Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Η απομάκρυνση αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ αποτελεί πρώιμο σημάδι των προθέσεων του Τρας

Λιζ Τρας

Λίγες πράξεις δείχνουν καλύτερα τον ζήλο της νέας βρετανικής κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία καθορίζει την οικονομική της πολιτική από την απόφαση του νέου υπουργού Οικονομικών να απομακρύνει τον πιο υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών.


Κανένας Βρετανός ΥΠΟΙΚ στη ζωντανή μνήμη δεν έχει απολύσει τον μόνιμο γραμματέα του αμέσως μετά την ανάληψη του ρόλου του, όπως έκανε ο Kwasi Kwarteng τη δεύτερη ημέρα της θητείας του στον Tom Scholar, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2016.

Πιθανότατα πίσω από την απόλυση κρύβεται η μακροχρόνια περιφρόνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας για αυτό που αποκαλεί “σταγόνα” της “ορθοδοξίας του υπουργείου Οικονομικών”. Ενστικτωδώς φιλελεύθερη με χαμηλή φορολογία και ελεύθερη αγορά, η ίδια μαζί με μια ομάδα στενών οικονομικών συμβούλων ανησυχεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πολύ συχνά πιέζουν ενάντια σε ριζοσπαστικές πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ εστιάζουν υπερβολικά στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

“Είναι δύσκολο να το ερμηνεύσει κανείς αυτό ως κάτι άλλο εκτός από έναν συμβολικό αποκεφαλισμό για να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους άλλους στρατιώτες να μπουν στη σειρά”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jonathan Portes, πρώην οικονομολόγος της κυβέρνησης. “Είναι πρωτοφανές και αντιβαίνει στις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποτίθεται ότι είναι απολιτικά πλάσματα, παρέχοντας αμερόληπτες συμβουλές για το πώς θα επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι που θέτουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Όμως ορισμένοι συμμερίζονται την υποψία της Truss ότι πολύ συχνά στερούνται φιλοδοξίας.

“Η αποτυχία του επαγγέλματος του οικονομολόγου είναι ότι δεν έχει κατανοήσει πραγματικά τα οικονομικά της ανάπτυξης”, δήλωσε ο Graham Gudgin, επίτιμος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, τον οποίο η Truss προσέλαβε σε μια ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα όταν διηύθυνε το υπουργείο Εμπορίου.

Ο Gudgin και οι συνάδελφοί του κλήθηκαν να επανεκτιμήσουν τις επιπτώσεις των εμπορικών συμφωνιών, ώστε να ληφθούν υπόψη οι “δυναμικές” επιδράσεις. Συγκρότησε την ομάδα απογοητευμένη από αυτό που θεωρούσε έλλειψη φαντασίας στα μοντέλα του υπουργείου, τα οποία χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό “στατικές” εικόνες της οικονομίας που πίστευε ότι υποτιμούσαν τα οφέλη.

Η Truss αντιμετώπισε παρόμοια θεσμική αντίθεση στην αλλαγή όταν ήταν επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ 2017 και 2019, όταν συνεργάστηκε με τον Scholar υπό τον τότε καγκελάριο Philip Hammond.

Όσοι είχαν πιέσει για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είδαν επίσης τον Scholar ως εμπόδιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία διαζυγίου. Η Τρας, που αρχικά ήταν υπέρμαχος της παραμονής, μεταστράφηκε υπέρ του Brexit μετά την ψηφοφορία του 2016.

Η απομάκρυνση του Scholar “είναι σημαντική είδηση κατά την άποψή μας” και “ανοίγει ενδεχομένως την πόρτα σε μια πιο αντισυμβατική πολιτική”, δήλωσε ο Benjamin Nabarro, οικονομολόγος της Citigroup Inc. για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τώρα πρωθυπουργός, η Τρας έχει υποσχεθεί να εκτοξεύσει την οικονομία, θέτοντας ετήσιο στόχο για ανάπτυξη 2,5%, τον οποίο σχεδιάζει να επιτύχει μέσω ενός μείγματος φορολογικών περικοπών και απορρύθμισης. Για να ευθυγραμμίσει τη δημόσια διοίκηση, άφησε να εννοηθεί ότι θα αποψιλώσει το Υπουργείο Οικονομικών και θα ενισχύσει τη δική της ομάδα στο εσωτερικό της Downing Street 10.

