Κυριακή , 29 Μαρτίου 2020
Τελευταία Νέα

Η ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΞΕΩΝ- Η κυβέρνηση με το πιστόλι στον κρόταφο; ……

Είναι κοινή διαπίστωση, ότι η κυβερνητική εξουσία τα έχει κάνει μούσκεμα με το μεταναστευτικό.

Έτσι κι αλλιώς οι άθλιες στον τομέα αυτό , προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν ποτέ μεταναστευτική πολιτική αλλά σπασμωδικά ημίμετρα! Κι ενώ οι τοπικές κοινωνίες, κυρίως των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου έχουν ξεσπαθώσει μπροστά στην λαίλαπα που κατακλύζει τον τόπο τους, η κυβέρνηση αιφνιδίασε ανακοινώνοντας ,ότι με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου θα προβεί σε επιτάξεις γαιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για την κατασκευή κέντρων κλειστών δομών…Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σε αυτή την λύση και προτίθενται ν απαντήσουν δυναμικά. Ίσως διαισθάνονται ,πως και μόνο κλειστές δομές δεν θα είναι…Ίσως ακόμη ,γιατί ξέρουν, πως μαγαρίζοντας τον ένα τόπο μετά τον άλλο με “λάθρο”, όχι μόνο δεν επιλύεται το πρόβλημα αλλά αυτό γιγαντώνεται με ανεξέλεγκτες διαστάσεις…

Επιτάξεις δεν μπορεί να γίνονται αβασάνιστα και δικαιολογούνται τότε μόνον και σε έκτακτες περιπτώσεις ,όπως σε εμπόλεμες καταστάσεις ή σε περίπτωση επιστράτευσης…Αλλά ακόμη και η οριακή και συνάμα ερμηνευτικά προβληματική περίπτωση που προβλέπεται στο άρθρο 18 παρ 3 του Σ…. … « ή για την θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη ή υγεία» δεν δικαιολογεί επιτάξεις περιουσιών Ελλήνων. Η αδράνεια και η ανοχή των κυβερνήσεων δημιούργησαν το πρόβλημα της δήθεν κοινωνικής ανάγκης! Επομένως τέτοιου είδους «κοινωνική ανάγκη» που θα θέσει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη ή υγεία δεν υφίσταται εν προκειμένω !Γιατί η κοινωνική ανάγκη για την οποία μπορεί να επιβληθεί επίταξη, πρέπει να είναι έκτακτη , επείγουσα και πρόσκαιρη. Όπως έχουν διαμορφωθεί όμως οι συνθήκες για την παραμονή των «λάθρο» στην χώρα μας, η ανάγκη αυτή δεν διαμορφώνεται καθόλου πρόσκαιρη. Επομένως τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά την κρατούσα Νομολογία , αν θεωρηθεί , ότι έχει υπάρξει κοινωνική ανάγκη , αυτή τείνει να γίνει μόνιμη… Επομένως δεν συγχωρείται επίταξη περιουσιών Ελλήνων , όπως πρόχειρα και ρηξικέλευθα επιχειρείται .

Υπάρχει όμως και το θέμα κατά πόσον αυτή η Νομοθετική εξουσιοδότηση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι μέσα στα όρια της νομιμότητας , για να διαταχθούν επιτάξεις με πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου κατ άρθρο 44 του Σ …που θα κυρωθούν μέσα σε προθεσμία σαράντα ημερών από την σύγκληση της Βουλής; Που αλήθεια υπάρχουν οι επείγουσες και απρόβλεπτες(;) ανάγκες –η λαθρομετανάστευση συνεχίζεται χρόνια ολόκληρα(!) με αποβάσεις λαθραίων στα νησιά μας – για να εφαρμοστεί η πιο πάνω συνταγματική διάταξη αιφνιδιαστικά για επιτάξεις περιουσιών Ελλήνων;!

Αυτά ως προς το Νομικό πλαίσιο σε αδρές γραμμές .Από πλευράς οργάνωσης τώρα πρέπει κάποτε η Ελληνική πολιτεία να δείξει την κυριαρχία της .

Πέραν όμως από αυτό, όσοι εισέρχονται λάθρα και ζητούν άσυλο δεν θα παραμένουν σε περιοχές κατοικημένες από Έλληνες .Θα μεταφέρονται άμεσα σε ξερονήσια ,όπως η Γιάρος , η Μακρόνησος αλλά ενδεχομένως και άλλα έρημα και απομονωμένα νησιά στο Αιγαίο. Θα πρέπει να εξετάζεται το αίτημά τους και να υπάρχει ταχυτάτη απάντηση ως προς την αποδοχή ή μη του αιτήματός των ως προσφύγων…!

Οι περισσότεροι θα επιστρέφουν πίσω, αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να τεθούν στο ευνοϊκό καθεστώς του πρόσφυγα.. Καταδείχτηκε με σύντομο και κατανοητό τρόπο , ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι όροι από το Σύνταγμα, στις περιπτώσεις αθρόας προσέλευσης «λάθρο»για επίταξη περιουσιών Ελλήνων!

Με ποιό δικαίωμα λοιπόν η κυβέρνηση θα επιτάξει περιουσίες και ιδιοκτησία Ελλήνων, αφού ελλείπουν οι βασικές εκ του Συντάγματος προϋποθέσεις;! Η επίταξη περιουσιών δεν έχει μέσα της το στοιχείο της «κοινωνικής ωφέλειας» ,όπως στην περίπτωση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Έχει μόνο το στοιχείο των αιφνίδιων και απρόβλεπτων καταστάσεων, με άλλα λόγια ,όταν κυρίως η χώρα βιώνει πόλεμο ή επιστράτευση. Τότε για τις Εθνικές ανάγκες επιτάσσονται αυτοκίνητα ,μηχανήματα ακόμη και ακίνητα .Για να μπορεί το κράτος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ,να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία. Εδώ όμως ,την ανικανότητα του να σταματήσει τους “λάθρο” -και για να τους παράσχει διαμονή σε κέντρα φιλοξενίας δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει με επιτάξεις περιουσίας Ελλήνων!-. Αλήθεια η κυβέρνηση σκέφτηκε τα τεράστια προβλήματα αντισυνταγματικότητας που εγείρονται με τις εξαγγελθείσες επιτάξεις;!

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει απωλέσει προ πολλού την έξωθεν καλή μαρτυρία και προσπαθεί με μπαλώματα να σταματήσει τον διασυρμό. Όμως έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα των πρώτων μηνών από την νίκη της στις εκλογές ….Έχει το πιστόλι στον κρόταφο ιδιαίτερα στο λαθρο-μεταναστευτικό και οι επιλογές της είναι περιορισμένες και ήδη μη αναστρέψιμες…Οψόμεθα….

 

 

 

 

Toυ  Ηλία Ν. Ηλιακόπουλου – Δικηγόρος , Διδάκτωρ Νομικής και  δραστηριοποιείται  στον πολύπαθο χώρο της Θράκης. 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares