Παρασκευή , 2 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τους Κούρδους, αλλά το πετρέλαιο ποτέ…

Οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τους Κούρδους, αλλά το πετρέλαιο ποτέ...

του Ιωάννη Μπαλτζώη,
Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, τις περισσότερες φορές, προκαλούν διπλωματικό σεισμό και πονοκέφαλο σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Ουάσινγκτον. Είναι ξαφνικές, είναι απρόβλεπτες, είναι πολιτικά ανορθόδοξες, δημιουργούν προβληματισμό και μερικές φορές ανακαλούνται.

Έτσι η τελευταία απόφαση του προέδρου Τραμπ, για οριστική αποχώρηση των 1.000 Αμερικανών κομάντος από τη Συρία, ήταν το «κλείσιμο ματιού» στον πρόεδρο της Τουρκίας για μια νέα εισβολή -την τρίτη κατά σειρά- εναντίον της ίδιας χώρας, της Συρίας.

Η απόφαση επικρίθηκε διεθνώς για τον αμοραλισμό της και την αχαριστία της παγκόσμιας υπερδύναμης προς τους φίλους και συμμάχους της, τους Κούρδους της Συρίας (YPG), οι οποίοι πολέμησαν και μάτωσαν πολύ (11.000 νεκροί). Ιδιαίτερα για το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Συρία, ισχύει το «φεύγω, αλλά ξανάρχομαι, γιατί ξέχασα το πετρέλαιο που θέλω». Και τελικά οι Αμερικανοί που έφυγαν άρον–άρον από την Συρία, εγκαταλείποντας την ηθική και την υποχρέωση προς τους συμμάχους που μάτωσαν για τα συμφέροντά τους, ξανάρχονται και πάλι για τα συμφέροντά τους που είχαν ξεχάσει.

Ας δούμε λοιπόν τι έγινε. Μετά την αιφνιδιαστική και αμοραλιστική απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των Αμερικανών κομάντος από την Συρία, την επιχείρηση εισβολή “Πηγή Ειρήνης” των Τούρκων στην ΒΑ Συρία, την επιτευχθείσα εκεχειρία από την Ρωσία, είχαμε για πρώτη φορά την προβολή ισχύος Ρωσίας και Ιράν στην Ανατολική Συρία για πρώτη φορά. Είχαμε και την επανένωση των Συριακών εδαφών, Ανατολικά και Δυτικά του Ευφράτη και την τελική επικράτηση του προέδρου Άσαντ, ο οποίος αντιστάθηκε στον διαμελισμό της χώρας του και τελικά στέφθηκε νικητής και ο μεγάλος κερδισμένος από τους σχεδιασμούς για την χώρα του.

Και ξαφνικά οι ΗΠΑ μας πληροφορούν ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα μπορεί να έφυγαν από την Συρία, αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν ξανά για να «προστατεύσουν» τις πετρελαιοπηγές της Συρίας, προς χάριν των Αμερικανικών συμφερόντων. Και όχι μόνο να επιστρέψουν, αλλά ενισχυμένα αυτή την φορά με τεθωρακισμένα οχήματα και με βαρύ οπλισμό. Και εδώ διερωτόμαστε τι συμβαίνει και γιατί;

Το τι συνέβη μας ενημερώνει η εφημερίδα The New York Times, σε άρθρο της, όπου αναφέρεται στην ενημέρωση που έγινε στον πρόεδρο από την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία και ιδιαίτερα από το Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου του Στρατού των ΗΠΑ, τον στρατηγό Mark A. Milley. Ο τελευταίος είδε έναν τρόπο να μετατρέψει την αποχώρηση των Αμερικανών σε μια επιστροφή με κέρδος, τα πετρέλαια της Συρίας. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο αμερικανικός στρατός ήταν πίσω από την ιδέα να κλέψουν το πετρέλαιο της Συρίας.

Ο επιχειρηματίας-πρόεδρος Τραμπ είχε επικεντρωθεί στα πετρελαϊκά πεδία της Συρίας που, αν αφεθούν απροστάτευτα, θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους ή της Ρωσίας ή του Ιράν. Έτσι, ο στρατηγός Milley πρότεινε σε έναν επιχειρηματικά “δεκτικό” Τραμπ την ιδέα ότι οι Αμερικανοί κομάντος, μαζί με συμμάχους Κούρδους μαχητές, θα φρουρούν το πετρέλαιο. Έτσι σήμερα παραμένουν στη Συρία 800 Αμερικανοί κομάντος, αντί των 1000 που είχαν αρχικά αποσυρθεί.

Αποστολή: Αρπάξτε το Πετρέλαιο
«Διατηρούμε το πετρέλαιο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την πριν από τη συνάντησή του με τον Ερντογάν της Τουρκίας. «Αφήσαμε τα στρατεύματα πίσω, μόνο για το πετρέλαιο». Έτσι αφού ο Τραμπ είπε στον στρατηγό Milley ότι ήθελε να κρατήσει τα πετρελαιοφόρα πεδία, το Πεντάγωνο γρήγορα επεξεργάστηκε ένα νέο σχέδιο με την συμμετοχή και συνεργασία Αμερικανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του YPG, δηλαδή των προδομένων Κούρδων μαχητών, για την προστασία του πετρελαίου!