Ο Matthew Sinclair, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Taxpayers’ Alliance, μιας ομάδας λόμπι υπέρ της ρύθμισης, έχει ήδη οριστεί οικονομικός σύμβουλός της και δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια ομάδα εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Υπάρχουν εικασίες ότι επιθυμεί ο James Bowler, ο μόνιμος γραμματέας της στο τμήμα εμπορίου που κάποτε διηύθυνε, να υπηρετήσει είτε ως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου είτε στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των σχεδίων για τον εξορθολογισμό των εργασιών.

Ό,τι κι αν συμβεί, η Τρας χτίζει μια στενή σχέση με τον Κουάρτενγκ. Εκτός του ότι είναι γείτονες στο Λονδίνο, εκλέχθηκαν και οι δύο στο Κοινοβούλιο το 2010 και ο καθένας τους συνέβαλε με κεφάλαια στο βιβλίο “Britainnia Unchained”, στο οποίο υποστήριζαν ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Η Τρας είχε αφήσει να γίνει γνωστό ότι ήθελε να απαλλαγεί από τον Σόλαρ, αλλά η ταχύτητα της αποπομπής του αποτέλεσε έκπληξη και αφήνει κενό στην κορυφή του υπουργείου Οικονομικών σε μια στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις παλεύουν με τη μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους ζωής εδώ και έναν αιώνα, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών και η λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1985.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το εξοντωτικό κόστος της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Το πρόγραμμα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες νέου δανεισμού, σε μια εποχή που τα επιτόκια αυξάνονται και οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από το βρετανικό δημόσιο χρέος.

Η Truss σχεδιάζει επίσης περίπου 30 δισεκατομμύρια λίρες φοροελαφρύνσεις και έχει υποσχεθεί να μην αυξήσει τους φόρους ή να μην περικόψει τις δημόσιες δαπάνες για να πληρώσει τα δώρα. Το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί σε εκτίμηση του κόστους αργότερα αυτό το μήνα, αλλά έχει παραγκωνίσει το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό, το οποίο κανονικά θα παρείχε μια πιο ισχυρή ανάλυση για τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές.

Το OBR θα προβεί σε πρόβλεψη αργότερα φέτος, όταν ο καγκελάριος παραδώσει πλήρη δήλωση του προϋπολογισμού. Εκείνη τη στιγμή, ο πρωθυπουργός μπορεί επίσης να ανακοινώσει εξοικονόμηση πόρων που θα βοηθήσουν στην κάλυψη μέρους του κόστους. Οι σύμμαχοι της Truss, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Επιχειρήσεων Jacob Rees-Mogg, πιέζουν για περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Όπως και η Truss, είπε ο Portes, η Margaret Thatcher αντιτάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρώντας ότι η Βρετανία είχε κολλήσει στην παρακμή όταν ήρθε στην εξουσία το 1979. Με τον σύμβουλό της Άλαν Γουόλτερς και με τη βοήθεια των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκίνησε να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών.

“Το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε”, δήλωσε ο Portes. “Εισήγαγαν τη νομισματική στόχευση και προχώρησαν σε ένα διαφορετικό σύστημα ελέγχου των δημόσιων δαπανών. Έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί”.

Συμφώνησε με την Truss ότι “η ορθοδοξία του Υπουργείου Οικονομικών αφήνει πολλά περιθώρια για να γίνουν επιθυμητά”, αλλά ότι η απόλυση της Scholar ήταν μια “ιδεολογική” χειρονομία και η λάθος προσέγγιση.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares