Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Η αύξηση επιτοκίων “σκοτώνει” την οικονομία, δεν αντιμετωπίζει τον πληθωρισμό

 

Η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται παρεμβάσεις από την πλευρά της προσφοράς αντί για αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίες θα αποτύχουν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζο Στίγκλιτς.

“Η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του πληθωρισμού”, είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia στην τηλεόραση του Bloomberg στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. “Δεν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερο φαγητό. Θα το κάνει πιο δύσκολο γιατί δεν θα μπορέσετε να κάνετε τις επενδύσεις”.

Των παρατηρήσεων έπονται, εντός των προσεχών ημερών, η δημοσιοποίηση πρακτικών από τη Fed, με θέμα τις τελευταίες συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική της, πράγμα που πιθανώς να ρίξει περισσότερο φως στην ολοένα και πιο επιθετική σύσφιξη που περιλάμβανε αύξηση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο Στίγκλιτς πρόσφερε μια εναλλακτική προσέγγιση.

“Αυτό που κάνεις είναι παρεμβάσεις από την πλευρά της προσφοράς”, είπε. “Ένα από τα πράγματα που προσπάθησε να κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι να έχει περισσότερη μέριμνα για τα παιδιά και αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, κάτι που απελευθερώνει έναν από τους περιορισμούς — την προσφορά εργασίας”.

Ο οικονομολόγος επέμεινε ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει επίσης να αποτελεί προτεραιότητα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.

“Στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαμε πλεονάσματα σε τρόφιμα — μπορούμε να τα επαναφέρουμε”, είπε. “Τουλάχιστον η προσπάθεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε παγκοσμίως για να αυξήσουμε την προσφορά θα έκανε περισσότερα στην αντιμετώπιση του προβλήματος παρά στην πρόκληση κατάθλιψης”.

Πρόσθεσε ότι “η δολοφονία της οικονομίας μέσω της αύξησης των επιτοκίων δεν πρόκειται να λύσει τον πληθωρισμό σε κανένα χρονικό πλαίσιο”.

Πηγή: capital.gr

Shares