Τρίτη , 7 Φεβρουαρίου 2023

Πράσινο φως από Αμερικανική Γερουσία για νόμο που προστατεύει τον γάμο των ομοφυλοφίλων – Υπέρ και Ρεπουμπλικάνοι

Την Τρίτη (29.11.2022) η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νόμο ο οποίος προστατεύει τον γάμο των ομοφυλοφίλων σε όλες τις ΗΠΑ, εξαιτίας της ανησυχίας πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα παρενέβαινε πηγαίνοντας τη χώρα προς τα πίσω.

Το κείμενο για την προστασία του γάμου ομοφυλοφίλων σε όλες της ΗΠΑ εγκρίθηκε από την Γερουσία με 61 ψήφους έναντι 36. Υπέρ τάχθηκαν, πέραν των Δημοκρατικών (πλην ενός απόντα), 12 Ρεπουμπλικάνοι.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα του να επαναβεβαιώσουν μια θεμελιώδη αλήθεια: η αγάπη είναι αγάπη, κι οι Αμερικανοί κι οι Αμερικανίδες πρέπει να μπορούν να παντρεύονται όποιον ή όποια κι αν αγαπούν», ήταν η αντίδραση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου από τις υπηρεσίες του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη επικυρώσει παρόμοιο κείμενο τον Ιούλιο, που υποστηρίχθηκε από όλα τα μέλη της που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και 47 μέλη των Ρεπουμπλικάνων. Θα εκφραστεί την ερχόμενη εβδομάδα για το τροποποιημένο κείμενο, προτού εναρμονιστούν οι δύο εκδοχές του, κάτι πάντως που αναμένεται πως θα είναι απλά τυπική διαδικασία.

Αφού υιοθετηθεί οριστικά από την κάτω Βουλή, ο νόμος θα φθάσει στο γραφείο του κ. Μπάιντεν, ο οποίος δεσμεύτηκε να τον υπογράψει «αμέσως».

«Έπειτα από μήνες σκληρής δουλειάς, έπειτα από διακομματικές ζυμώσεις, έπειτα από αμφιβολίες, κάναμε αποφασιστικό βήμα προς περισσότερη δικαιοσύνη για τους Αμερικανούς της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ», ανέφερε με ικανοποίηση ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, για τον οποίο το ζήτημα είναι «προσωπικό»: η κόρη του είναι παντρεμένη με τη σύντροφό της.

 

Οι γάμοι προσώπων του ιδίου φύλου είναι εγγυημένοι από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από το 2015. Όμως, μετά την ιστορική αναστροφή, την αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση —έπειτα από μισό αιώνα— τον Ιούνιο, αρκετοί προοδευτικοί στις ΗΠΑ φοβούνταν πως θα έμπαιναν με τη σειρά τους στο στόχαστρο της συντηρητικής πλειοψηφίας του κορυφαίου αμερικανικού δικαστικού θεσμού.

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares