Δευτέρα , 6 Φεβρουαρίου 2023

Η χειρότερη ημέρα του Dow από τον Σεπτέμβριο

Βουτιά που στην περίπτωση του Dow άγγιξε τις 800 μονάδες κατέγραψαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με την μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να χτυπά “καμπανάκι” στους επενδυτές ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας (Federal Reserve) “γυρίζει” αργά αλλά σταθερά την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε ύφεση.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 764,13 μονάδες μονάδες ή 2,25%, στις 33.202,22, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 96,82 μονάδες ή 2,42%, στις 3.898,50, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 360,36 μονάδων ή 3,23%, στις 10.810,53.

Το sell-off ήταν τόσο ευρείας βάσης, που μόλις λίγο περισσότερες από 10 μετοχές του S&P 500 έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Οι υψηλής κεφαλαιοποίσης μετοχές της τεχνολογίας δέχθηκαν πλήγμα, με εκείνες των Apple και Alphabet να χάνουν άνω του 4%, ενώ εκείνες των Microsoft και Amazon κινήθηκαν πτωτικά κατά άνω του 3%.

Η μετοχή της Netflix κατρακύλησε κατά 8,6%, μετά από ρεπορτάζ της Digiday ότι η εταιρεία περιεχομένου streaming έχει προσφερθεί να επιστρέψει χρήματα σε διαφημιστές, μετά την απώλεια στόχων ως προς τον αριθμό των θεατών.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των τραπεζών υπό το φάσμα μιας επερχόμενης ύφεσης, με εκείνες των JPMorgan Chase και Bank of America να χάνουν, έκαστη, άνω του 2%.

Η πτώση των λιανικών πωλήσεων έδειξε ανάγλυφα ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να έχει επίδραση στους καταναλωτές.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει μετά την κίνηση της Fed όσον αφορά τα επιτόκια την Τετάρτη, με εκείνη του 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 3,5% την Πέμπτη.

Η Fed σημείωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει την ανοδική κίνηση των επιτοκίων και το 2023, ενώ αναβάθμισε το ζενίθ το οποίο αναμένει να φτάσουν τα επιτόκια στο 5,1%. Με την αύξηση της Τετάρτης, αυτή τη στιγμή το βασικό της επιτόκιο κινείται στο εύρος του 4,25% έως 4,5%, το υψηλότερο εδώ και 15 χρόνια.

Παρά τα θετικά στοιχεία της έστω και ήπιας ανάπτυξης, των καταναλωτικών δαπανών και της παραγωγής, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έδειξε ανήσυχος για το πόσο σφιχτή παραμένει η αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας παραμένει υπερβολικά χαμηλό ώστε να επιτρέπει να πληγεί ο πληθωρισμός.

“Οι άνθρωποι αναμένουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα υποχωρήσουν, ωστόσο το μέγεθος της πτώσης και η ταχύτητά της δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα – εκεί είναι που θα υπάρξει η έκπληξη”, εκτίμησε ο Mike Wilson της Morgan Stanley, μιλώντας στο δίκτυο CBNC.

“Το πλήγμα στα εταιρικά περιθώρια κέρδους θα έλθει, ασχέτως του εάν και πότε θα υπάρξει ύφεση”, συμπλήρωσε, προβλέποντας πτώση 11% στα εταιρικά κέρδη σε ετήσια βάση για το 2023, καθώς και υποχώρηση του S&P 500, από τις 3.900 μονάδες που βρίσκεται σήμερα, κοντά στο εύρος των 3.000 έως 3.300 μονάδων.

Οι μετοχές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα μεταβλητότητας στο τελευταίο 15ήμερο του 2022, με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Fed και μια σειρά μακροοικονομικών δεδομένων να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εκτίμησε από την πλευρά του ο Brian Price, επικεφαλής επενδυτικής στην Commonwealth Financial Network.

“Οι τελευταίες δύο εβδομάδες του έτους θα είναι ενδιαφέρουσες καθώς η αγορά θα είναι ευεπίφορη σε ευρείες στροφές, λόγω έλλειψης νέων ανακοινώσεων μακροοικονομικών δεδομένων, αλλά και της απουσίας πολλών traders σε άδεια”, σημείωσε ο Price.

Οι επενδυτές στρέφουν πια το βλέμα στην “κρίσιμη” επικείμενη περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων ώστε να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα πηγαίνουν οι εταιρείες στη μάχη τους με τον πληθωρισμό”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόλις μία κινήθηκε με θετικό πρόσημο και 29 με αρνητικό. Κέρδη κατέγραψε μόνον εκείνη της Verizon, ενώ των απωλειών “ηγήθηκαν” εκείνες των IBM, Apple, Walt Disney.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares