Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Η διαφθορά στις χώρες της ΕΕ: Άλλη μία πρωτιά για την Ελλάδα

Καλά κρατεί η διαφθορά στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ράπισμα από ΕΕ σε ΝΔ και Μητσοτάκη – Η Ελλάδα πρώτη σε διαφθορά στην Ελλάδα 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το τελευταίο ειδικό Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, το οποίο αποτυπώνει τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες των πολιτών, καθώς και το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο σχετικά με τη στάση των επιχειρήσεων έναντι της διαφθοράς στην ΕΕ. Η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους πολίτες της ΕΕ: το 68% των πολιτών πιστεύει ότι η διαφθορά εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις της ΕΕ, το 63% πιστεύει επίσης ότι η διαφθορά αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα τους. Το 37% όσων απάντησαν πιστεύουν ότι τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς εφαρμόζονται αμερόληπτα και χωρίς κρυφές σκοπιμότητες. Το 34% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι ο αριθμός των αποτελεσματικών διώξεων είναι επαρκής για την αποθάρρυνση των πρακτικών διαφθοράς και ότι οι προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεών τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές (31%). Τέλος, το 31% πιστεύει ότι υπάρχει επαρκής διαφάνεια και έλεγχος της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στη χώρα τους.

Οι μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τις αξιολογήσεις της Επιτροπής, μεταξύ άλλων για τις εκθέσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου. Στο πλαίσιο του μηχανισμού της ΕΕ για το κράτος δικαίου, η Επιτροπή προωθεί την καταπολέμηση της διαφθοράς για την προώθηση μιας νοοτροπίας κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου θα περιέχει για πρώτη φορά στοχευμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Δείτε τον χάρτη παρακάτω με τις χώρες της ΕΕ και το ποσοστό διαφθοράς:

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares