Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η μπλόφα δεν… έπιασε! «Τρέχει» η κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία! Ορόσημο η 1η Απριλίου όταν έρχεται η τρόικα…

Στον… αέρα ο νέος νόμος Κατσέλη μετά το νέο ναυάγιο στο EuroWorking Group. Συμφωνία πριν την 5η Απριλίου θέλει η κυβέρνηση και πατάει… γκάζι. Νέα δεδομένα στις συζητήσεις για την 3η αξιολόγηση. Την 1η Απριλίου επιστρέφει η τρόικα, δεν θέλουν εκκρεμότητες έως ευρωεκλογές οι δανειστές.Χωρίς εκπλήξεις έληξε και το χθεσινό EuroWorking GroupΣυμφωνία δεν επήλθε, για το καυτό θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας (ο λεγόμενος νέος νόμος Κατσέλη) κάτι που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενο αφού οι διαφορέςανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές είναι μεγάλες. Και μπορεί η κυβέρνηση να διαρρέει ότι η συμφωνία είναι κοντά, αλλά αυτό μάλλον κανέναν δεν πείθει δεδομένου ότι έχει ειπωθεί πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν και τελικά αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

Κατά συνέπεια στον αέρα παραμένει η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. και εάν η κυβέρνηση θελήσει να αλλάξει τα πράγματα, θα πρέπει να τρέξει. Ο χρόνος που απομένει μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου είναι μάλλον λίγος και ως εκ τούτου θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της, αν δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και σε μία πιθανή όξυνση των σχέσεων με την τρόικα.

Εκείνο πάντως που φοβίζει περισσότερο από όλα την κυβέρνηση, είναι το ενδεχόμενο να σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές, σε μία ευαίσθητη χρονικά περίοδο. Και αυτό μάλλον θα συμβεί, αν αναβληθεί για 3η φορά η εκταμίευση της δόσης, που απλά θα σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πάρει στραβό δρόμο, μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, αφού καμία από τις αξιολογήσεις δεν έληξε ομαλά.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε την περασμένη Παρασκευή στην κατάθεση νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία και θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει και τις επόμενες ημέρες. Ο πρώτος λόγος είναι πολιτικός και ο δεύτερος τεχνικός. Το νομοσχέδιο δεν είναι έτοιμο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την κυβέρνησηκαι το κυριότερο ότι δεν θέλει να συγκρουστεί με την τρόικα. Την δήθεν μονομερή ενέργεια την χρησιμοποίησε ως μέσο πίεσης, το οποίο όπως φαίνεται δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Η νέα ημερομηνία ορόσημο είναι η 1η Απριλίου, η προσεχής Δευτέρα δηλαδή, όταν και θα φτάσει στην Αθήνα δηλαδή το κλιμάκιο της τρόικας για την 3ηαξιολόγηση.

Το εν λόγω ραντεβού όμως έχει οριστεί εδώ και πολύ καιρό, με άλλο σκοπό. Αρχικά είχε ως στόχο την εκκίνηση 3ης αξιολόγησης και αυτό διότι όλοι θεωρούσαν ότι όλα θα είχαν κλείσει και θα είχε εκταμιευθεί η δόση.

Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει. Η άφιξη της τρόικας δημιουργεί νέες συνθήκες συζήτησης και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις δεδομένου μάλιστα ότι στην κυβέρνηση περιμένουν να ανοίξει η συζήτηση για την ρύθμιση οφειλών σε Ταμεία και Εφορία.

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση και στην μάχη με τον χρόνο, έχει και έναν σύμμαχο, που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι και οι δανειστές δεν θέλουννα αφήνουν εκκρεμότητες, ενόψει και των ευρωεκλογών.

newsit

Shares