Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Αγγλία αδιάφορη για τις εντολές εγκλεισμού (lockdown) που δίνει ο Τζόνσον

Oι άνθρωποι σε ολόκληρη την Αγγλία θα δεχτούν σύντομα έναν καταιγισμό νέων κυβερνητικών διαφημίσεων από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όλα θα περιέχουν ένα και μόνο ένα ψυχρό και ξεκάθαρο μήνυμα: Μείνετε στο σπίτι. Το μήνυμα είναι οικείο και ίσως για τον λόγο αυτό, η κοινή γνώμη δεν του δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι Βρετανοί είναι πολύ περισσότερο ενεργητικοί κατά τον τρίτο εθνικό εγκλεισμό (lockdown) από ότι ήταν την πρώτη φορά που το κοινό έλαβε το επείγον μήνυμα “μείνετε στο σπίτι”, την περασμένη άνοιξη. Υπάρχει περισσότερη κυκλοφορία αυτοκινήτων στους δρόμους, περισσότεροι άνθρωποι στα τραίνα και ολοένα περισσότεροι καταναλωτές επισκέπτονται τα καταστήματα για να κάνουν τις αγορές τους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι πολλοί πολίτες δεν υπακούν στους κανόνες καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάνει επείγουσα έκκληση στο κοινό να προσπαθήσει περισσότερο για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να  αγωνίζεται να κρατηθεί υπό το βάρος των ασθενών με Covid-19. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη με περισσότερα από 87.000 θύματα.

Ενώ τα υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των μολύνσεων αρχίζει να μειώνεται σε μέρη όπως το Λονδίνο και ένα στα είκοσι άτομα έχει εμβολιαστεί, οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ζωή δεν θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς μέχρι την άνοιξη.

Οι εικόνες ενός καταρρέοντος συστήματος υγείας θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα στην εικόνα του Τζόνσον, με την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση να έχει ήδη υποστεί πολύ μεγάλη μείωση από τη στιγμή που τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή.

Πηγή: Bloomberg

Του ειδικού συνεργάτη

Shares