Αποκαλύπτεται τώρα, ότι ο απόστρατος στρατηγός Jack Keane, ένας αναλυτής του Fox News, ενημέρωσε αρχικά τον πρόεδρο μέσω χάρτη που απεικονίζει Συρία-Τουρκία-Ιράκ όπως ήταν μια ημέρα πριν την τουρκική εισβολή στις 9 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας του τις τοποθεσίες των πετρελαϊκών πεδίων στη βόρεια Συρία που ελέγχονταν από τις ΗΠΑ και τους Κούρδους συμμάχους των. Το πετρέλαιο, όπως είπε ο Keane, θα πέσει στα χέρια του Ιράν εάν το Τραμπ αποσύρει όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη χώρα.

Το ίδιο επανέλαβε ο στρατηγός Keane στον Αμερικανό πρόεδρο την 14η Οκτ. συνεπικουρούμενος αυτή τη φορά από τον γερουσιαστή Lindsey Graham. Συνεπώς, ο Αμερικανός πρόεδρος πείστηκε για την επιστροφή των Αμερικανών κομάντος, πιο βαριά οπλισμένων αυτή την φορά και με ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα. Όμως αυτή την φορά η αμερικανική δύναμη θα έχει περισσότερες απαιτήσεις σε Διοικητική Υποστήριξη (συντήρηση, εφοδιασμός , καύσιμα κλπ). Επιπλέον, οι δυνάμεις αυτές θα είναι εκτεθειμένες και στον μεγάλο κίνδυνο της απώλειας ζωών Αμερικανών στρατιωτών, που αποτελεί εφιάλτη για τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις είχαν την συνδρομή Γαλλικών και Βρετανικών κομάντος. Τώρα όμως Γαλλία και Βρετανία αρνούνται να συμμετάσχουν στην αποστολή: “Κλέψτε το Πετρέλαιο”. Έτσι το Πεντάγωνο αρχίζει να βολιδοσκοπεί 35 συμμαχικά κράτη των ΗΠΑ, να αποστείλουν δυνάμεις στην Συρία, για να εξαφανίσουν τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις, που έχουν απομείνει ακόμη στην Συρία.

Ωστόσο, πρόκειται για μια κίνηση που μάλλον δεν θα αποδώσει τίποτα, καθόσον –όπως αναφέρουν διπλωμάτες και αναλυτές– υπάρχει ευρεία η διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ έχουν απωλέσει κάθε σοβαρή και καθαρή στρατηγική στην Συρία και ότι όλα γίνονται για την νέα αμερικανική πολιτική στην Συρία «Κλέψτε το Πετρέλαιο». Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, το νέο σχέδιο των Neo-Cons είναι το παλιό, «χρησιμοποίηση τρομοκρατών για την επίτευξη», κάτι που έχει αποτύχει και θα αποτύχει ξανά.

Οι ΗΠΑ όπως και οι Ναζί, λέει ο Άσαντ
Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι τα πετρελαϊκά πεδία ανήκουν στους Σύριους (Άραβες, Κούρδοι κλπ) και δεν θα τους αρέσει η αρπαγή των από άλλους. Οπότε εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για αμερικανικά φέρετρα που θα επιστρέφουν στην προεκλογική Αμερική, κάτι που κανείς Αμερικανός πρόεδρος δεν θα ήθελε να του συμβεί.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του (14/11/19) στο Συριακό Πρακτορείο SANA, ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ είπε πολλά και σημαντικά. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Άσαντ είπε: «Η αμερικανική παρουσία στη Συρία θα δημιουργήσει μια στρατιωτική αντίσταση που θα προκαλέσει απώλειες μεταξύ των Αμερικανών και, συνεπώς, θα τους αναγκάσει να φύγουν. Η Αμερική δεν μπορεί να πιστεύει ότι θα ζει άνετα σε οποιαδήποτε περιοχή καταλαμβάνει. Τους υπενθυμίζουμε το Ιράκ και το Αφγανιστάν και η Συρία δεν θα αποτελέσει εξαίρεση».

Ερωτώμενος για την κυνική απόφαση των ΗΠΑ, ότι επανέρχονται για να προστατεύσουν τα πετρελαϊκά πεδία της Συρίας ο πρόεδρος Άσαντ απάντησε: «λεηλατούν το πετρέλαιο, επειδή η Αμερική είναι δομημένη ως ένα πολιτικό σύστημα συμμοριών. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντιπροσωπεύει κράτος – είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και πίσω από αυτόν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που εκπροσωπεί τις μεγάλες εταιρείες στην Αμερική – τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του κράτους – εταιρείες πετρελαίου και όπλων, τράπεζες και άλλα λόμπι. Έτσι, όσον αφορά το πετρέλαιο της Συρίας, αυτό είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα του αμερικανικού καθεστώτος, το οποίο καθοδηγείται από εταιρείες που ενεργούν για τα δικά τους συμφέροντα».

