Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Η αμερικανική ακτοφυλακή εκσυγχρονίζει τον στόλο, διευρύνει την παρουσία της στον Ινδο-Ειρηνικό για να αντιμετωπίσει τους “κακούς”

Η αμερικανική ακτοφυλακή πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ναυπηγική αναβάθμισή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκσυγχρονίζοντας τον στόλο της. Παράλληλα ενισχύει την παρουσία της στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σημειώνεται ότι η δύναμη δεν έχει επιχειρήσει στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Η ναύαρχος Λίντα Φάγκαν, υποδιοικητής της αμερικανικής ακτοφυλακής, τονίζει ότι η προσπάθεια στρέφεται κατά της Παράνομης, Mη αναφερόμενης και Ανεξέλεγκτης (Ιllegal, Unreported and Unregulated Fishing – IUUF) Αλιείας ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει τους “ταραξίες” στον τεράστιο θαλάσσιο χώρο. 

The Coast Guard May Get Its First Female Four-Star Admiral | Military.com

Η Λίντα Φάγκαν 

Έχουν παραγγελθεί πάνω από 100 “κόφτες” ή σκάφη ακτοφυλακής, συμπεριλαμβανομένων 11 για εθνική ασφάλεια, 25 για υπεράκτια περιπολία, 3 για πολική ασφάλεια και 64 πλοία ταχείας απόκρισης, τα οποία είναι σε θέση να πλέουν σε περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα, (10.000 μίλια) σε επιχειρήσεις για την επιβολή του νόμου, εξήγησε η Φάγκαν. Η ίδια, ωστόσο, δε διευκρίνισε πόσα σκάφη θα αναπτυχθούν στον Ειρηνικό. 

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα , ο αντιναύαρχος Μπλέικ Κόνβερς, αναπληρωτής διοικητής του αμερικανικού στόλου Ειρηνικού, δήλωσε ότι η καταπολέμηση της IUUF αποτελεί μέρος της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών για τον Ινδο-Ειρηνικό. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση για την ενίσχυση των δεσμών και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή.

Pacific submarine commander bestows a more lethal fleet to his successor | Stars and Stripes

O Μπλέικ Κόνβερς

Τα σχόλιά του έγιναν αφού το Πεκίνο, στα τέλη Αυγούστου, ανακοίνωσε νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όλα τα ξένα πλοία που εισέρχονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνα πρέπει να μεταβιβάσουν πληροφορίες φορτίου στις κινεζικές ναυτικές αρχές.

Το Πεκίνο διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της  συγκεκριμένης πλωτής οδού, γεγονός που έχει μετατραπεί σε μακροχρόνια πηγή έντασης με άλλους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων. Η Κίνα αρνήθηκε να αναγνωρίσει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με την οποία η αξίωση των ιστορικών δικαιωμάτων της χώρας για τις θαλάσσιες περιοχές εντός της αυτοκαθορισμένης με τις εννέα παύλες γραμμής της δεν είναι νόμιμη. 

South China Sea- A Dirty Show of Chinese Territorial Ambitions | India.com

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας – Με κόκκινο χρώμα, η έκταση που διεκδικεί η Κίνα

Ο Γιου Ζιρόνγκ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κινεζικής δεξαμενής σκέψης Pacific Society of China, δήλωσε ότι η αμερικανική ακτοφυλακή μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της ως τη διεθνή αστυνομία των ωκεανών, ωστόσο η νομιμότητα των επιχειρήσεων της είναι αμφισβητήσιμη, καθώς οι ΗΠΑ δεν υπήρξε συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: South China Morning Post

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares