύο αυταρχικούς ηγέτες.

Ποια ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτές τις εξελίξεις; Η έγκριση για την πώληση των αεροσκαφών F-16!, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Την 11η Οκτωβρίου, η Γερουσία των ΗΠΑ απέσυρε δύο τροπολογίες σε νομοσχέδιο που απαγόρευαν τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία στο πλαίσιο του NDAA 2023 (National Defense Authorization Act). Μια προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου είχε συνδέσει την πώληση με τον όρο μη χρήσης των αεροσκαφών κατά της Ελλάδας.

Τώρα, ο Erdogan ελπίζει ότι, πριν το τέλος του έτους, το Κογκρέσο θα δώσει το ‘πράσινο φως’ για την πώληση των F-16.

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει τέσσερις συναντήσεις για το θέμα των F-16. Στην Νέα Υόρκη (στο πλαίσιο συναντήσεων στη Γ.Σ. του ΟΗΕ) συναντήθηκα με Αμερικανούς Γερουσιαστές, οι οποίοι ήταν πολύ θετικοί. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Η (αμερικανική) κυβέρνηση κάνει τα απαραίτητα θετικά βήματα (για την πραγματοποίηση της πώλησης)», τόνισε ο Erdogan σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους την 21η Οκτωβρίου.

Ποιες άλλες παράλογες αντιδυτικές κινήσεις πρέπει να κάνει ο Erdogan για να καταλάβει ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden ότι ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας είναι ένα πιόνι του Putin εντός της Νατοϊκής Συμμαχίας; H μήπως ο Biden είναι και αυτός ένα πιόνι του Putin;

Μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου: The Putin Pawns in the NATO Alliance? How the West Emboldens Erdoğan’s Aggression
Μετάφραση από Hellas Journal

Shares