Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η απροσδόκητα ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας συνεχίζει να στοιχειώνει τη Wall

Με αρνητική διάθεση ξεκίνησαν την εβδομάδα οι επενδυτές στη Wall Street στη σκιά των ισχυρών στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις νέες θέσεις εργασίας τα οποία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να υιοθετήσει πιο επιθετική στάση στην πολιτική της, εκμεταλλευόμενη τις αντοχές που επιδεικνύει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Τους φόβους αυτούς επιβεβαίωσε λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών ο επικεφαλής της Atlanta Federal Reserve Bank, Raphael Bostic σημειώνοντας ότι η Fed ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού υψηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δεδομένης της απροσδόκητα ισχυρής προόδου στην αγορά εργασίας τον Ιανουάριο.

Εκτός και αν η έκθεση αποδειχθεί ότι εμπεριέχει έκτακτα στοιχεία, “πιθανώς θα σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε λίγη περισσότερη δουλειά”, ανέφερε ο αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg News. “Και θα περίμενα ότι αυτό θα μεταφραζόταν σε αύξηση των επιτοκίων περισσότερο απ’ ό,τι είχα προβλέψει”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο μεταξύ στο 3,4% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι η οικονομία είναι “ισχυρή και ανθεκτική” και παραμένει σε καλή πορεία για να αποφύγει την ύφεση.

“Αυτό που βλέπω είναι μια πορεία όπου ο πληθωρισμός υποχωρεί σημαντικά και η οικονομία παραμένει ισχυρή”, ανέφερε η Γέλεν μιλώντας στο κανάλι ABC. “Δεν έχεις ύφεση όταν υπάρχουν 500.000 θέσεις εργασίας και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας τα τελευταία 50 χρόνια”, ανέφερε.

Για τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι “παραμένει πολύ υψηλός”, ενώ υπογράμμισε ότι η μείωση του αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το υψηλό του 9,1% τον προηγούμενο Ιούνιο, στο 6,5% τον Δεκέμβριο.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 34,99 μονάδες ή -0,10% και υποχώρησε στις 33.891,02 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 25,40 μονάδες ή -0,61% στις 4.111,08 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 119,50 μονάδες ή -1% και διολίσθησε στις 11.887,45 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Travelers με άνοδο 3,23 δολ. ή 1,77% και κλείσιμο στα 185,99 δολ. και ακολούθησαν Caterpillar με άνοδο 1,48% στα 251,42 δολ. και McDonald’s με κέρδη 3,69 δολ. ή σε ποσοστό 1,40% στα 267,92 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα είναι η Intel (-4,22%) η Walgreens Boots Alliance (-2,18%) και Cisco Systems (-2,18%).

Ο χορός των εταιρικών αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί στο μεταξύ και αυτή την εβδομάδα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Alphabet και Amazon δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών καθώς το ράλι του πληθωρισμού τους προηγούμενους μήνες και οι επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων έχουν αποδυναμώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ανακοινώσει επίσης μεγάλες περικοπές προσωπικού, με την Dell να γίνεται η τελευταία εταιρεία που προστίθεται στον κατάλογο των επιχειρήσεων που προχωρούν σε περικοπές. Η Dell ανακοίνωσε ότι οι περικοπές αφορούν περίπου 6.650 θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της η Tyson Foods Inc. η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κρέατος, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της το α’ τρίμηνο σημείωσαν βουτιά 70% από ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Εκτός από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες οι επενδυτές περιμένουν και την συνέντευξη του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ αύριο στο Economic Club of Washington η οποία αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες.

Πηγή: capital.gr

Shares