Τρίτη , 22 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Οι “ΑΓΟΡΕΣ” προειδοποιούν ότι οι ΠΑΡΟΧΕΣ Τσίπρα θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα…

Οι "ΑΓΟΡΕΣ" προειδοποιούν ότι οι ΠΑΡΟΧΕΣ Τσίπρα θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα...

του Γιώργου Παππού,
Τελικά δεν είναι μόνο ο Διοικητής της ΤτΕ, ο επικεφαλής του ESM κι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που «βλέπουν» κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Είναι και οι αγορές, όπως προκύπτει από μακροσκελές, ειδικό report του Οίκου Fitch με τίτλο «το ελληνικό δημοσιονομικό πακέτο επιταχύνει τη αντιστροφή πολιτικών».

Στον απόηχο της επισήμανσης του Κ. Ρέγκλινγκ, ότι καταγράφηκε άνοδος των spreads ως 50 μονάδες βάσης τις τελευταίες εβδομάδες, η Fitch σημειώνει κατ’ αρχάς ότι το νέο δημοσιονομικό πακέτο αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη στάση πολιτικής της Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές.

Απαριθμώντας τις παροχές, που ήδη τέθηκαν σε ισχύ, καθώς και το εκτιμώμενο κόστος των 1,1 δις για φέτος και 3,4 δις το 2020, ο Οίκος παρατηρεί ότι η εξαγγελία έγινε πριν από τις τοπικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να τονώσει την δημοφιλία του μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής σύσφιξης. «Το εάν το πακέτο θα οδηγήσει σε διατηρήσιμη τάση στην δημοσιονομική στάση, εν μέρει θα εξαρτηθεί από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, και επίσης την σύνθεση του κοινοβουλίου μετά τις εθνικές εκλογές», παρατηρεί ο Οίκος.

Αιφνιδιασμός από την έκταση των εξαγγελιών
Ο Οίκος Fitch, όπως άλλωστε πολλοί στην αγορά, περίμενε όσο πλησιάζουν οι εκλογές, θα γίνονταν τέτοιου είδους κινήσεις, κάτι που αποτυπώθηκε, άλλωστε και στον Προϋπολογισμό του 2019. Ωστόσο, δείχνει αιφνιδιασμένος από την ένταση και την έκταση των εξαγγελιών. «Οι νέες ανακοινώσεις αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή απ’ όσο περιμέναμε», τονίζει χαρακτηριστικά, κάνοντας ειδική αναφορά στην ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, κάτι που κατά την εκτίμηση του, θα κάνει δυσκολότερο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ισορροπήσουν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς να διακυβεύουν την δέσμευση για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο Οίκος αναφέρεται, επίσης, στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%, με την εγγύηση 5,5 δις από το «μαξιλάρι», ένα σχέδιο που φαίνεται ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup του επόμενου μήνα. «Είναι πιθανή μια αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της», παρατηρεί o Fitch, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να «παγώσει» η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα στις αγορές
Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τη θέση της Ελλάδας στις αγορές; «Τα βήματα αυτά δεν θα υπονόμευαν την πρόοδο στα δημόσια οικονομικά που αντανακλάται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες στο «BB-» τον Αύγουστο του 2018. Αλλά θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το κλίμα στις αγορές και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, αν και οι συνέπειες περιορίζονται από το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας της Ελλάδας και τις χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες», σημειώνει ο Οίκος.
iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares