Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαιτίζει «επίθεση» του Ισραήλ στη Δαμασκό

damascus_airstrike

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα – Τα πλήγματα προκάλεσαν υλικές ζημιές

Συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας κατέρριψαν αρκετούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στο πλαίσιο «επίθεσης» του Ισραήλ στον εναέριο χώρο της Δαμασκού, της τρίτης κατά σειρά που εξαπολύθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, μετέδωσαν αργά το βράδυ χθες Τετάρτη συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Ακούστηκαν εκρήξεις στη συριακή πρωτεύουσα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Περί τις 00:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 01:30 ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, στοχοποιώντας πολλές τοποθεσίες στα περίχωρα της Δαμασκού», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας σε ανακοινωθέν του. Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πολλούς από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, διευκρίνισε.

Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τους στόχους, περιοριζόμενο να αναφέρει μόνο πως τα πλήγματα προκάλεσαν υλικές ζημιές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ που έχει έδρα το Λονδίνο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο εγκαταστάσεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Μένει να εξακριβωθεί αν οι στόχοι ήταν θέσεις του συριακού στρατού ή μαχητών προσκείμενων στο Ιράν.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, κυρίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Τη Δευτέρα, έγιναν πλήγματα στα περίχωρα της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στρατιώτης, τρεις ημέρες έπειτα από επιδρομή με στόχο συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Ισραηλινή επιδρομή σκότωσε πέντε σύρους στρατιωτικούς κοντά στη Δαμασκό τον Σεπτέμβριο.

Τον Ιούνιο, άλλη έθεσε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας για δύο εβδομάδες.

Εξάλλου, το αεροδρόμιο του Χαλεπιού υπέστη επιδρομές του Ισραήλ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τα πλήγματα που εξαπολύει, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares