Τετάρτη , 11 Δεκέμβριος 2019
Τελευταία Νέα

Οι «χρυσές» δουλειές των Τούρκων στην Ελλάδα – Πώς διασχίζουν το Αιγαίο κι αγοράζουν τα ΠΑΝΤΑ…

Οι τελευταίες μέρες έχουν μονοπωληθεί από συζητήσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Λιβύη και την ΑΟΖ. Υπάρχει όμως μία σειρά ‘επιθετικών’ κινήσεων προς την Ελλάδα η οποία καταγράφεται μόνο στον εξιδικευμένο οικονομικό τύπο.

Ο λόγος για τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα που δημιουργούν, εν συνόλω, μεγάλο εθνικό θέμα, καθώς δημιουργείται σχέση εξάρτησης.

Για παράδειγμα η AVIS HELLAS, η οποία είναι πασίγνωστη εταιρεία στο χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτου. Είναι δε η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ξέρετε σε ποιον ανήκει?

Ο τουρκικός όμιλος Κoc με ποσοστό 80% είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Όπως διαβάζουμε (ΠΗΓΗ) Mε την αρωγή της αμερικανικής Avis Budget Group που είναι ο licensor των σημάτων Avis, Budget και Payless και η οποία θα κατέχει το υπόλοιπο 20% των μετοχών της Avis Hellas ο τουρκικός όμιλος απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς την διαρκώς αναπτυσσόμενη εταιρεία μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων

Η πρώτη κίνηση του τουρκικού ομίλου έγινε πίσω στο 2012 κι  αφορούσε τη συνεργασία του ομίλου Koc με τη FF Group της οικογένειας Κουτσολιούτσου (μέσω των Setur του ομίλου Dogus και ΚΑΕ) για την ανάληψη διαχείρισης της μαρίνας Μυτιλήνης, για 40 έτη. Όπως βλέπετε τα ονόματα μπλέκονται και τα χαρτοφυλάκια αλλάζουν χέρια γρήγορα κι εύκολα.

Θυμίζουμε πως το 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδη με υπερηφάνεια δήλωνε πως εκείνος έδωσε τη μαρίνα στους Τούρκους.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ το 2013: «Εγώ πούλησα στους Τούρκους τη Μαρίνα της Μυτιλήνης»….

Gepostet von VoiceNews.gr am Dienstag, 3. Dezember 2019

 

Η δεύτερη επένδυση στην Ελλάδα όπως αναφέραμε και πιο πάνω, που εξελίχθηκε σε ένα από τα επιχειρηματικά θρίλερ του 2017 ,ήταν διαδικασία πώλησης της Avis Hellas (Olympic), που όπως αναφέραμε, τελικά ανέδειξε ως αγοραστή την κοινή εταιρεία των “Avis Europe Holdings Limited” (της μητρικής Avis Bidger Group) και εταιρεία του ομίλου Koc (Otokoc), με τον οποίο το Avis Budget Group διατηρεί πολυετή συνεργασία σε πολλές χώρες.

AΠΟ ΤΟ ΕΒΕΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΜΗ 

ΚΙ ΕΔΩ ΑΠΟ ΕΒΕΑ

Δεν ξεχνάμε βέβαια τον όμιλο Dogus που αναφέραμε και πιο πάνω.

Να υπενθυμίσουμε (ΠΗΓΗ) ότι η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Dogus, D-Marine Investments Holding B.V. με έδρα στο Άμστερνταμ έχει εξαγοράσει μαζί με την κοινοπραξία TEMEΣ το Χίλτον Αθηνών και προωθεί και την αναμόρφωσή του. Συγκεκριμένα Dogus και ΤΕΜΕΣ είχαν εξαγοράσει την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ, στην οποία άνηκε το περίφημο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδοτήσεως του υφιστάμενου δανεισμού να ανέρχεται στα 142 εκατ.

Μετά το Χίλτον ο τουρκικός όμιλος που ελέγχει ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ, μαζί με ισχυρά αραβικά funds εξαγόρασε το 90% του μετοχικού κεφαλαίου του Αστέρα Βουλιαγμένης, έναντι 400 εκ. ευρώ, κατόπιν διαγωνισμού που έχει διενεργήσει η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον κατόπιν συμφωνίας της εταιρείας D-Marine Investments Holding B.V. του ομίλου Dogus με την Lamda Development, για τη δημιουργία κοινής εταιρείας η κάθεμία εκ των οποίων κατέχει το 50% ο τουρκικός όμιλος επένδυσε και σε τουριστικές μαρίνες της χώρας. Συγκεκριμένο το σχήμα έχει την διαχείριση των σημαντικότερων μαρίνων της χώρας όπως της Ζέας, της Κέρκυρας αλλά και της Λευκάδας.

Ειδικότερα το 2012 απέκτησε το 50% της Μαρίνας του Φλοίσβου, μέσω μιας στρατηγικής συμμαχίας με την Lamda Development, ενώ το 2013 η θυγατρική του τουρκικού ομίλου απέκτησε το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας «MedMarinas» του Ομίλου Κυριακούλη. Με την εν λόγω εξαγορά η τουρκική εταιρεία αύξησε το δυναμικό της από 5.143 σε 8.489 σκάφη σε μαρίνες στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κροατία.

Η MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη ασχολείται με την ανάπτυξη και διαχείριση μαρίνων. Ιδρύθηκε το 2001 και έχει υπό τον έλεγχό της την Μαρίνα Γουβιών (δυναμικότητας 1.235 σκαφών), της Μαρίνα Λευκάδας (δυναμικότητας 620 σκαφών), τη Μαρίνα Ζέας ((δυναμικότητας 670 σκαφών), τη Μαρίνα Καλαμάτας (250 σκαφών). Το 2013 όμως η θυγατρική του Ομίλου Dogus, Setur απέκτησε τόσο τη μαρίνα Μυτιλήνης όσο και της Σάμου. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο.

Τέλος επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα έχουν και άλλες μικρότερες τουρκικές επιχειρήσεις, όπως οι όμιλοι Eren Holding και Pak Holdings που διαθέτουν εδώ μονάδες χαρτοποιίας, η Polisan που έχει εξαγοράσει την εταιρεία χημικών Artenius Hellas στη βιομηχανική περιοχή Βόλου, και η τουρκική κρατική τράπεζα Ziraat που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ρόδο. Για τον ιδιαίτερο ρόλο της τελευταίας στη Θράκη, που χρήζει προσοχής, έχουν γραφτεί πολλά.

Η τουρκική Ziraat ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ την τουρκική βιομηχανία ΟΠΛΩΝ! Την “αφήνουμε” να “ΑΛΩΝΙΖΕΙ” στη Θράκη…

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – ΣΟΚ του Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! Η Ελληνική ΒΟΥΛΗ πληρώνει ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ;;;

γράφει Τζουγανάτος Διονύσης

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares