Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Hπατίτιδα στα παιδιά: Ο παγκόσμιος χάρτης των κρουσμάτων και οι συμβουλές των ειδικών

Επείγουσες συμβουλές υγείας σχετικά με την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τα περιστατικά. Πληροφορίες και εξηγήσεις έδωσε και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος.

Εντατικό έλεγχο στις περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας με άγνωστα αίτια σε παιδιά που μολύνθηκαν από αδενοϊό συστήνουν οι αμερικανικές Αρχές. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ειδοποίησαν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις αρχές δημόσιας υγείας και κάλεσαν όλους τους ιθύνοντες να εξετάζουν εξονυχιστικά τις περιπτώσεις αδενοϊού σε παιδιά με ηπατίτιδα όταν η αιτία είναι άγνωστη.

«Μια πιθανή σχέση μεταξύ της παιδικής ηπατίτιδας και της λοίμωξης από αδενοϊό βρίσκεται επί του παρόντος υπό διερεύνηση» αναφέρουν τα CDC. Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι είχαν ξεκινήσει έρευνα για περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εντοπίσει μέχρι τότε 74 περιπτώσεις μεταξύ παιδιών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Αλαμπάμα εντόπισαν εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά, ηλικίας 1 έως 6 ετών, τα οποία είχαν βρεθεί θετικά στον αδενοϊό από τον Οκτώβριο. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε Covid-19.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν την Πέμπτη ότι έχουν εντοπίσει συνολικά 108 περιπτώσεις παιδικής ηπατίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περιπτώσεις ήταν τόσο σοβαρές που τα παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος. Πρόσθετα κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Ο παγκόσμιος χάρτης των περιστατικώνDaily Mail

Τον Νοέμβριο του 2021, οι κλινικοί γιατροί σε ένα μεγάλο παιδικό νοσοκομείο στην Αλαμπάμα ενημέρωσαν τα CDC για πέντε παιδιά που νόσησαν με σημαντική ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων τριών με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, που βρέθηκαν επίσης θετικά στον αδενοϊό. Όλα τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή, τονίζουν αξιωματούχοι του CDC.

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος, ενός ζωτικού οργάνου που επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά, φιλτράρει το αίμα και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όταν το συκώτι έχει φλεγμονή ή βλάβη, η λειτουργία του μπορεί να επηρεαστεί.

Τις περισσότερες φορές, η ηπατίτιδα προκαλείται από έναν ιό και οι αδενοϊοί είναι ένας κοινός τύπος ιού που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ήπιες έως πιο σοβαρές ασθένειες. Αλλά αυτοί οι ιοί σπάνια αναφέρονται ως αιτία σοβαρής ηπατίτιδας σε υγιή άτομα.

Το CDC ανέφερε ότι ενώ υπήρξαν αναφορές περιστατικών ηπατίτιδας σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά με μόλυνση από αδενοϊό τύπου 41, ο αδενοϊός τύπου 41 δεν είναι γνωστό ότι είναι αιτία ηπατίτιδας σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά. «Δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση, αντιθέτως», λέει η δρ Aσλέσα Κάουσικ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής. «Αυτό μας προκαλεί έκπληξη» πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα και η πρόληψη

Οι φροντιστές των παιδιών θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως διάρροια και έμετο. Εάν ένα παιδί έχει πόνο στην κοιλιά ή εμφανίσει πυρετό, κόπωση ή μυϊκό πόνο, θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό.

Τα συμπτώματα του ίκτερου, συμπεριλαμβανομένων των κίτρινων ματιών, των σκούρων ούρων ή των ανοιχτόχρωμων κοπράνων, είναι φυσικά σημάδι προβλήματος με το ήπαρ. Για να αποφευχθεί ο αδενοϊός, οι γονείς θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους να πλένουν τακτικά και σχολαστικά τα χέρια τους, λένε οι ειδικοί.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τους αδενοϊούς στα παιδιά. Οι αδενοϊοί τείνουν να παραμένουν στις επιφάνειες τονίζουν και τα απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ δεν λειτουργούν καλά εναντίον τους. «Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το καλύτερο πράγμα», τονίζει η δρ Κάουσικ. «Κρατήστε αποστάσεις από οποιονδήποτε είναι άρρωστος με βήχα και φτάρνισμα και διδάξτε στα παιδιά σας να βήχουν ή να φτερνίζονται στο μανίκι τους».

Ουσιαστικά, είπε, συμβαδίστε με όλες τις καλές συνήθειες που έχουν μάθει οι άνθρωποι για την πρόληψη του Covid-19. Επειδή ο αδενοϊός έχει γαστρεντερικό συστατικό, τονίζουν οι γιατροί, οι γονείς και οι ενήλικες στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας πρέπει να είναι σχολαστικοί σχετικά με την υγιεινή των χεριών τους μετά την αλλαγή της πάνας.

Τι λέει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος
Τα νεότερα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρακολουθεί η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η επιστημονική εταιρεία, «η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εργάζεται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη διάγνωση των νοσημάτων του ήπατος και θα συνεχίσει να το πράττει σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που έλαβε η ΕΕΜΗ, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά στη χώρα μας. Εντούτοις, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμό, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου.

Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 60 περιστατικά υπό διερεύνηση, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένας μικρός αριθμός υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων κανένα παιδί δεν έχει πεθάνει. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

newsbomb.gr

Shares