Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Human Rights Watch: Το Μπαχρέιν ανακάλεσε τις θεωρήσεις εισόδου μελών της οργάνωσης που θα πήγαιναν σε διεθνή διάσκεψη

Το Μπαχρέιν ανακάλεσε τις θεωρήσεις εισόδου (βίζα) που είχαν εκδοθεί για την μκο Human Rights Watch προκειμένου μέλη της να παρακολουθήσουν μια διεθνή κοινοβουλευτική διάσκεψη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση, λίγες ημέρες μετά την διατύπωση ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή του Κόλπου.

Η διοργάνωση θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που εκπρόσωποι της μκο θα μετέβαιναν στο Μπαχρέιν μετά το 2012.

Το Μπαχρέιν, σύμμαχος των ΗΠΑ, θα φιλοξενεί από αύριο την 146η συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), ενός διεθνούς οργανισμού εθνικών κοινοβουλίων που έχει ως σύνθημά του το “Για την Δημοκρατία. Για όλους”.

Η HRW, η οποία έχει καθεστώς μόνιμου παρατηρητή στις τάξεις της IPU και στην οποία είχαν χορηγηθεί θεωρήσεις εισόδου φέτος, ζήτησε την Δευτέρα από τους συμμετέχοντες στη συνέλευση να εκφράσουν ανησυχίες για αυτό που χαρακτήρισε “σοβαρή καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν”.

Το γραφείο επικοινωνίας της κυβέρνησης του Μπαχρέιν και η IPU δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα να σχολιάσουν.

Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η HRW, έχουν επικρίνει το Μπαχρέιν επειδή φιλοξενεί διεθνείς διοργανώσεις, όπως ο ετήσιος αγώνας της Φόρμουλα Ένα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την πολιτική καταστολής των αντιφρονούντων.

Το σουνιτικό ισλαμικό κράτος έχει–από την αντικυβερνητική εξέγερση του 2011 της οποίας είχε ηγηθεί η σιιτική κοινότητα–φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και ηγέτες της αντιπολίτευσης, συχνά μέσα από μαζικές δίκες.

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν λέει ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ποινικής δικαιοσύνης και της μεταχείρισης των κρατουμένων τα τελευταία χρόνια.

“Η μονομερής ανάκληση από το Μπαχρέιν της πρόσβασης της Human Rights Watch στη διοργάνωση της IPU είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα της κλιμακούμενης καταστολής της”, δήλωσε η Τιράνα Χασάν, εκτελεστική διευθύντρια της Human Rights Watch.

real.gr

Shares