Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι χάρτες της Ελλάδας για τα θαλάσσια οικόπεδα στη Μεσόγειο…(ΦΩΤΟ)

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας είχε δημοσιεύσει χάρτες από τα θαλάσσια οικόπεδα στην ανατολική Μεσόγειο…

Πολλαπλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο χάρτης της Άγκυρας, στον οποίο απεικονίζονται τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Με βάση τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, η τουρκική υφαλοκρηπίδα ορίζεται σε μία περιοχή, η οποία εκτείνεται από τα ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου έως την Κύπρο, καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο τμήμα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο συγκεκριμένο χάρτης, όπως και η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία έσπευσε να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες.

Μάλιστα, το επίμαχο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των εργασιών του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει αντίστοιχους χάρτες στους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι αφορούσαν τις συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα.

Οι χάρτες δημοσιεύθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου του 2019, μετά την κύρωση τεσσάρων συμβάσεων μίσθωσης και απεικονίζουν τέσσερις θαλάσσιες περιοχές:

-Νοτιοδυτικά της Κρήτης
-Δυτικά της Κρήτης
-Ιόνιο
-Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος

Παράλληλα, στους δύο παραπάνω χάρτες απεικονίζονται ακόμη εννέα θαλάσσια και χερσαία «οικόπεδα» (συνολικά 13), τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια ή έχουν ήδη δημοπρατηθεί κατά τα προηγούμενα έτη.

«Όχι» του Χαφτάρ στη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας

Στο μεταξύ, οι πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) έσπευσαν να απορρίψουν το μνημόνιο συνεργασίας Άγκυρας – Τρίπολης, καλώντας τον ΟΗΕ να παρέμβει.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη και αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη θάλασσα της Μεσογείου.

Η συμφωνία επετεύχθη με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), με έδρα την Τρίπολη. Άλλωστε, η χώρα της βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς τα ανατολικά τμήματα της Λιβύης ελέγχονται από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατηγό Χαλιφά Χαφτάρ.

Στον απόηχο της συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε σε εξηγήσεις τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, τον οποίο απείλησε με απέλαση, εφόσον δεν κοινοποιήσει έως την Παρασκευή το περιεχόμενο του μνημονίου που υπεγράφη.

sputnik.gr

Shares