Μάλιστα ο πρόεδρος Άσαντ σύγκρινε τις ΗΠΑ με τους Ναζί λέγοντας: «Σήμερα η αμερικανική πολιτική ομοιάζει με την ναζιστική πολιτική: εισβολή, υπονόμευση των συμφερόντων άλλων εθνών, καταπάτηση του διεθνούς δίκαιου, των ανθρωπίνων αρχών, όλες για χάρη του πετρελαίου. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτής της πολιτικής και της ναζιστικής πολιτικής; Μπορεί κάποιος από το αμερικανικό καθεστώς να μας δώσει μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση; Δεν το νομίζω».

Τι λέει η Μόσχα
Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του υποστήριξε: «Η τουρκική επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης δεν εγκρίθηκε από τη Ρωσία. Υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, για να είμαστε ακριβείς με τα γεγονότα». Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ακόμη στηρίζουν την τζιχαντιστική ισλαμιστική οργάνωση Αλ Νούσρα, εκπρόσωπο της Αλ Κάιντα στην περιοχή λέγοντας: «Έχω λόγους να πιστεύω, βάσει πραγματικών παραδειγμάτων των προηγούμενων ετών, ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Αλ Νούσρα. Θεωρούν την Αλ Νούσρα ως αντιστάθμισμα κατά της συριακής κυβέρνησης. Είναι άλλο ένα λάθος, αφού στήριξαν τους μουτζαχεντίν , οι οποίοι οργάνωσαν την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πουτιν, ανέφερε, ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Συρία είναι παράνομη, όπως και άλλων κρατών, καθόσον δεν προσκλήθηκαν από την νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας. Βέβαια, ο πρόεδρος Πούτιν ξέχασε να αναφερθεί στις τρεις τουρκικές επιχειρήσεις–εισβολές της συμμάχου του Τουρκίας, όπου διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου, όπως εκτελέσεις πολιτών, εθνοκάθαρση περιοχών και τόσο άλλων, με την ανοχή για να μην πούμε την στήριξη της Ρωσίας.
Επίμετρον

Μια καθόλου εύκολη αποστολή
Σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αναλυτές, αλλά και τον αμερικανικό τύπο, η αποστολή αυτή “Κλέψτε το πετρέλαιο” είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές και το αμερικανικό δίκαιο. Θεωρείται βέβαιο ότι η επιχείρηση θα αποτύχει. Και την άποψη αυτή την εξέφρασε δημοσίως και ο στρατηγός (ε.α.) Jeak Keane, ο οποίος πρωτοστάτησε να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, δείχνοντάς του τις πετρελαιοπηγές της Συρίας, που ευρίσκονταν σε ποσοστό 80% στην Ανατολικά του Ευφράτη περιοχή της Συρίας, που ελεγχόταν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους των.

Οι μονάδες που στάλθηκαν στην Συρία, δυνάμεως 800 ανδρών, διαθέτουν αναγκαστικά βαρύ οπλισμό, σε σχέση με τις προηγούμενες Μονάδες, οι οποίες είχαν ελαφρύ οπλισμό, καθόσον δεν ήταν απαραίτητο να μάχονται τους τζιχαντιστές. Την δουλειά αυτή εξάλλου την έκαναν οι σύμμαχοί τους, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι Κούρδοι της Συρίας και οι Άραβες σύμμαχοί των. Τώρα, οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν περισσότερες αποστολές, όπως απαιτήσεις Διοικητικής Μέριμνας, συντήρησης υλικού, αυτοπροστασίας και φύλαξης των πετρελαϊκών πεδίων. Δεν έχουν σταθερούς συμμάχους, παρά μόνο τους ήδη προδομένους Κούρδους του YPG.

Η νέα αποστολή δεν είναι πλέον εύκολη για τις ΗΠΑ. Σύντομα, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις από τη Μέση Ανατολή θα υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων στην Συρία και όταν τα φέρετρα θα αρχίσουν να καταφθάνουν στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ (ο νυν, ή και ο επόμενος) θα έχει μία και μοναδική απόφαση να λάβει. Να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες, για άλλη μια φορά και να τους φέρει τελικά πίσω στην πατρίδα.

Πηγές:
(1) https :// www . nytimes . com /2019/11/14/ us / politics / tr ump – military . html
(2) https://sana.sy/en/?p=178449
(3)https :// www . mid . ru / en / foreign _ policy / news /-/ asset _ p ublisher / cKNonkJE 02 Bw / content / id /3896584
(4)https :// tass . com / politics /1089121
(5) https://slpress.gr/anadimosieuseis/}ertaroyn-me-egklimata-polemoy-oi-ipa-ti-kanoyn-me-to-xeno-petrelaio-sti-syria/7

Πρώτη δημοσίευση: slpress.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares